HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer

ABDÜLKADİR DEMİR

ABDÜLKADİR DEMİR

ŞABAN AYI VE BERAT GECESİ

23 Şubat 2024 Cuma Saat: 10:09

 

Önümüzdeki 24 Şubat 2024 Cumartesiyi pazara bağlayan gece Berat kandilidir.

“Hakikaten Biz Onu (Kur’an’ı) mübarek bir gecede indirdik. (Bu mübarek gece BERAAT veya KADİR geceleridir; hatta Kur’an’ı anlama ve ahkâmını uygulama gayreti taşıyanların ibadet ve hizmetle geçen tüm nurlu ve huzurlu geceleri o kıymettedir.) Gerçekten Biz (Kitap ve Peygamber vasıtasıyla kullarımızı) uyarıp (inzar edenleriz).”

Katımızdan bir emirle her hikmetli iş o gecede ayırt edilir. Şüphesiz Rabbinden; göklerin, yerin ve bu ikisi arasındakilerin Rabbinden bir rahmet olarak biz peygamberler göndermekteyiz. O hakkıyla işitendir, hakkıyla bilendir, eğer kesin olarak inanıyorsanız.”(Duhân Sûresi 1-6.)

“Rabbin dilediğini yaratır ve seçer…” (Kasas suresi, 68)

Cenâb-ı Hak, her şeyin içinden dört tanesini seçti. O dördün içinden de bir tanesini seçti. Melekler arasından dört tanesini seçti. Cebrail, Mikail, İsrafil, Azrail (a.s.). Sonra, bunlar arasından Cebrail (a.s.)’ı seçti.

Peygamberler arasından dört kişiyi seçti. İbrahim, Musa, İsa, Muhammed (a.s.). Sonra bunlar arasından Hz. Muhammed (s.a.v)’i seçti.

Resulullah (s.a.v) ashabı arasından dört kişiyi seçti. Ebubekir, Ömer, Osman, Ali (r.a.). Sonra bunlar arasından Hz. Ebubekir (r.a.)’i seçti.

Mescitlerden dört yeri seçti. Mescidi Haram, Mescid-i Aksa, Mescid-i Nebi, Mescid-i Turu Sina. Sonra, bunlar arasından Mescid-i Haram’ı seçti.

Günler arasından dört tanesini seçti. Ramazan bayramı günü, Kurban bayramı günü, Arefe günü, Aşure günü. Bunlar arasından da, Arefe gününü seçti.

Geceler arasından dört tanesini seçti. Berat gecesi, Kadir gecesi, Cuma gecesi, Bayram gecesi. Bu geceler arasından da Kadir gecesini seçti.

Yeryüzünden dört yeri seçti. Mekke, Medine, Kudüs, Mesacidi Aşair.

Bunlar arasından da Mekke-i Mükerreme’yi seçti.

Dağlardan dört taneyi seçmiştir. Uhud, Tur’u Sina, Likam, Lübnan. Bu dağlar arasından da Tur’u Sinayı seçti.

Aylar arasından dört tanesini seçti. Receb, Şaban, Ramazan, Muharrem. Bunlar arasından da Şaban ayını seçmiş, Resulullah (s.a.v)’in ayı kılmıştır.

Peygamber Efendimiz(s.a.v) peygamberlerin en faziletlesi olduğu gibi, onun ayı da, ayların en faziletlesidir.

Hz. Aişe (r.a.) validemizin rivayetinde de Efendimiz (s.a.s.): Cenab-ı Hak hayrı beş geceye dağıtmıştır.

1-Ramazan bayramı gecesi,

2-Kurban bayramı gecesi,

3-Arefe gecesi, sabah namazı vaktine kadar,

4-Şaban ayının 15. Gecesi Berat gecesi, zira bu gece Cenab-ı Hak, ecelleri, rızıkları ve hacca gidecekleri bu gece yazılır.

5-Cuma gecesi” buyurmuştur.

Abdulkadir Geylani(k.s) hazretleri ve bazı alimler diyor ki: Müslümanların yeryüzünde iki bayramı olduğu gibi, semadaki meleklerin dahi iki bayram geceleri vardır.

Meleklerin bayram geceleri:

1- Berat gecesi,

2- Kadir gecesi.

Müslümanların bayram günleri de:

1- Ramazan bayramı, 2- Kurban bayramı.

 

Meleklerin bayramları gece olur, zira onlar geceleri uyumaz. Müminlerin bayramları gündüz olur, zira onlar geceleri uyurlar.

Cenab-ı Hakkın Berat gecesini açıktan bildirip, Kadir gecesini gizli tutmasının bir hikmeti vardır. Kadir gecesi, Rahmet, mağfiret, cehennemden kurtulma gecesi, Cenab-ı Hak, Onu Ramazan ayında saklı tutmuş.

Berat gecesi ise, hüküm ve kaza gecesi, darğınlık ve rıza gecesi, kabul veya red gecesi, kavuşmak veya kavuşmamak gecesi, saadet,şekavet, ikram ve temizlenme gecesidir.

Şaban ayının 15. Gecesi mübarek Berat gecesidir.

Bu gece, yalnız Allah’a kul olmanın manevi zevkini tadarak, kalpleri İslam için çarpan gönülleri Allah ve Resulü için coşan, damarları tevhid heyecanıyla kaynayan müminlerin lütuf ve inayete nail olacakları nurani bir gecedir.

Bu gece, sönmeyen bir ümitle, Allah’ın rahmet ve mağfiret kapısını çalarak, ellerini açıp gözyaşları dökenlerin, sağnak sağnak rahmete, fevc fevc mağfirete kavuşacakları ulvi bir gecedir.

Bu gece, Allah âşıklarının, Yunus dilince, Allah deyu deyu, çağladıkları, bütün dünyevi ve bencil duygulardan sıyrılarak, kendilerini tam bir teslimiyetle Allah’a bağladıkları ruhani bir gecedir.

Bu gece, ağızların kötü sözlerden, akılların fena düşüncelerden, ellerin çirkin hareketlerden ebedi olarak, uzaklaşmaya söz vereceği, mühürlenmiş kalplerin, perdelenmiş vicdanları solmuş gönüllerin, ilahi lütufla açılıp, Allahın huzurunda secdelere kapanacağı hidayet gecesidir.

Berat Kandili, Ramazanı şerifi bize müjdeleyen bizi Oruca hazırlıklı olmaya davet eden mübarek bir gecedir.

Hz. Aişe (r.a.) validemizin rivayetinde: Resulullah (s.a.v.) Efendimiz buyurdular ki: “Cebrail (a.s.) bana geldi ve dedi ki: Bu gece, Şaban ayının yarısıdır. Bu gecede Allah’ın cehennem ateşinden azad ettikleri, Kelb kabilesinin koyunlarının kılları sayısıncadır.

Allah (c.c.) bu gecede,

1. Müşrike, 2. Koğuculuk yapıp insanları birbirine düşürene, 3. Akrabalardan ilgisini kesenlere, 4. Büyüklük taslayıp gurur, kibir taslayanlara, 5. Ana babasına karşı gelenler, 6. İçkiye devam edene rahmet nazariyle bakmaz.” (Beyhaki)

Hz. Aişe (r.a.): Resulullah (s.a.v.) geceleyin kalkıp namaz kıldı ve secdesini o kadar uzattı ki, vefat ettiğini sandım. Kalkıp kendisine dokundum, başparmağını hareket ettirdiğimde hareket ettirdi.

Bunun üzerine geri çekildim ve secdesinde şöyle dua ediyordu;

“Allahım, gazabından rızana, ukubetinden affına, senden yine sana sığınırım. Sana gerektiği gibi hamd ve senadan acizim. Şüphesiz sen, kendin sana ettiğin gibisin.”

 (et-Tergib ve terhib, 2/119-120)

Sonra başını secdeden kaldırıp namazını tamamlayınca, bana dönüp dedi ki: Ya Aişe, Bu gecenin, hangi gece olduğunu bilir misin? Diye sordu. Allah ve Resulu daha iyi bilir dedim. Buyurdular ki: “Bu gece Şabanın yarısıdır. Allah istiğfar edenleri bağışlar, merhamet dileyenlere merhamet eder. İçinde kin ve düşmanlık besleyenleri oldukları gibi geride bırakır.” (Beyhaki)

Resulullah Efendimiz (s.a.v.) bu gecede:

“Allahım kalbimi nifaktan, amelimi ve ibadetlerimi gösteriş ve riyadan, dilimi yalandan, gözümü hıyanetten temizle. Şüphesiz sen gözlerin hainliğini ve gönüllerin gizlediğini bilirsin.” (Devamı Yarın)


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları