HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer

NURİ KAHRAMAN

NURİ KAHRAMAN

ÂBÂ VU ECDÂD; YÂDLI YAZILAR, HATIRLI YORUMLAR, DUÂLI DUYGULAR...

23 Nisan 2024 Salı Saat: 10:00



Dinimizin anne-baba hakkına verdiği önem mâlum. Bu hakka riâyet öldükten sonra da devam eder.
Peygamberimiz SAV bunu bir Hadîs-i Şerîf'inde şöyle ifade buyurmaktadır:
"Kişi öldüğünde ameli kesilir, amel defteri kapanır. Ancak arkasında hayırlı evlat, onunla amel edilen ilim ve sadakai cariye bırakan kimsenin amel defteri kapanmaz."
Neml Sûresi'nde Hz. Süleyman Kıssası anlatılırken de bu konuda şöyle buyrulur:
18﴿ Nihayet Karınca vadisine geldiklerinde, bir karınca şöyle dedi: “Ey karıncalar! Yuvalarınıza girin; aman, Süleyman ve ordusu farkına varmadan sizi ezmesin!”
﴾19﴿ Onun bu sözünden dolayı Süleyman neşeyle gülümsedi ve “Ey rabbim!” dedi, “Gerek bana gerekse anne babama verdiğin nimete şükretmeye ve hoşnut olacağın iyi işler yapmaya beni muvaffak kıl. Rahmetinle beni iyi kullarının arasına kat!”
Namaz başta olmak üzere her fırsatta okuduğumuz ALLAHÜMME RABBENAĞFİRLÎ VELİ'VÂLİDEYYE... duâ âyeti ve benzeri âyet ve hadislerden ilhamla Hindistan'lı  ünlü muhaddis Ali EL-MUTTAKÎ der ki;
"Kul, ana-babasına duâyı unuttuğu zaman rızkı kesilir. (Yâni, bereketi gider)"
Biz de bu meyânda zaman zaman ölmüşlerimizi hayırla yâd  ettirip duâya, dolayısıyla kendimizin defterlerimize olduğu kadar onların da vefatlarına rağmen açık tutulan defterlerine hayır yazdırmak adına elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Hattâ bâzen yazılarımızı da doğrudan onlara hitap şekliyle kaleme alıyoruz.
Bu keyfiyette yazdığımız; ÇARŞAMBADAN PERŞEMBE'YE... diye başlayan son yazımız bu anlamda olumlu tepkilere medâr oldu. Orada rahmetli babamın benden daha iyi tanıdığı ve ziyâretlerinde bulunduğum isimlerden bahsetmiştim. Yazının yorum kısmına katkı yapanlar ve ifâdeleri aynen şöyle:
İlk yorum; babamın GACAROĞLU MEDRESESİ'nden arkadaşı merhum Emekli Vaiz Mehmet Hulûsì MURTAZAOĞLU'nun oğlu, ORİMDER Başkanımız Abdurrahman Bey'den:
[21/4 15:45]: "Din, devlet,millet için gayret göstermiş, fedakârlık yapmış ve vefât etmişerin cümlesine ALLAH'tan rahmet diliyorum. Hayatta olanlara da teşekkür ediyor, sıhhat, afiyet ve muvaffakiyetler diliyorum.": (Kul MURTAZA)
2. Yorum da, yine babamın Palazoğlu Sâlih Amca merhumun eşi Halası Nezâfet hanımların büyük dâmâdı, Mesûdiyeli okup Ankara'da ikâmet eden Halim ÖZDEMİR'e âit: "Allah c.c ölenlere rahmet eylesin mekanları cennet olsun kalanlara sağlıklı uzun ömürler nasip eylesin"
3. [21/4 07:24] Mehmet HAZAR Hoca Bey arkadaşımızdan: "Kıymetli hocam maaşaallah.yazınızı büyük bir zevkle okudum. Edebi üslubunuza hayranım.
Rahmeti babanıza ve tüm ölmüşlerimize Rabbım rahmeti ile muamele eylesin mekanları cennet olsun. Kaleminizin mürekkebi bitmesin.selam ve dua ile..."
4.sü Prof. Dr. Ali AKDOĞAN Bey Hocamızdan: "Baştan sona okudum. Aslında siz akademisyen olmalıydınız. Okuyan, yazan, konuşup- anlatan vb. Bu yazıyı okuduğum gün, ben de hep okuyup - yazdım dersem aynı yolda ve dost olduğumuzu perçinlemiş olurum/oluruz. Selam ediyorum."
Nuri KAHRAMAN: "Ali Akdoğan iltifatınız için çok teşekkürler hocam. Doğru; okuyanlarla ilgili tespitinize katılıyorum. Müftü beyle paylaştım ama yazıyı uzatmamak adına yer vermedim. Ulu Câmi'ye cenâzeye giderken kızımı aradım; rahatsız etmedim inşâllâh dedim. Kitap okuyordum babacığım dedi. Ben de; Allâh CC bize iyi ki böyle bir îtiyad lûtfetmiş. Hem zamanı değerlendirmiş, yalnızlıktan kurtulmuş; hem de sevap sayacını çalıştırmış oluyoruz meâlinde birşeyler söyledim. Ki, sizin de ifâde ettiğiniz şekliyle aynen öyle. Görüşmek dileğiyle tekrâr teşekkürler wes'selâm..."
5. yorum, yine Nezâfet halamızın dâmâtlarından, emeklş öğretmen Ömer KALPAKLIOĞLU'dan: "Çok uzun olmasına rağmen zevkle okudum. Hayırlı hatıralar dilerim. İyi insanlar her zaman ziyaret edilir ve anılarda yaşatılır. Oğlunun niyetini de Rabbimin başarı ile neticelendirmesini dilerim."
6. yorum; yine emekli bir öğretmen arkadaşımızdan:
Bilal İYİGÜN: "Önce şöyle bir gezin dim. Bu çok uzun olmuş dedim. Sonra tekrar bakınca birşeylerin olduğu nu düşündüm okumaya başladım. Baktım ki bitmiş. Sağ ol hocam. Bu arada Salim abinin de ruhu şad  mekanı cennet olsun. Tanıdığım ender kişilerden biri idi."
Yaşantımızla kendi yakınlarımızdan olan ya da hocalığımızı yapmış bulunan ölmüşlerimize ve de torunları olmakla övündüğümüz ecdadımıza lâyık olmaya çalıştığımız kadar yazılarımızla da bunu yapmaya çalışıyoruz.
İnşâllâh; iyi niyetle yaptığımız tüm ameller ve yazdıklarımız duâ yerine geçer de Rabbimiz bizleri anne-babalarımız başta tüm üzere sevdiklerimizle berâber Efendimiz SAV in komşuluğunda buluşturur ve de tüm hasretler biter.
Bizleri cennetle, cemâlle müşerref olanlardan kılması niyâzıyla Rabbimize yalvarıyor, yazılarımıza yorum yazan din kardeşlerimize teşekkürlerle berâber cümleye sevgiler-saygılar sunuyoruz wes'selâm...


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları