HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
31 Mart 2018 Cumartesi Saat: 10:19

ÖZÇELİK; “İMAR HAKLARI TİCARİLEŞMEMELİ”

Mimarlar Odası Ordu Şubesi eski başkanlarından Mehmet Özçelik, gazetemiz muhabiri Mehmet Keskin’e verdiği röportajda, Ordu’nun şehir planlaması, Trafik konuları ve sanatsal yapı çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. Mehmet KE
ÖZÇELİK; “İMAR HAKLARI TİCARİLEŞMEMELİ”

Mimarlar Odası Ordu Şubesi eski başkanlarından Mehmet Özçelik, gazetemiz muhabiri Mehmet Keskin’e verdiği röportajda, Ordu’nun şehir planlaması, Trafik konuları ve sanatsal yapı çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu.

Mehmet KESKİN: Sayın Mehmet Özçelik, haftanın röportajı sayfamıza hoş geldiniz. Geçmiş dönemlerde aynı zamanda Belediye Meclis üyeliği ve Ordu Mimarlar Odası Başkanlığı yaptığınız için şu anda konuya vakıf birisi olarak şu andaki mevcut şehir yapılanmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Mehmet ÖZÇELİK: Hoşbulduk sayın Keskin. Şimdiki 2004-2009 arasında biz belediye meclis üyeliği yaptık. Türkiye de ekonomik açısından bir tırmanış vardı buda inşaat sektörüyle oluyor. 2004-2018 sürecine baktığımızda ciddi anlamda kentlerde yapılaşma ve imar değişiklikleri oldu.

Merkezi iradenin yaptığı değişikliklerde var özellikle Erdoğan Bayraktar döneminde başlayan en son devam eden yönetmelik değişiklikleri var bu hem mimar olarak bizim mesleğimizi etkilediği gibi kentlerin yapılaşmasını da çok etkiledi. Getirilen ekstra imar hakları daha çok kamunun ya da kentli insanın haklarını değil de bu işin ticaretini yapanlara avantaj sağlayan yasal düzenlemeler çok yapıldı.

Aynı uygulamanın devamı olarak ta baktığımızda da yerel de de bunlar hep bir nevi getirim ağırlıklı plan değişiklikleri oldu bu şekilde devam eden bir trende var. Sayın Cumhurbaşkanımız son dönemlerde bunun yanlışlığını fark etti biliyorsunuz.

Ben mimarlar odası şube başkanlığı da yaptığım için biz geçmiş dönemlerde hep bu tür yapılanmanın doğru olmadığını örneklerinin irdelenmesi gerektiğini sadece mali boyutunun değil diğer katmanlarını ele almak gerektiğini çünkü ekolojik sistemi çok bozuyor yapılar ve yapılaşma. Şu da bir gerçektir ki dünyada ve ülkemizde küresel ısınma dediğimiz bir gerçek var. Bunun sebebi sadece yapılaşma değil ama en önemli kısmını yapılaşma oluşturuyor. Yapılan yapılar ısı dengesini yağmur dengesini birçok şeyi bozabiliyor. 2004’den bu yana baktığımızda kentimizde değişiklikler var.

Mehmet KESKİN: Peki geçmiş dönemlerde sizin bu endişelere karşı uyarılarınız oldu mu?

Mehmet ÖZÇELİK: Geçmiş dönemde bununla alakalı uyarımız oldu. Ordu daha çok Cumhuriyet Mahallesi ve Eskipazar bölgesine doğru büyüyor. Bu bölgede imar planı yapılırken eski yanlışların tekrarlanmaması konusundaki uyarılarımız hep söyledik. Geçtiğimiz yıllarda Ordu Büyükşehir Belediyesi Ordu ciddi bir revizyon ve imar planı yapıldı. Bu sürece baktığımızda yine aynı hatalar devam ediyor. Çevre ve şehircilik bakanlığının ya da Cumhurbaşkanımızın uyarılarına rağmen yüksek katlar veriliyor.

Siz mevcutta hektara 150-200 kişi hesapladığınız bir yere 500 kişiye çıkartıyorsunuz bu ciddi bir yoğunluk. Kentlerde en büyük problemleri yaratanlarda bu. Durugölde bir bölge var oraya getirdiniz bir stadyum yaptınız. Yanına da bir yapılaşma getirdiniz. Getirdiğiniz yapılaşmadan önce oradaki konut sayısı ya da insan sayısı çok az iken nüfus yoğunluğu artacak. Bu yoğunluğun artması ile diyelim ki o bölgede 100 araç varken bittiğinde 500 araç olacak.

Bunun trafiğe ve Ordu havasına kattığı zarar çok fazla. Yoğunluk artışı bence en büyük problem. Belde otelin olduğu yer oradaki kalan kişi araç sayısı belliydi ama siz oraya yüksek bir yoğunluk verdiniz oradaki insanların kullanacağı araçlar trafiğe vereceği yansımalar çok fazlalaşıyor. Şehircilik açısında şöyle bir sıkıntı var şehircilikte bir yol kademesi vardır.

Bu kademelenme hiçbir şekilde yapılmamış. Yeni planlama kısmen yapıldı ama mevcut yerlerde hala yol kademelenmesi olmadığı için yol sorunu Ordu’da devam edecektir. Çevre yolu açılınca trafik yoğunluğu bitecek sanıyorlar. Yine bitmeyecek. Belde oteldeki yapılaşmayla araç sayısı artacak. Durugöl bölgesindeki bu ekstra artacak. Kısmen çözülmüş olacak tamamen bitmeyecek. Ben yayalaştırma çalışmasına destek veren biriyim yurt dışında birçok yerde insanlar işlerine yürüyerek bisikletle gidiyorlar.

Mehmet KESKİN: Peki sizin elinizde trafiği rahatlatacak tespitler var mı?

Mehmet ÖZÇELİK: Şimdi yer altı dalbat yapılarak yapılan kavşaklar transit araçların ışıklara takılmadan devamını sağlamak için yapılıyor. Ama Ordu’da bir sıkıntımız var. Yollarımız bulvarlarımız kavşaklarımız çok geniş değil. Teknik olarak dalbat yapımı biraz zor. Seçim öncesi çok güzel görseller çizilebilir insanlara böyle yapılacak denir ama uygulamada problemler olur. Bir yerden girdiğinizde lambaya takılmadan devam ettiğnizde gidiyordu. Bu sistem de sonra terk edildi. Çevre yolu ile yollarımız şehir içi, yola dönmüş olacak. Kavşak tarzı yapılan çözümler pek bir yarar sağlamaycaktır.

Büyükşehir belediyemiz revizyonlar yaptı yeni bulvarlar caddeler var. Şehri bir bölgede birikmiş bir anda şehir trafiğini boşaltabilecek yol bağlantıları yapılırsa bu konuyla alakalı da çalışma var aslında Şahincili Mahalalesinde Polatlı Şehitleri caddesi bağlantısı Karşıyaka mahallesinde yeni yapılacak olan otogarın bağlantısı bunlar yapılıyor. Bu tür bağlantılar yapılırsa insanlar alternadtif güzergahları tercih edebilir trafik rahatlar.

Mehmet KESKİN: Otopark sıkıntısı hakkındaki fikirleriniz nelerdir?

Mehmet ÖZÇELİK: Şu an en büyük sıkıntı kaldırım işgali. Hem büyükşehir hem de ilçe belediyemiz bu konuda bir şeyler yapmalı. Kaldırımlar ciddi anlamda işgal altında. Yürüken kaldırıma araç park edilmiş inip yoldan yürüyoruz. Bide şu var herkes en kısa mesafeye bile aracı ile gidiyor. Aracını kaldırıma ya da rasgele park ediyor. Otoparklara ücretli olacağını için araçlarını otoparklara bırakmıyorlar. Avrupa ülkelerini gördüğümüzde şaşırıyoruz nerede bu araçlar diye. Ama herkes aracını açık ya da kapalı otoparka park ediyor. Sonradan entegre edilmiş planlarla bu durum olmuyor. Bu konuda çok geri kalmış bir ülkeyiz.

Mehmet KESKİN: Büyükşehir belediyesi ve Altınordu belediyesinin yapmış olduğu sanatsal çalışmaları nasıl değerlenidiriyorsunuz?

Mehmet ÖZÇELİK: Öncelikle Ordu’da yaşayan insanlar için ve dışarıdan gelen vatandaşlar için çok önemli bir konu bu. Geçmişte bunla ilgili de çalışmalar yapılmıştı ben bu konuda cephelerin boyanması çalışmalrı olumlu bulmuştum. Ordu daki yayalaştırma çalışmaları Süleymen Felek Caddesindeki binalrın yenilenmesi bence güzel. Oradaki tek sıkıntı bakıldığında bire bir aynısı olması.aslında her binanın kendine has bir kimliği vardır. Tek bir renk ve soluk olması onlar bence düşünülmesi gereken bir konuydu. Otogar bölgesinde yapılan cephe çalışmaları güzel oldu.

Sert zemin çalışması var. Aslında bana göre biraza daha organik olmasını  daha doğal taşların kullanıldığı yeşil dalgaların olduğu kapalı cadde olması benim gönlümden geçendi. Geçtiğimizde orada birçok yetişmiş ağaçların yok  edildiği kesildiği görüyoruz bu bana göre bir eksik. Şimdi yeni bir moda var saksıda ağaç dikme. Sokakları bu hale getirmek bana göre hoş değil.

Büyükşehir belediyesi kentsel dönüşüm çalışması başlattı fakat sonu gelmedi. Stad bitince eski stad yıkılacak belki oarası bir yeşil alan olacak. Belediye başkanımızında bu söylediği bir şeydi. Otagar bölgesinde de bir kentsel dönüşüm yapılacak kamyon garajı onun karlışığında konuta açıldı. Ama bugün bakıyoruz kamyon garajında yapılan konutlar satışa çıktı.

Otogar bölgesinde kentsel dönüşümden vazmıgeçildi. O bölge yapılıp devam edilecek mi? Belediyeden de bu konuda açıklama yok. Kamyon garajına konutlar yapılamasaydı. Binaların yer altı otoparkı yok. O araçlar nereye sığacak. Bakanlıkta bu konuda son yönetmelik değişikliği ile artık her daireye bir otaparkı zorunlu tuttu. Bence kamyon garajında o sıkıntı olacak.

Mehmet KESKİN: Kaldırımlarda engelli rampası uygulamalarına ne diyorsunuz?

Mehmet ÖZÇELİK: Aslında bakanlığın bu konuda kararları var engelsiz şehir kapsamında. Standartlara uygun olmayan çalışmalar yapılıyor. Baskı betonda bunlar çok rahat yapılabilir. Çünkü standarta bağlandı. 2015 yılına kadar kamu kurumları bunları yapacaktı.  Şu anki uygulamalar insanları rahtasız edecek durumda. Bu konuda ilerki süreçte belediye sıkıntı olan yerlerde düzenleme yapacaktır. Yasal mecburiyete uyulması gerekiyor.

Mehmet KESKİN: Boztepe de betonlaşma uygulaması

Mehmet ÖZÇELİK: Şimdi orası ile ilgili geçmişte bir plan oluşturmuştuk. Şu anda orası ile alakalı büyükşehirin bir çalışması yok. Boztepenin korunması gerektiğini düşünüyoruz. Sosyal tesis adı altında yeni binalar yapıldı. Kamu eliyle yapılında daha çok tahribat oluyor.

Mehmet KESKİN: Sayın Özçelik, tekrar geldiğiniz ve verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyor, bundan sonraki faaliyetlerinizde de başarılarınızın devamını diliyorum.

Mehmet ÖZÇELİK: Bende çok teşekkür ediyorum sayın Keskin. Başta şahsınıza ve Ordu Yeni Haber Gazetesi ailesine yayın hayatınızda başarıla diliyorum.

 

 

 


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız