HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
3 Kasım 2018 Cumartesi Saat: 09:36

SOYDAN: TMO BÜTÜN FINDIĞA TALİP

HAFTANIN RÖPORTAJI
SOYDAN: TMO BÜTÜN FINDIĞA TALİP

Ordu Ziraat Odası Başkanı Arslan Soydan, gazetemiz muhabiri Mehmet Keskin’e gündemdeki konular hakkında açıklamalarda bulundu.

Soydan, TMO’nun fındık alımı için neden kasım ayını beklediğini, serbest piyasada fındık fiyatlarında artış olup olmayacağını, fındık raporu, sel felaketinde zarar gören üreticilerin son durumu ve Fiskobirlik için neler yapılmalı konusunda bilgiler verdi.

Mehmet Keskin: TMO neden Kasım fındık fiyatını belirlemede Kasım ayını bekledi. Siz birinci elden takipçisi olduğunuz için bu konuda neler söyleyeceksiniz?

Arslan Soydan: Bizim en baştan beri söylediğimiz bir konu vardı bunu da basın aracılığı ile hep duyurduk piyasanın tekel olduğunu bu yüzden mutlaka bu tekel piyasanın adı serbest piyasa olarak geçse de alıcı firma tekeldeydi. Tabi bu süreçte rekoltemiz bu senede az olması nedeniyle piyasanın yukarıya doğru gittiğini gösterdi. Amaç şuydu piyasayı kontrol edip piyasanın kendini götürmediği yerde TMO aracılığı ile müdahale edelim şeklindeydi. Geç kalışın esas amacı işlerin yolunda gidip birden aksine dönmesi.

Mehmet Keskin: Fiyat olarak verilen 14 lira bir taban fiyat mı daha sonra artış gösterebilir mi?

Arslan Soydan: Tabi ki sonuçta açıklanan bu fiyat bu işin tabanı. TMO’nun alacağı fiyat 14 lira artı randıman. Bu da 15 buçuklara kadar çıkan bir fiyat olacak serbest piyasada bunu izleyecek ve fiyatları da ona göre belirleyecek. Götürmezse zaten TMO bütün fındığı almaya talip üreticinin elinde zaten çok miktarda bir ürün yok ürünün çoğu piyasaya zaten inmiş durumda. Bir umutla bekleyen üreticimizin elinde fındık var.

Mehmet Keskin: Bildiğimiz kadarıyla siz bir fındık raporu hazırlamıştınız bir takım talepleriniz vardı. Bu talepler nelerdir bunlardan biraz bahseder misiniz?

Arslan Soydan: Genel başkanımız Şemsi Bayraktarın çok büyük bir mücadelesi var. Bu işi yakından takip ediyor. Raporda bit çok şey var lisanslı depoculuk var fındığın her yıl fiyatını konuşulmaması gerektiğini bu fındığın artık sanayi ürünü olduğu bahçelerimizin yaşlı olduğunu bundan dolayı da üreticilerimizin yenilemeye ütün kaybı olacağı düşüncesiyle yanaşmaması burada ne olur noktasında fındık hangi süreçte tekrar ürün verirse o boyutta desteklenmeler verilesi gerektiğini üreticinin borçlarının ertelenmesi gerektiğini düşük faizli krediler verilmesi ve bunun gibi birçok üreticimize yarayacak raporlar vardı.  

2B arazilerinde kullanıcı araziyi almak istiyorsa zaten onun o müracaat süreleri var almak istedikten sonra yetkili mercilere başvurarak alabilir ya da kullanıyorsa kiralama usulü de yapabilir.

Mehmet Keskin: Sel afetinde zarar gören üreticilerin durumu nedir ne kadar zarar karşılandı?

Arslan Soydan: Biz özellikle bu konuda Altınordu bölgesinde oluşmadığı Fatsa Ünye’de bu afet yaşandığı için koordinasyon halinde takip ettik bununla ilgili raporlar tutuldu rapor doğrultusunda üreticilerimizin hasar tespitleri yapıldı ve üreticilerin ne kadar banka borçları varsa müracaatları doğrultusunda ertelenme yoluna gidildi.

Mehmet Keskin: Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın fiyatı 14 TL açıklamasından sonra bu fiyat tüccarlar için açıklandı ve bu fiyat daha önce neden açıklanmadı gibi iddialar ortaya atıldı. Siz bu konuda neler söyleyeceksiniz?

Arslan Soydan: Yüzeysel bakınca iddialar doğru görülüyor haklı eleştiriler var. Geç kalınmış bir olaya biz bunu hep söyledik. Bu işin sebebi tekelci firma. Her ne kadar fındığın düşmesi düşünce fiyatın 14 kira açıklanması güzel rakamlara doğru gidilecektir. Bu işin gelecek senesi de var bu demek ki fındık her zaman 14 lira seviyesinde olacak.

Mehmet Keskin: Muhalefet partileri tekelci firmaları rekabet kurluna şikâyet ettiler dizin bununla ilgili muhalefet partilerine bir desteğiniz oldu mu?

Arslan Soydan: MHP Milletvekilimiz Cemal Enginyurt Genel Başkanımız Şemsi Bayraktar’ın hazırladığımız raporu rekabet kuruluna götüren vekilimizdir. Tüm vekillerimize teşekkür ediyoruz bizleri dinlediler. Sonuç şu anda çıkmadı. Geçen yılda bir şikâyet olmuştu onu kulak ardı ettiler ama bu sefer öyle olmayacağını buna olumlu bakıp sonucun ona göre çıkacağına inanıyorum.

Mehmet Keskin: Tüm olumlu olumsuz açıklamalar sizce fındık piyasasında kafa karışıklığına yol açıyor mu?

Arslan Soydan: Tabi ki ister istemez soru işaretleri oluyor çok sorular sormamak yorum yapmamak lazım. Süreç hiç art niyetli değil. Tamamen üreticiyi koruma amaçlı. TMO’nun devreye girmesinin en önemli faktörü biziz. Nereden dönersek kardır.

Mehmet Keskin: FİSKOBİRLİK için ne yapmalıyız nasıl bir FİSKOBİRLİK ortaya çıkarmalıyız?

Arslan Soydan: Krediyi verip de ben alırım deyip yarın ben yokum demek bu devlet bizim devlet bu devlete zarar vermek olmaz. Geçmiş yıllarda devletin FİSKOBİRLİK’e yaptıkları ortadadır. Çok zararlar edildi. Yazık bu devletin parası. FİSKOBİRLİK bu açıklamaları yaparken içini doldurmalı. Bunu sağlam kaynaklarla kamuoyuna bildirmeli. FİSKOBİRLİK bence tüm şeyleri resmiyete dökmeli üreticilere duyurmalı özgüven sağlamalı. Çok ciddi görüşmeler yapması gerekir.

Mehmet Keskin: TMO’nun fındık alım kriterleri nelerdir?

Arslan Soydan: Kriterlerde çok büyük bir değişiklik yok geçen yıl almış olduğu kriterlerle aynı. TMO’nun randevu sistemi açık olacak randevu alamadıkları noktalarda ziraat odamızı arayarak randevu alabilirler. Geçen sene alım kriterleri ağır oldu şikâyetler başladı. Bizde bu ağır şartları hafifletilmesini istedik. Alımlar organize sanayi bölgesindeki depolarda gerçekleşecek.

Mehmet Keskin: TMO’nun fındık alımına bir hedefi var mı?

Arslan Soydan: Sezon kapanana kadar ne kadar ürün getirilecekse onu olacak kadar bir hedef var. 10 20 bin ton değil de elde ne kadar varsa onu alacak hedefin ucu açık.

Mehmet Keskin: Fındık için götürdüğünüz raporlar dışında kişisel görüşmelerde yaptınız kimlerle görüştünüz bu konuda?

Arslan Soydan: Tüm bölge vekillerle bu işleri görüştük. Devamında AKP genel merkezinde bunu dile getirdim sürecin ne olduğunu sessiz kalınmaması gerektiğini devletin zarar görmemesi gerektiğini bunları söyledik. Tarım bakanımızla Şemsi Bayraktar’la birebir görüştü.

Mehmet Keskin: Bahçe yenileme konusunda üretici karar verdiğinde nasıl bir yol haritası izleyecek nereye başvuru yapacak kimden destek sözü alacak?

Arslan Soydan: Biz esasen bunu yaparken bahçe bulmakta zorlandık ama son zamanlarda üreticilerimiz bunun ne kadar olduğunu anlayıp bize çok sayıda başvuruda bulundular. Bahçe yenileme de 9 dönümün 5 dönümünün tamamen sökülerek geriye kalan 4 dönümle var olan bahçe çalışmalarının yapılmasını söyledik. Yeni dilim bahçesinin tek dal üzerinde nasıl yürüdüğü anlattık. Toplamda 5 yıl ürün kaybını önlemek adına desteklemesini alıyor. Bu güzel bir çalışma ilerleyen günlerde açıklamalarını yapacağız ziraat odaları tarım il müdürlüğüne gerekli olan başvurularını yapabilirler.

Mehmet Keskin: Lisanslı depoculuk konusunda geldiğimiz nokta nedir?

Arslan Soydan: Lisanslı depoculuk ile ilgili biz fındığın başkentidir. Şu anda en büyük eksikliğimiz bu. Bunu yetkililerle bakanımızla vekillerimizle bunun kamuoyu oluşumun oluşturduk. İnşallah gelecek sezon için lisanslı depoculuğumuzu üreticilerimize kazandıracağız.

Mehmet Keskin: Sayın Soydan geldiğiniz için teşekkür ediyor, başarılarınızın devamını diliyorum.

Arslan Soydan: Bende bu fırsatı sağladığınız için şahsınıza ve Ordu Yeni Haber Gazetesi sahip ve çalışanlarına teşekkür ediyor, yayın hayatınızda başarılarınızın devamını diliyorum.

 

 

Anahtar Kelimeler : SOYDAN:, TMO, BÜTÜN, FINDIĞA, TALİP

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız