HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
7 Haziran 2016 Salı Saat: 11:18

RAMAZAN AYINI ANLAMAK

Değerli okuyucular ! Bu ilk günümüzde ibadet şuurumuzun ,arttığı sosyal olarak yardımlaşma duygularımızın kabardığı,saygı sevgi ve kardeşlik duygularımızın çoğaldığı Ramazan-ı şerif ayımızın bilinci ve ilk iftarımızı s
RAMAZAN AYINI ANLAMAK

Değerli okuyucular !

Bu ilk günümüzde  ibadet şuurumuzun ,arttığı sosyal olarak yardımlaşma duygularımızın kabardığı,saygı sevgi ve kardeşlik duygularımızın  çoğaldığı Ramazan-ı şerif ayımızın bilinci ve ilk iftarımızı sağlıklı olarak yapmanın teravihlere heyecanla camilere koşuştuğumuz bu kutlu sevinci yaşamaktayız. Getirdiği manevi ve maddi tüm güzellikleriyle  mübarek Ramazan ayının hepimiz için hayırlar getirmesini yüce yaratıcıdan diliyorum.    

         Ramazan ayı biz mü’minler için ayrı bir yeri vardır. Dini ve sosyal  hayatımızda çok önemli biryer tutmaktadır..İdrakiyle sevinç ve manevi yönden huzur bulduğumuz bu ayda,Yüce Yaratıcının bizlere sunduğu sonsuz nimetlere, şükrümüzün bir karşılığı,çevremizdeki yoksul ve kimsesizleri anlamakta ilahi bir şuuru yakaladığımız rahmet ve bereket günleridir.     

          İçersinde bulunduğumuz bu ayda Kur’an-ı Kerim indirilmiştir o Kuran  ki günümüz dünyasında  bilgi kirliliğinin yaşandığı bu dönemde, insanın aklına ve kalbine hitap ederek,  anlayarak okunduğunda ve dikkatle üzerinde  düşünüldüğünde kendisini okuyucusuna açan manevi rahmet kapısıdır.

         Ramazan ayı,gönüllerimizi rahmet ve mağfiret arzusuyla yıkandığı,iradelerimizde orucun manevi ağırlığıyla hayırseverlik ve etrafımızda iyilikseverlik duygularımızın coştuğu, mümünlerin hayırlı işlere koştuğu,tövbe-i istiğfarla hakka yönelme şuurumuzun arttığı af ve bağışlanma ayıdır.

         Ramazan ayı iç alemimize zenginlik kazandıran bireysel ve sosyal hayatımıza  düşünemiyeceğimiz  kadar sayısız güzellikler   yaşatan ,komşularımızla  yeni başlangıçların yapıla bileceği,Yüce Allah’ın rahmet kapılarının açıldığı sevgi kardeşlik ve merhamet,mağfiret ayıdır.

         Ramazan ayı, sahuruyla hayır ve bereketin yaşandıği,iftarıyla ikram ve komşularla paylaşmanın ne olduğunu,teravih namazıyla ibadetlerimizdeki coşkuyu bütün topluma yaymasıyla, okunan okutulan Kur’anın manevi hazzıyla, çevremizde ki yoksul ve fakir insanlara uzanan zekat ve fitrelerle tamamen her türlü kötü düygu ve düşüncelerden arındığımız bir aydır.

         Ramazan ayının ve oruç ibadetimizin önemi  Kur’an-ı Kerim’in ifadesiyle;

         “Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur’an’ın indirildiği aydır.” (Bakara,2/185),

“Ey iman edenler! Oruç sizden önceki ümmetlere farz kılındığı gibi sizin üzerinize de farz kılınmıştır.Artık bu sayede, kötülüklere karşı kendinizi korursunuz.” (Bakara 2/183)

Dini ve ahlaki yönden en önemli konular arasında bulunan iyi ile kötü, doğru ile yanlış, faydalı ile zararlı, haklı ile haksızı ayırmamızı sağlayan değerler konusudur.islam Dinimizde Ramazan ayı,yıl içersinde aşınan, yok  olmaya yüz tutmuş değerlerimizi ziyadesiyle artırmaya ,yeniden kazandırmaya gelir.

Ramazan ,biz müminlere adeta bir gönül eğitimi ve rahatlığı veren aydır.Mevlana, Yunus Emre,Hoca Ahmet Yesevi,Hacı Bektaş Veli gibi Anadolu erenleri de,ramazan ayını gönüller yapılan bir ay ,gönüller yıkılmayan bir ay olarak Peygamber Efendimizden ilham alarak, bu ayı gönüllerimizin yıkanmasına,komşuluklarımızım kuvvetlenmesine  vesile olan bir ay olarak göstermişlerdir.

         Ramazan ayından çocuklarımızda en az büyükleri kadar  dinimizin güzelliklerini yaşayarak ve hissettirerek geçire bileceğimiz bir ay olmalıdır.bu sebeple bu ayın manevi atmosferinden çocuklarımızın da istifade etmeleri için gayret gösteren anne ve babalar  olmalıyız.

         Değerli okuyucular!

Ramazan ayı insanı toplumsallaştıran bir aydır ferdiyetçilikten ziyade birlikte nelerin yapılacağı  herkesin kucaklaşacağı topluma katılmayanların topluma katılacağı sosyal bir dinimizin olduğunun orta yere konulduğu bir aydır. Ramazanda orucumuzu bozacak kuralların yanında tuttuğumuz orucun maneviyatını eksiltecek tutum ve davranışlardan da kaçınmamız o kadar çok önemlidir.Peygamberimiz bu konuda,”Bir kimse oruçlu olduğu halde yalanı,dedikoduyu,yalanla iş görmeyi bırakmazsa Allah’ın, onun yemesini, içmesini terk etmesine ihtiyacı yoktur.” (Buhari, “Savm”,8) buyurarak dikkatlerimizi bu manevi arınmaya çekmektedir.Unutmamamız gerekir ki gerçek ve tam bir oruç vücudumuzun bütün organlarını kötülülerden korumakla tutulmuş olur.

         Dünyanın koşuşturmalarından kaynaklanan birtakım eksik ve hatalarımızı Ramazan ayını fırsat bilerek gidermeye çalısalım.

         Aralarımızdaki kırgınlık ve dargınlıklarımıza son vererek hoşgörü  ve bağışlayıcılığımızı kuvvetlendirelim.

         Önemle ifade ederim ki bu ulvi iklim  mevsiminden eş ve çocuklarımızla birlikte ihya edelim.

         Akraba ve komşuluklarımıza bu ayda bir kat daha fazla önem vermeliyiz.

         Maddi imkansızlıklar içerisinde bulunan,zor şartlarda yaşayan  herkese uzanacak bir yardım elimiz olmalıdır.

         Bu günlerde geçmişimizin muhasebesini yaparak gaflet ve kötülüklerden,her türlü haramlardan uzak durmalıyız.Yapacağımız iyilik ve ibadetlerimizle Yüce Yaratıcımız  Allah’ın rızasını kazanmalıyız.

         Bu duygu ve dileklerimle Ramazan ayımızın gönüllerimize huzur,yuvalarımıza bereket,ailemize  ve  T ürk-İslam  alemine hayırlar getirmesini,dünyaya huzur ve kardeşlik getirmesini Cenab-ı Haktan niyaz ediyorum.

         GÜNÜN SÖZÜ; Öğüt dinleyen ve uzağı gören insanlar hiçbir kalbe kin tohumu ekmezler.(Sadi Şirazi)

           

Anahtar Kelimeler : RAMAZAN, AYINI, ANLAMAK

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız