HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
29 Ocak 2019 Salı Saat: 09:35

ORDU’NUN DEPREM VE RİSK ALANLARI ARTIYOR!

Ordu’nun deprem fay hattı, heyelan bölgesi, riskli yapı alanlarının belirlenmesinin ardından şehrin güneyinde kalan ilçelerin 1. Derecede risk altında olduğu ortaya çıktı. Yapılan araştırmalar ve belirlenen son haritada, Ordu’nun duru
ORDU’NUN DEPREM VE RİSK ALANLARI ARTIYOR!

Ordu’nun deprem fay hattı, heyelan bölgesi, riskli yapı alanlarının belirlenmesinin ardından şehrin güneyinde kalan ilçelerin 1. Derecede risk altında olduğu ortaya çıktı. Yapılan araştırmalar ve belirlenen son haritada, Ordu’nun durumunun geçmiş yıllara göre daha ‘riskli’ olduğu belirlendi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı uzmanları tarafından son 4 yıldır sürdürülen çalışmalarda Ordu için de ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Ordu’da yeni bir deprem fay hattı ortaya çıkarken, il genelindeki heyelan alanlarının küçümsenmeyecek kadar yüksek olduğu dikkat çekerken, DSİ ile yapılan ortak çalışmalarda ise ‘ani sel bölgeleri’nin yeniden tespit edildiği kaydedildi.

DİKEY FAY HATTI

Ordu’da heyelan ve riskli yapılaşma alanlarının belirlenmesi amacıyla bakanlık tarafından yapılan tespitlerde yeni bir fay hattının varlığı ortaya çıktı.

Yapılan tespitlerde daha önce Gölcük’ten başlayan ve Kuzey Anadolu’yu paralel geçerek Ordu’nun Mesudiye ilçesine ulaşan Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın yalnız olmadığı belirlendi.

Karadeniz’in açıklarından gelen ve Turnasuyu üzerinden geçen bir fay hattı Kayabaşı, Zafer, Sağırlı, Kovancı mahalleleri üzerinden ilerleyerek Kabadüz ilçesine ulaşıyor. Buradan devam eden fay hattı Ulubey-Eymür mahallesi üzerinden devam ederek Kıranyağmur, Akoluk üzerinden Gürgentepe ilçesine geliyor. Fay hattı Direkli ve kabataş- Kuzköy mahallelerinden geçerek Korgan-Tepealan ve Aybastı-Alacalar arasındaki dağlık bölgede Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleşiyor.

HEYELAN BÖLGELERİ

Ayrıca yapılan tespitlere göre, en çok heyelan bölgesi Ünye ve Fatsa havzaları ile Altınordu-Ulubey arasındaki alanlarda gözlendi. En riskli heyelan alanları ise Çaybaşı, Korgan, Kumru, Aybastı, Ulubey, Gölköy ilçesi ve Aydoğan Mahallesi sınırları olarak belirlendi. Bu bölgelerde yoğun yağmur düştüğü dönemlerde çok sayıda heyelan ve yol kapanmaları olduğu gözleniyor.

KENTSEL DÖNÜŞÜM

Öte yandan Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından kentsel dönüşüm yapılması planlanan Stadyum ve çevresindeki binalar ile Yeni Mahalle’deki Sanayi Sitesi, Otogar ve Öğretmenler Sitesi olarak belirlenmesine rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın tespitleri durumun bilinenden daha tehlikeli boyutta olduğunu göz önüne serdi.

Diğer taraftan, Düz Mahalle’den Yeni Mahalle’ye kadar uzanan ve Bucak mahallesinin bir bölümünü de içine alan, adeta şehrin merkezini kapsayan alanlar, üzerindeki yapılaşma nedeniyle ‘riskli alan’ bölgesi kapsamında bulunuyor. Ayrıca Bahçelievler Mahallesi ile Karşıyaka Mahallesi’nin küçük bir bölümü riskli alan kapsamına alındı.

Fatsa ilçesinde ise ilçenin en eski yerleşim birimi ile üst mahalleleri ‘riskli alan’ kapsamında değerlendirilirken, en az riskli alan Ünye ilçesinde oldu.

ANİ SEL BÖLGELERİ

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından yapılan tespitlerde ise Boztepe’den süzülerek gelen derelerin etrafındaki alanlar ile Civil, Melet ırmaklarının havzaları ve Cumhuriyet mahallesinin büyük bir bölümü ‘ani sel bölgesi’ olarak belirlendi. DSİ, bu alanların ‘alt yapı tesisleri yapılana kadar yerleşime kapatılması gereken yerler’ olarak belirlendi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ordu il genelinde risk tespiti yaptığı binaların yıkımını sürdürüyor. Buna göre, 2013 yılında 28 bina risk kapsamına alınırken 15’i yıkıldı. 16 aile ise kira yardımından faydalandı. 2014 yılında ise 106 bina risk kapsamına alınırken 40’ının yıkımı gerçekleştirildi, 75 aile kira yardımından faydalandırıldı.

 

 

Anahtar Kelimeler : ORDU’NUN, DEPREM, VE, RİSK, ALANLARI, ARTIYOR!

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız