HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
29 Ocak 2019 Salı Saat: 09:37

HAYVANSAL GIDALAR DENETİM ALTINDA

2008-2017 yılları arasında Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından 864 adet kalıntı izleme amaçlı ürün numunesi alındı.
HAYVANSAL GIDALAR DENETİM ALTINDA

2008-2017 yılları arasında Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından 864 adet kalıntı izleme amaçlı ürün numunesi alındı.

2018 Yılı Ulusal Kalıntı İzleme Planı kapsamında ise Ordu genelinde;  başta bal olmak üzere,  kırmızı et, kanatlı eti, balık, çiğ süt ve yumurtadan toplam 155 adet numune alınarak bakanlıkça belirlenen yetkili laboratuvarlara gönderilerek analizleri yaptırıldı. Laboratuvar sonuçlarına göre uygunsuzluk tespit edilmedi.

Konuyla ilgili arasında Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden yapılan açıklama ise şöyle: Güvenilir gıda; birincil üretim aşamasından başlayarak çiftlikten sofraya, tüketiciye ulaşana kadar geçen sürede fiziksel, kimyasal ve biyolojik riskleri taşımayan gıdadır. Güvenilir olmayan gıda, gıda ile temas eden madde ve malzeme piyasaya arz edilemez. İnsan sağlığı için tehlike oluşturan ve tüketime uygun olmayan gıda, güvenilir olmayan gıda kabul edilmektedir. Gıda üreticileri, pazara sundukları ürünlerin güvenilirliğini garanti etmelerinin, bir halk sağlığı görevi olduğunun bilincinde olmalıdırlar.

Kalıntı; hayvansal kökenli, birincil ürünlere geçen ve halk sağlığına zararlı olabilecek farmakolojik tesire sahip maddelerin, onların metabolitlerinin veya diğer maddelerin kalıntısına denir. Kullanımına izin verilmeyen bir maddenin varlığı, izin verilen bir maddenin kalıntısının izin verilen seviyeyi aşmasının tespiti ya da bu ürünlerin üretime alınması ve işlenmesi suretiyle piyasaya arzı yasa ihlalidir.

Gıda ve ürünlerinin küreselleşmesi, gıda güvenliğinin sıkı kontrolünün sağlanmasının daha önce hiç olmadığı kadar gerekli olduğunu ortaya çıkarmaktadır. Canlı hayvan ve hayvansal ürünlerde gıda güvenliğinin sağlanabilmesi için insan sağlığına zararlı olabilecek belirli maddeler ve bunların varlığının araştırılması gerekmektedir. Bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kalıntı izleme planları hazırlanmakta ve uygulanmaktadır. Kalıntı izleme planları, gıda değeri olan canlı hayvan ve hayvansal birincil gıdalarda gıda güvenilirliğinin sağlanmasına yönelik olarak yıllık bazda yürütülen izleme ve denetim programlarıdır. Türkiye’de ilk olarak 1998 yılında yetiştiricilik yolu ile elde edilen su ürünlerinde kalıntı izleme planları uygulanmaya başlanmıştır. Kanatlı hayvan etleri ile kırmızı eti, su ürünleri yetiştiricilik ürünlerini, çiğ süt, yumurta ve balı kapsayan Ulusal Kalıntı İzleme Planıyla; yasaklı ve izinli veteriner tıp ürünleri, ağır metal, pestisit, mikotoksin, boya ve naftalin kalıntıları araştırılmaktadır.

Numuneler; çiftliklerden,  birincil ürün / paketleme tesislerinden, canlı hayvanlardan,  hayvansal ürünlerden alınmaktadır. Uygunsuzluk durumunda 5996 sayılı Kanun ve ilgili mevzuat kapsamında idari yaptırım (idari para cezası, ürün toplatma, savcılığa suç duyurusu vb.) uygulanmaktadır. Kalıntı izleme; Ülkemizde Canlı Hayvanlar ve Hayvansal Ürünlerde Belirli Maddeler İle Bunların Kalıntılarının İzlenmesi İçin Alınacak Önlemlere Dair Yönetmelik ve Canlı Hayvan ve Hayvansal Ürünlerde Kalıntı İzleme Genelgesinde belirtilen kurallara göre yıllık olarak hazırlanan ulusal kalıntı izleme planı çerçevesinde yürütülmektedir. 

Bitkisel ve hayvansal üretimde, etiketsiz ve ruhsatsız ilaç ve kimyasalların kullanılması ve bulundurulması yasaktır. Birincil üretim yapanlar, perakende işyerleri ile gıda ve yem işletmecileri, kendi kontrolleri altındaki faaliyet alanı ile ilgili Tarım ve Orman Bakanlığınca belirlenen genel ve özel hijyen esaslarına uymak zorundadır.

 

Anahtar Kelimeler : HAYVANSAL, GIDALAR, DENETİM, ALTINDA

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız