HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
9 Haziran 2019 Pazar Saat: 15:08

KENE KÂBUSUNUZ OLMASIN!

Yaz aylarının gelmesi ile birlikte uzmanlar, özellikle Giresun, Ordu, Samsun, Tokat, Sivas, Yozgat ve Amasya’da ölümlere neden olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) konusunda vatandaşlara uyarılarda bulundu.
KENE KÂBUSUNUZ OLMASIN!

Yaz aylarının gelmesi ile birlikte uzmanlar, özellikle Giresun, Ordu, Samsun, Tokat, Sivas, Yozgat ve Amasya’da ölümlere neden olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) konusunda vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), çoğunlukla keneler aracılığıyla hayvanlardan insanlara bulaştırılan mikrobik bir hastalık olduğunu vurgulayan uzmanlar, hastalıktan kurtulmanın ve korunmanın yollarını açıkladılar.

Keneler halk arasında yavsı, sakırga, kerni gibi isimlerle de bilindiğini belirten uzmanlar, kenelerin özellikle hayvancılığın yapıldığı, otlakların bulunduğu bölgelerde bulunduğunu ifade ettiler.

Kenelerin insan vücuduyla temas ettiğinde etkileri öldürücü olduğunu kaydeden uzmanlar, “Hastalık, vücuda kene tutunması, kenelerin çıplak elle çıkarılması ya da ezilmesi, hasta insanların tükürük ve kan gibi vücut sıvılarına temas edilmesi, mikrobu taşıyan hayvanların kanları, vücut sıvıları ve dokularına korunmasız dokunulması gibi yollarla bulaşabiliyor.

Bu vakalarda özellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar, kasaplar, çobanlar, mezbaha çalışanları, veterinerler, kamp ve piknik yapanlar, korunmasız olarak yeşil alanlarda bulunanlar risk altına giriyor” dediler.

KKKA’NIN BELİRTİLERİ?

KKKA hastalığında kene tutunmasından sonra genellikle 1-3 veya en geç 9 gün içinde hastalık belirtisinin başladığını açıklayan uzmanlar şunları söylediler: “Hastalarda, yüksek ateş, baş ağrısı, yoğun halsizlik, kollarda ve bacaklarda şiddetli ağrı, bazen kusma, karın ağrısı veya ishal, yüzde kızarıklık, ilerleyen safhalarda vücudun değişik yerlerinde kanamalar, gövde, kol ve bacaklarda morluklar gibi belirtiler görülebiliyor.

KKKA’DAN NASIL KORUNMALIYIZ?

Keneden korunmak için kırsal alanlara giderken vücudun açık kısmının kalmamasına dikkat edilmeli. Özellikle açık renkli kıyafetler giymek kenelerin daha kolay fark edilmesini sağlıyor.

Kırsal alan, orman veya tarladan dönüşte mutlaka vücudun her yeri, kontrol edilmeli. Vücuda tutunan kene ne kadar erken fark edilir ve çıkartılırsa hastalığa yakalanma riski de o kadar azalıyor.

Eğer vücuda tutunmuş kene görülürse şunları yapmak gerekiyor:

Keneye asla çıplak elle dokunulmamalı veya çıkartılmamalı.
         Eldiven, naylon poşet veya bez parçası ile tutularak ya da ince uçlu bir pens veya kene çıkartma kartı ile ezilmeden çıkarılmalı.
         Kene çıkarılamıyorsa, en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı.

Vücuda yapışmış kenenin kesinlikle patlatılmaması, ezilmemesi, üzerine herhangi bir kimyasal madde (alkol, gaz yağı, kolonya) dökülmemesi ve üzerine sigara basılmaması da gerekiyor. 

HAYVAN SAHİPLERİ NERELERE DİKKAT ETMELİ?

Hastalık hayvanlarda belirti göstermese de hastalığın sık görüldüğü bölgelerde yaşayan hayvanlara hastalık bulaşmış olabilir. Bu nedenle hayvanların kanlarına çıplak el ile temas edilmemesi gerekiyor.

Hayvan sahiplerinin bu konuda yapabileceği şeyler ise şu: Hayvanları kene ve diğer dış parazitlere karşı uygun ilaçlarla doğru zamanda ve doğru doz ve aralıklarda yılda en az dört kez ilaçlamak.

KKKA hastalığının kesin bir tedavisi bulunmuyor. Aşı geliştirme çalışmaları ise yoğun bir şekilde devam ediyor.”

 

Anahtar Kelimeler : KENE, KÂBUSUNUZ, OLMASIN!

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız