HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
13 Haziran 2019 Perşembe Saat: 08:57

ÇOCUK İŞÇİLİĞİ KABUL EDİLEMEZ

    Ordu Valisi Seddar Yavuz, Dünya Çocuk İşçiliği İle Mücadele Günü nedeniyle mesaj yayınladı. Vali Yavuz, mesajında şu ifadelere yer verdi. “12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü, çocuk işçiliğinin önlenmesi
ÇOCUK İŞÇİLİĞİ KABUL EDİLEMEZ

 

 

Ordu Valisi Seddar Yavuz, Dünya Çocuk İşçiliği İle Mücadele Günü nedeniyle mesaj yayınladı. Vali Yavuz, mesajında şu ifadelere yer verdi. “12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü, çocuk işçiliğinin önlenmesi konusunda toplumsal farkındalığın ve sosyal sorumluluğun artırılması açısından anlamlı bir gündür. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), 12 Haziran 2002 tarihli 182 sayılı konvansiyonu ile çocuk işçiliğini yasaklamıştır.

 

Uluslararası Çalışma Örgütü, 15-24 yaş grubunu genç işçi kabul ederken, 15 yaşın altında aile bütçesine katkıda bulunmak ya da yaşamını kazanmak amacıyla çalışanları “çocuk işçi” veya “çalışan çocuk” olarak adlandırmaktadır.

 

Günümüzde ne yazık ki, milyonlarca çocuk, fiziksel, zihinsel, eğitsel, sosyal, duygusal ve kültürel gelişimlerine zarar veren ve ulusal yasalar ile uluslararası standartlara aykırı koşullarda, çalışmak zorunda bırakılmaktadır.

 

Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın; eğitim alarak geleceğe hazırlanması gereken bir dönemde, sağlık ve güvenliklerini, sosyal ve fiziksel gelişmelerini olumsuz yönde etkileyen çalışma yaşamında bulunmaları, kabul edilebilir bir durum değildir. Dili, dini, ırkı ne olursa olsun, nereden gelmiş olursa olsun, hiç bir çocuğun kendi geleceğine ilişkin hayaller kurmasının önünde hiçbir engel olmamalıdır.   

 

Türkiye Cumhuriyeti Devleti, çocuk haklarının korunması, çocuk ihmal ve istismarının önlenmesi ve çocuk emeğinin sömürülmesinin engellenmesi noktasında son yıllarda çok önemli yasal düzenlemeler yapmış ve bunları uygulamaya koymuştur. 4857 sayılı İş Kanunu'nun 71. maddesine göre, 15 yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılmasının yasak olduğu düzenlenmiş, 72. ve 73. maddesinde, 18 yaşını doldurmamış işçilerin yer ve su altıdaki işlerde çalıştırılmaları ve sanayiye ait işlerde gece çalıştırılmaları yasaklanmıştır. Kanun'un 85. maddesine göre "16 yaşını doldurmamış genç işçiler ve çocuklar ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılamaz" hükümleri getirilmiştir. 

 

İlimizde de, çocuk işçiliğinin önlenmesine yönelik, Dünyaya örnek olacak başarılı çalışmalar yürütülmektedir. Özellikle fındık hasadı döneminde ilimize gelen mevsimlik tarım işçileri için oluşturulan modern geçici konaklama merkezlerinde; çocuklar için temel eğitim dersleri, spor etkinlikleri, sanatsal etkinlikler, kültürel etkinlikler, halkoyunları, satranç, drama, oryantring kursları gibi kurslar düzenlenmektedir. Ayrıca, sağlıkla ilgili de gebe izlemleri, bebek izlemleri, lohusa izlemleri, 0-24 ay bebek aşıları, çevre sağlığı, kanser taramaları, hijyen eğitimleri, diş sağlığı taramaları hizmetleri verilmektedir.

 

Ordu Çalışma ve İş Kurumu bünyesinde Çocuk İşçiliği İle Mücadele birimi kurularak faaliyetlerine başlamıştır. İŞKUR, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü personellerinden müteşekkil bir komisyon marifetiyle tedbir ve kararlar alınmakta ve uygulanmaktadır.

 

Çocuk işçiliğiyle mücadele kapsamında ülkemizde yürütülen çalışmalara, yalnızca kamu kurumları değil, sivil toplum örgütleri, gönüllü kuruluşlar, işçi sendikaları, işveren örgütleri, eğitimciler ve medya da destek olmaktadır. Çocuk işçiliği ile mücadelede arzu edilen neticelerin alınabilmesi için bu desteğin daha da artırılması gereklidir.

 

Çocuklarımıza sunacağımız koşullar, onların özelde düzgün bir birey olarak yetişmesine fırsat verirken, genelde toplumumuzun sağlıklı bireyler kazanmasına imkan yaratmaktadır. Çocuklarımıza hak ettikleri yaşam koşullarını sağlamak en temel hedefimizdir.

 

Bu vesileyle, çocuklarımızın sağlıklı, sosyal ve ekonomik olarak yetişmesine imkan sağlayacak, çocuk işçiliği ve istismarının olmadığı bir yaşam diliyorum.”

 

Anahtar Kelimeler : ÇOCUK, İŞÇİLİĞİ, KABUL, EDİLEMEZ

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız