HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
29 Haziran 2019 Cumartesi Saat: 11:00

Kene kâbusunuz olmasın

Uzmanlar Kırım Kongo Kanamalı Ateşi(KKKA) hastalığından korunmak için çoğu basit görünse de alınabilecek çeşitli ve etkili yöntemler hakkında bilgiler verdiler. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının kenelerle taşınan ve bula
Kene kâbusunuz olmasın

Uzmanlar Kırım Kongo Kanamalı Ateşi(KKKA) hastalığından korunmak için çoğu basit görünse de alınabilecek çeşitli ve etkili yöntemler hakkında bilgiler verdiler.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının kenelerle taşınan ve bulaştırılan viral (virüs yoluyla bulaşan) bir hastalık olduğunu ifade eden uzmanlar öncelikle kene mücadelesinin önemli yer tuttuğunu ve evcil hayvanları kenelere karşı ilaçlayarak, bununla birlikte piyasada satılan repellent diye isimlendirilen böcek kovucu ilaçların kullanılabileceğini belirttiler.

         Hastalık belirtileri, yaygın olduğu yerler, korunma yolları ve kene ısırması sonrası neler yapılmalı konularında bilgiler veren uzmanlar şunları söylediler:

HASTALIK BELİRTİLERİ

Belirtilerin kene ısırmasını takiben 1-3 gün arasında oluşur. Bu belirtiler arasında; yüksek ateş, kırgınlık, kas ağrıları, ishal, mide bulantısı, ilerlemiş olgularda vücudun çeşitli yerlerinde kızarıklıklar gibi çoğu grip benzeri belirtilerle ortaya çıkabilir

ÜLKEMİZDE YAYGIN OLDUĞU YERLER

Hastalık özellikle kenelerin aktif olduğu ilkbahar ile sonbahar mevsimleri arasında görülür. Hastalık özellikle Karadeniz’in iç bölgeleri ile (Tokat, Sivas, Amasya), Ordu, Samsun çevresinde (Ladik, Kavak) daha çok görülmektedir.

KORUNMA YOLLARI

Hastalıktan korunmak için çoğu basit görünse de alınabilecek çeşitli ve etkili yöntemler mevcut. Öncelikle kene mücadelesi önemli yer tutar. Evcil hayvanları kenelere karşı ilaçlayarak, bununla birlikte piyasada satılan repellent diye isimlendirilen böcek kovucu ilaçlar kullanılabilir.

Özellikle risk altında olan kişiler (veteriner hekimleri, sağlık çalışanları, kasap, tarım işçileri vs.) koruyucu elbiseler (eldiven, önlük, açık renkte elbise vb.) giyerek korunabilirler. Yine basit gibi görünse de özellikle otlak alanlara girerken pantolon paçaları çorap içine sokulmalı ya da çizme giyilmelidir. Bu tarz yerlerden çıktıktan sonra da mutlaka vücutta kene kontrolü yapılmasının gerektiği unutulmamalıdır KENE ISIRMASI SONRASI NE YAPILMALI

Vücuda yapışan keneler görülür görülmez hemen çıkarılması gerekir. Bunun için uygun bir şekilde ve en önemlisi kene ezilmeden emdiği kan etrafa bulaştırılmadan ağzından ya da başından tutularak pens veya cımbız yardımıyla çıkartılmalıdır. Kenenin ısırdığı bölge alkolle temizlenmelidir. Bunların dışında da en yakın sağlık merkezine gidilmelidir.

 

Anahtar Kelimeler : Kene, kâbusunuz, olmasın

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız