HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
19 Ağustos 2019 Pazartesi Saat: 07:41

“TARİHİN ALTI OYULUYOR!”

Ordu Çevre Derneği Fatsa’daki siyanürlü altın işletmeciliğinden sonra Ordu için önemli tarihi, kültürel zenginlik alanı olan Kurul Kalesi için de kampanya başlattı.          Ordu’daki çevre – ekoloji sorunlarına yönelik et
“TARİHİN ALTI OYULUYOR!”

Ordu Çevre Derneği Fatsa’daki siyanürlü altın işletmeciliğinden sonra Ordu için önemli tarihi, kültürel zenginlik alanı olan Kurul Kalesi için de kampanya başlattı.

         Ordu’daki çevre – ekoloji sorunlarına yönelik etkin çalışmalarını devam ettiren Ordu Çevre Derneği fiili ve hukuksal mücadelesini sürdürürken sosyal paylaşımlarla da yaşam alanlarına, tarihi kültürel alanlara verilen ve verilmek istenen zararları teşhir etmeyi sürdürüyor. Fatsa’daki siyanürlü altın madeni işletmeciliğinden sonra Ordu için önemli yer tutan Kurul Kalesi’nin taş ocağı tarafından etkilenmesine yönelik de kampanya başlattı.

         Kurul Kalesi tehdit altında

         Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül sosyal paylaşım biçimindeki paylaşımlarının diğer sorunlara da dikkat çekmek amacıyla devam edeceğini belirterekYıllardır dillendirdiğimiz, eylem ve etkinlikler yaptığımız Kurul Kalesi’ne sahip çıkma çabalarımıza rağmen kalenin altı taş ocağı tarafından oyulmaya devam ediliyor. Kaya mezarlar yok ediliyor. ÇED kararı aldıkları yer bittiğinde yenisine de izin verilerek çalışmalar sürdürülüyor. Kale’de tarihi, kültürel miraslar ortaya çıkarılırken alttan oyulmaya devam ediliyor.” dedi.

         Yetkililer sessiz

         Gönül, kazı sürdürülürken yetkililerin sessizliklerinin de devam ettiğini vurgulayarak,” Taş ocağının kaldırılması için girişimlerimiz oldu. Ankara’da Kültür Bakanlığı’yla da görüşüldü. Dernek olarak yazılarımız oldu. Gelen inceleme heyeti ne yazık ki, alanda yeterli inceleme yapmadan, uzaktan bakıp, mağaralara bile girme gereği görmeden taş ocağının etkisinin olmadığına, SİT alanı dışında olduğuna yönelik karar verdiler. Hatta SİT alanının küçültülmesine yönelik talep kabul edildi ve alan küçültüldü. Yani taş ocağının çalışmalarına göz yumuldu. Bunun nedenini anlamış değiliz. Tarihi ve kültürel değerlerle taş ocağı yan yana olamaz. Taş ocağı kapatılmalıdır.” dedi.

         Ordu Çevre Derneği YK üyesi ve Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Coşkun Özbucak tarihi, kültürel miraslara sahip çıkılması gerektiğini vurgulayarak, “SİT alanlarının, tarihi, kültürel birikimlerin değeri para ile ölçülemez.  Görüyoruz ki para hırsı yaşam alanının korunmasını, sağlığı; tarihi, kültürel değerleri önemsizleştiriyor. Bu kabul edilemez. Ekoloji Birliği olarak, ülkemizin tüm tarihi ve kültürel mirasının korunması için çabamız sürecek. Ordu’daki Kurul Kalesi yanında Hasankeyf, Kaz Dağlarındaki tarih gibi ülkenin her yerindeki değerler bize mirastır. Korumak da bizim görevimizdir. Yetkilileri tarihi, kültürel değerlere zarar veren girişimleri durdurmaya çağırıyoruz.” dedi.

 KAMPANYA:

TARİHİN ALTI OYULUYOR!

Ordu’nun Altınordu ilçesi Bayadı Mahallesi’nde bulunan Kurul Kalesi’nde yapılan kazılarda 2100 yıllık Dionysos, Pan ve Riton tanrıları ve Ana Tanrıça Kıbele’nin heykelleri bulundu. Tarihsel, kültürel öneme sahip kazı devam ediyor ama kaleyi alttan oyan taş ocağı da devam ediyor.

         Taş ocağı için Ordu Valisinin başkanı olduğu OR-GE vakfına 2005 yılında Melet Irmağı’ndan malzeme alma yetkisi verilmesiyle başlatılan süreç, OR-GE’nin yetkisini iki ay sonra özel şirkete devretmesiyle bugüne kadar geldi.

         Tarihin altı oyuluyor, halk tepkili, yetkililer seyrediyor. Taş ocağı kapatılmalı, tarih kurtarılmalı.”

Anahtar Kelimeler : “TARİHİN, ALTI, OYULUYOR!”

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız