HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
30 Ekim 2019 Çarşamba Saat: 08:27

“ORDU-GİRESUN, HIZLI TREN İLE ÇAĞ ATLAYACAKTIR”

Teknikerler Birliği Ordu İl Temsilcisi Musa Kıranlı, Samsun-Sarp Demiryolu Projesi ile ilgili basın açıklaması yayınladı. Kıranlı yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: Karadeniz’e demiryolu Atatürk’ün hayali, yarım kalmış b
“ORDU-GİRESUN, HIZLI TREN İLE ÇAĞ ATLAYACAKTIR”

Teknikerler Birliği Ordu İl Temsilcisi Musa Kıranlı, Samsun-Sarp Demiryolu Projesi ile ilgili basın açıklaması yayınladı. Kıranlı yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

Karadeniz’e demiryolu Atatürk’ün hayali, yarım kalmış bir cumhuriyet projesidir. Çağın en önemli ulaşım araçları arasında raylı sistemler Demiryolu ulaşımı özellikle Giresun ve Ordu için haktır, gecikmiş bir hizmettir. Sadece bir ulaşım hizmeti değil, illerimizin kalkınması, gelişmesi, yatırım ve istihdama kavuşması bu yolla mümkün olacaktır.

Samsun-Sarp Demiryolu Hızlı Tren projesi Bölgeye gerek demiryolu taşımacılığı gerekse hızlı tren taşımacılığı ile başta istihdam olmak üzere ekonomik sorunların çözümünde önemli bir katkı sağlayacak, bölgemizin kaderini değiştirecektir.

Üç tarafı denizle çevrili bir ülkede deniz taşımacılığına gereken önemi vermeyen, mevcut demiryollarının onarımı ile yetinen, ulaşımı; kara taşımacılığı olarak gören doğa katliamı betonlaşma yanlışından dönülmelidir.

Dünya ulaşım ve taşımacılıkta kara taşımacılığını en aza indirgemeye çalışırken ne yazık ki biz kara taşımacılığını daha da artırmaya çaba gösteriyoruz. Orta Avrupa’daki ülkeler taşımacılıkta akarsulardan da büyük oranda yararlanırken biz deniz taşımacılığında geçmiş yıllara oranla daha da geri duruma düşmüşüz. Belli yaşın üzerindekiler hatırlayacaklardır. Eskiden haftada bir Karadeniz limanlarına yolcu gemisi gelirmiş. Samsun-Zonguldak ve İstanbul’a gidecek yolcuların çoğu gemiyi tercih ederlermiş. En azından Trabzon-Samsun arası Ro-ro seferlerinin başlaması, hatta Batum seferinin de buna eklenmesi zor olmasa gerek.

Ordu-Giresun Uluslararası (OGU) Havalimanı ile ulaşım konusunda büyük bir sorunu çözen Ordu-Giresun, hızlı tren ile çağ atlayacaktır.

İllerin özgün durumları gözetilerek, var olan bölgesel kuruluş ve girişimlere işlerlik kazandırılmalıdır. Bölgesel ve uluslararası ihtiyaçlar gözetilerek, çevresel ve kültürel değerler korunarak, küçük ve orta ölçekli sanayi yatırımları öne çıkartılmalıdır. Ulaşım, Turizm ve enerji yatırımları, doğal değerler korunarak gerçekleştirilmelidir. Karadeniz’in tüm meslek örgütleri ve basın kuruluşları, sorun ve çözümler konusunda ortak hareket etmelidir ki Edirne’den Kars’a tüm teknikerler olarak bizler tek doğduğumuz memleketimiz ve doyup büyüdüğümüz birlikte yaşadığımız il ve ilçelerimizdeki yatırımlar konusunda tek yürek olup elimizi yüreğimizi taşın altına koymaktan çekinmeyiz.

Ordu-Giresun Havalimanı’nın ardından Samsun-Sarp Demir Yolu ile Karadeniz-Akdeniz Yolu’nun Ordu için en önemli projeler olup teknik açıdan da bu coğrafya yapısı da raylı sisteme uygundur.

Bu projelerin turizme katkısı olacağı kuşkusuz bir gerçek.  Bunun yanında Ordu ve Karadeniz de ticari alışverişleri direk etkileyecek bir projedir.  Ayrıca, burada Ordu ve Ünye limanımız olması, deniz ticaretimizin olması bakımından son derece önem arz etmektedir.

İki hatlı modern bir demiryolunun kapasitesi, 6 şeritli bir otoyolun kapasitesine eşittir. 6 şeritli bir otoyolun platform genişliği 37,5 metre iken, 2 hatlı demiryolunun platform genişliği sadece 13,7 metredir. Hem coğrafi açıdan hem de istimlak maliyetleri ve inşa maliyetleri açısından platform genişliği daha dar olan bir ulaşım aracının tercih edilmesi daha avantajlı olacaktır.

Bir bölgenin gelişmişlik düzeyi ile o bölgedeki ulaşım ağı arasında güçlü bir ilişki vardır. Samsun-Sarp demiryolu projesi, Orta Karadeniz’den Karadeniz’in doğu ucuna kadar Türkiye’nin kuzeyinde Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin illerini doğrudan birbirine bağladığı gibi, anılan illerin hinterlandında kalan illeri de kısa sürede bu ulaşım hattına eklemleyebilecektir.

Bu proje hayata geçebilir mi? Geçebilir. Çünkü Avrupa’nın birçok yerinde bu projeler var ve hızlı trenler yapılıyor.. Bu projenin de hayata geçirilmemesinin hiçbir nedeni yok.

Karadeniz sahil şeridinin bir baştan diğer başa demiryolu ile bağlantısını kurmak mümkündür. Demiryolu Karadeniz’i bir uçtan diğer uca birleştirecek en iyi projenin Samsun-Sarp Demiryolu Projesi olduğu bir gerçektir. Bu projenin hayata geçirilmesi Ordu ve Giresun’un kaderini değiştirecektir.

Bölgeye gerek demiryolu taşımacılığı gerekse hızlı tren taşımacılığı ile başta istihdam olmak üzere ekonomik sorunların çözümünde önemli bir katkı sağlayacaktır. Yaratacağı istihdam olanakları nedeniyle ortaya çıkacak tersine göç ile göç çeken diğer iller açısından da ekonomik, sosyal, kültürel, çevresel açıdan oluşan basınçlar azalacaktır. Bu durum, tüm Türkiye açısından daha dengeli bir şehirleşme, yatırım dağılımı, yaşam olanakları ve sosyal adalet açısından daha dengeli bir toplum yaratacaktır.

Demiryolu ihtiyacı günümüzdeki bir gerçektir. 2019 yılında konuşulmaya başlanması sevindirici ve heyecan verici bir haber. Teknikerler Birliği ORDU temsilciliği olarak; İlgilenenlere, emeği geçenlere çok teşekkür ediyoruz. Samsun Sarp demiryolu raylı sistem için Ordumuzda çalışma ve girişimlerde bulunan dile getiren Öncelikle Ordu-Ünye yerel basınımıza, Samsun-Ordu-Ünye-Giresun-Rize Ticaret ve sanayi odası ve Ticaret borsasına ve Valiliğimize tüm kurum amir ve yöneticilerimize şükranlarımızı sunuyoruz. Burada devletin üzerine düşen görevlerinde Ordulular olarak seçtiğimiz TBMM meclisinde görev yapan herkesin üzerine düşen görevi yapacağından da kuşkumuz yoktur. Çünkü bu projeler Ordu halkı açısından çok önemli projeler. Bu projelerin hayata geçirilmesi yediden yetmişe her kesimi yakından ilgilendiriyor. Herkes elinden gelen bütün gayreti göstermeli ve bu projeler bir an önce hayata geçirilmesi için ne yapılması gerekiyorsa hazır bu konu gündeme gelmişken “demir tavında işlenir misali” nereye hangi kapıya gidilecekse gidilmelidir. Bu projede Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane hepsi topyekün olarak büyüyecek ve herkes birbirinden faydalanacaktır.

Şüphesizdir ki bu proje ekonomik, sosyal, ticaret ve turizme büyük katkı yapacak bir projedir. Samsun-Sarp Demiryolu Projesinin hayata geçirilebilmesi için her şeyden önce komşu illerimizin güç birliği yapması zorunludur. Valilik olarak, siyasi erk olarak, kamu kurum ve kuruluşları olarak, yazılı ve görsel basın olarak, sivil toplum örgütleri, sanayiciler olarak kamuoyu oluşturulması Giresun-Ordu dayanışmasının havaalanı için gösterilen çaba gibi ortaya konması gerekir. Şimdi birlik olma zamanı. Geleceğimizi birlikte kurtaralım. Bu konu Samsun, Ordu, Giresun, dışında Trabzon, Rize, Artvin illerimizin de gündemde tutmalı yerel gazetelerinin manşetlerinde yer almalı, konu ile ilgili imza kampanyası başlatılarak kamuoyu oluşturulmalıdır. Samsun-Ordu-Giresun-Rize-Artvin-Gümüşhane Teknikerler dernekleri olarak tek yüreğiz.

 

 

 


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız