HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
7 Ağustos 2016 Pazar Saat: 13:51

KENE KÂBUSUNUZ OLMASIN!

Nisan ve Ekim ayları arasında aktif olan keneler, yaz aylarının da kabusu. Genelde yeşil alanlarda yuva yapan kenelere evlerdeki kapı ve pencere kenarları ile süpürgeliklerde de rastlanabiliyor.
KENE KÂBUSUNUZ OLMASIN!

Nisan ve Ekim ayları arasında aktif olan keneler, yaz aylarının da kabusu. Genelde yeşil alanlarda yuva yapan kenelere evlerdeki kapı ve pencere kenarları ile süpürgeliklerde de rastlanabiliyor. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi dahil birçok hastalığın kaynağı olan kenelerin en yoğun olduğu dönem başladı. Köpeklerde ve diğer hayvanlarda, evlerin kapı pencere kenarlarında ve süpürgeliklerde, ayrıca piknik alanlarında yoğun olarak yaşayan keneler, öldürücü birçok rahatsızlığa yol açıyor.

Keneler argasidae ve ixodidae olmak üzere iki grup halinde varlığını sürdürüyor. Ornithodorus, argas ve otobius ilk gruba ait keneler olurken, ixodes, hylomma, amblyomma, haemaphysalis, dermacentor, boophilus ve rhipicephaulus ise ikinci gruba ait türler.

Korunma yöntemleri çoğu zaman değişse de vücuda yapışan kenelerin kesinlikle öldürülmemesi ve hemen en yakın aile sağlık merkezine veya doktora başvurulması gerekiyor. Aksi halde virüs bulaşıcı hale gelebiliyor. En iyi yol ise vücuda yapışan keneyi doktorun çıkarması.

İlave korunma yöntemleri, hayvan barınaklarının tamir ettirilerek badana yaptırılması, doktora danışarak “repellant “ olarak bilinen böcek kaçırtıcıların cilde uygulanması, hasta olan kişilerin kullandığı malzemelerin dezenfekte edilmesi, hayvan, insan kanı ve vücut sıvıları ile temastan kaçınılması, temas edilecekse önlük, gözlük, eldiven gibi materyaller kullanılması olarak ifade ediliyor. Kenelere evlerde rastlandığı takdirde mutlaka derinlemesine bir ilaçlama yapılması öneriliyor.

Hastalık belirtileri neler?

Kenelerin yol açtığı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, hayvanlarda daha çok görülse de insanlarda da salgın şeklinde seyredebiliyor. Ateş, kırıklık, baş ağrısı, halsizlik, aşırı duyarlılık, kollarda, bacaklarda ve sırtta ağrı, iştahsızlık, kimi zaman kusma, ishal ve vajinal kanama hastalığın belirtileri olarak sıralanıyor. Ölüm vakalarının daha çok ikinci haftada görüldüğü hastalıkta bu oran yüzde 30’ları bulabiliyor.

Spesifik bir tedavisi bulunmayan KKKA, üniversite hastanelerinin seroloji ve enfeksiyon bölümlerinde yapılan testlerle anlaşılıyor. Tanı konduktan sonra tam kan değişimi ile antiviral ilaçlar öneriliyor. (HABER MERKEZİ)

 

Anahtar Kelimeler : KENE, KÂBUSUNUZ, OLMASIN!

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız