HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
11 Mayıs 2020 Pazartesi Saat: 12:43

BAŞKAN ŞAHİN; “MÜCADELEYE DEVAM”

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Şahin; “Nefes Kredisi” uygulamasını devreye aldık. Üyelerimize bir nebze de olsa destek verebilmek bizi mutlu ediyor” dedi. Başkan Şahin, Mertcan Ersoy’a verdiği röportajda, Pandemi nedeniyl
BAŞKAN ŞAHİN; “MÜCADELEYE DEVAM”

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Şahin; “Nefes Kredisi” uygulamasını devreye aldık. Üyelerimize bir nebze de olsa destek verebilmek bizi mutlu ediyor” dedi.

Başkan Şahin, Mertcan Ersoy’a verdiği röportajda, Pandemi nedeniyle tüm dünya ve Türkiye’de olduğu gibi Ordu’nun da ekonomisinin bu durumdan yara aldığını söyledi.

Röportaj da, Salgının başlangıcından itibaren ekonomik ve sosyal hayatın birçok noktasında etkisini hissetmeye başladıklarını dile getiren Şahin; “Bizler de bu süreçte salgınla ilgili üyelerimizi, ekonomimizi, ticaretimizi nasıl ayakta tutabiliriz, etkilenen kurum ve kişilere nasıl katkı sağlayabiliriz mücadelesi içerisindeyiz.

TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’na çok teşekkür ediyorum. Her daim görüşlerimizi ve önerilerimizi aldılar, bu görüş ve önerileri Bakanlarımıza ilettiler. TOBB ve KGF işbirliği ile bizler de üyelerimiz için “Nefes Kredisi” uygulamasını devreye aldık. 8 ay geri ödemesiz bu krediyle de üyelerimize bu zorlu günlerde bir nebze de olsa destek verebilmek bizi mutlu ediyor” diye konuştu.

Mert Can ERSOY: Servet ŞAHİN kimdir?

Servet ŞAHİN: 1951 yılında Ordu’da doğdum, ilk ve ortaokulu Ordu’da tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesini kazandım. Bu fakülteden 1972 yılında mezun oldum. Aynı yıl Yenimahalle Eczanesini açtım.1973 yılından bu güne kadar devam eden 47 yıllık iş hayatımda birçok kuruluş ve sivil toplum örgütü içerisinde yer aldım ve sayısız hizmetlerde bulundum.45 yıldır Ordu Ticaret ve Sanayi Odası’nın aktif üyesiyim. Geçmiş dönemlerde Meclis Başkanlığı, Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerinde bulundum. 2009 yılında yapılan seçimlerde Yönetim Kurulu Başkanlığına tekrar seçilerek kesintisiz 4 dönemden bu yana Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı olarak hizmet vermeye devam etmekteyim. Evli ve ikisi kız ikisi erkek olmak üzere dört çocuk babasıyım. 5 tane de torun sahibiyim.

Mert Can ERSOY: Ordu Ticaret Ve Sanayi Odası görevleri nelerdir?

Servet ŞAHİN: Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Kamu Kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşudur. Türkiye’de 365 oda borsa mevcut olup, üyelerinin müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, meslekî faaliyetlerini kolaylaştırmak, mesleğin genel menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlamak, mensuplarının birbirleri ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hâkim kılmak üzere meslekî disiplin, ahlâk ve dayanışmayı korumak ve 5174 Sayılı mevzuatla verilen görevleri yerine getirmek amacıyla kurulmuşlardır.

Mert Can ERSOY: Misyonunuz ve vizyonunuz nedir?

Servet ŞAHİN: Üyelerinin mesleki faaliyetlerini, yasal çerçeve ve standartlar içinde sürdürülmesini sağlayan, bilgi, eğitim ve belgelendirme hizmetleri sunan, üyelerinin hak ve menfaatlerini kamusal alanda temsil eden ve koruyan kuruluş olmak.Misyonumuzu oluştururken “Sanayi ve ticari faaliyetlerin gelişimini destekleyip, 2016–2018 yıl ortalamasına göre Ordu ilinin toplam ihracatının 2021 yılına kadar %20 oranında artırılmasına katkıda bulunmak” kurumumuzun vizyonunu oluşturmaktadır.Odamız Kalite ve Akreditasyon çalışmalarına ilk olarak 2016 yılında başlamış olup, söz konusu yolda başarılı adımlarla devam etmektedir.

Mert Can ERSOY: Ordu Sanayi kenti midir?

Servet ŞAHİN: İlimizin ekonomisi tarım ve hayvancılık sektörüne dayalı bir yapıya sahiptir. Sanayi sektörü ise tarım ve hizmet sektörlerine oranla ilimizin ekonomisinde kendine daha küçük bir payla yer bulmaktadır. Ayrıca son yıllarda sanayimizin içinde; gıda ürünleri imalatı, orman ürünleri ve mobilya imalatı, hazır giyim imalatı, madencilik ve toprağa dayalı sanayi, çimento ve hazır beton imalatı sektörlerin de gelişim gösterdiğini görmekteyiz. Tarım sektörünün büyük ölçüde fındık üretimine dayalı olmasına bağlı olarak Ordu’da gıda sanayi yatırımlarının çoğu fındık kırma, işleme ve fındık mamulleri üretimine yöneliktir.

İlllerin sanayisinin sağlıklı bir  şekilde gelişmesi açısından sanayinin alt yapısını oluşturan Küçük Sanayi Siteleri ve Organize Sanayi Bölgeleri il ekonomisi için çok büyük önem arz etmektedir.Ordu ilinde  2’si faaliyette (Ordu OSB ve Fatsa OSB) ve 2’si (Ordu 2. OSB ve Ünye OSB) yapım aşamasında olmak üzere toplam 4 adet OSB bulunmaktadır.

SGK tarafından yayınlanan en son verilere göre Ordu ili genelinde 2017 yılı aralık ayı sonu itibari ile imalat sanayi alanında faaliyet gösteren firma sayısı 1504 ve bu alanda istihdam ise 16.932 kişidir. Sanayide çalışanların %28’i Gıda Ürünleri İmalatı Sektöründe; %33’ü Tekstil ve Giyim Eşyası İmalatı Sektöründe istihdam edilmektedir.

Mert Can ERSOY: Ağırlıklı olarak hangi ürünler ihraç ediliyor?

Servet ŞAHİN: İlimizde en çok ihraç edilen ürünlere bakıldığında ilk sırada %67’lik bir payla fındık ve fındık mamulleri gelmektedir. Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri ile Madencilik Ürünleri de diğer önemli ihracat kalemleri olarak ön plana çıkmaktadır. Bal ve kivi de son zamanlarda ihracatımızda önemli bir yere sahip olmaya başlamıştır.

Mert Can ERSOY: Ordu ekonomisi bugün nasıl bir tablo çiziyor? Şirketlerden gelen talepler veya sıkıntılar var mı?

Servet ŞAHİN: Ordu yukarıdaki sorularda da bahsettiğimiz gibi bir tarım şehri. Ekonomisinin büyük bir kısmını fındık oluşturuyor. Türkiye bildiğiniz gibi fındık üretiminde dünyada ilk sırada yer alıyor. Bizim amacımız fındığa katma değer katarak ihracat gelirimizi arttırmak. Bunun için çalışmalarımız devam ediyor. Şu an yaşadığımız pandemi nedeniyle tüm dünya ve Türkiye’de olduğu gibi Ordumuzun ekonomisi de bu durumdan yara aldı.

Özellikle turizm, gıda ve eğlence sektörlerinde yer alan firmalar bu pandemiden olumsuz etkilendi. Firmalarımız bu zor günlerinde devletimizin de vergi ertelemeleri, kısa çalışma ödeneği ve düşük maliyetli işletme kredileri gibi birçok desteği, firmalarımızın biraz da olsa rahat nefes almasını sağladı. TOBB ve KGF işbirliği ile bizler de üyelerimiz için “Nefes Kredisi” uygulamasını devreye aldık. 8 ay geri ödemesiz bu krediyle de üyelerimize bu zorlu günlerde bir nebze de olsa destek verebilmek bizi mutlu ediyor.

Mert Can ERSOY: Türkiye ekonomisi ve piyasa değerleri ile ilgili görüşlerinizi bizimle paylaşır mısınız?

Servet ŞAHİN: Son 17 yıldır istikrarlı büyümesi sayesinde Türk ekonomisi kayda değer bir performans sergilemiştir. Sağlam makro-ekonomik stratejiler, uygun mali ve para politikalar ve izlenen yapısal reformlar; büyüme oranları ve Türk ekonomisine duyulan güvenin artmasıyla sonuçlanmıştır. Bildiğiniz gibi geniş yurtiçi piyasamız, rekabetçi ve dinamik özel sektörümüz, ulaşım, telekomünikasyon ve enerji sektörlerinde oldukça gelişmiş teknolojik altyapımız mevcuttur.

Türkiye ekonomisi 2019’da %0,9 büyüme kaydetmiştir. Dünya Bankası’nın İlkbahar 2020 Avrupa ve Orta Asya Ekonomik Güncelleme raporunda Türkiye’nin 2020’de %0,5, 2021 ve 2022 yıllarında ise %4 büyüme kaydedeceği öngörüsüne yer verilmiştir. Türkiye geçen yıl özel tüketimdeki ivmelenme ile pozitif bir büyüme kaydetmiştir ve yeni tip koronavirüs salgının tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de büyüme hızını etkileyecek negatif bir baskının olabileceğini düşünüyorum.

Mert Can ERSOY: Teknoloji hakkında ki düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?

Servet ŞAHİN: Son günlerde yaşadığımız pandemiyle birlikte teknolojinin önemi bir kez daha gözler önüne serildi. Evlerimizden çıkamazken online toplantılar sayesinde işlerimizi yürüttük. Evden çalışmaya devam ettik. Öğrencilerimiz derslerinden geri kalmadı. Teknolojinin bir başka yönü de yapay zekayla birlikte ortaya çıkmaya başlıyor. Firmaların kendilerini bu gelişen teknolojiye adapte etmeleri ve süreç yönetimlerini bu çerçevede sürdürmeleri büyük önem arz etmeye başlıyor. RÖPORTAJ: MERT CAN ERSOY

 

 

 

Anahtar Kelimeler : BAŞKAN, ŞAHİN;, “MÜCADELEYE, DEVAM”

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız