HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
19 Temmuz 2020 Pazar Saat: 14:45

ADIGÜZEL, SÖZLEŞMELİ ERLERİN SORUNLARINI DİLE GETİRDİ

CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel, TBMM Genel Kurulunda görüşülen TSK hakkında kanunda söz alarak sözleşmeli erlerin sorunlarını dile getirdi. Ordulu Şehit Sözleşmeli Er Salih Altuntaş’ı anlatarak sözlerine başlayan Adıgüze
ADIGÜZEL, SÖZLEŞMELİ ERLERİN SORUNLARINI DİLE GETİRDİ

CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel, TBMM Genel Kurulunda görüşülen TSK hakkında kanunda söz alarak sözleşmeli erlerin sorunlarını dile getirdi. Ordulu Şehit Sözleşmeli Er Salih Altuntaş’ı anlatarak sözlerine başlayan Adıgüzel’in konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Sayın Başkan, sayın milletvekilleri; Ordu'da bulunduğum bir gün telefonum çaldı "Vekilim, ben Salih, sözleşmeli erim, sorunlarımız çok, bunları ne olur dile getirin." dedi. "Tamam." Salih dedim, daha sonra Salih'le defalarca telefonlaştık, mesajlaştık. Salih öyle şeyler anlatıyordu ki yedi yıl boyunca kışlada kaldıklarını, mesai bitiminde evlerine gidemediklerini, bu nedenle yok olan aileleri, babasız büyüyen çocukları, babasını tanımayan çocukları, hamilelik süresini eşinden ayrı geçiren eşleri anlattı. Salih bu şekilde beni sözleşmeli erlerin derneği olan SÖZPER-MALUL-DER'le tanıştırdı ve Başkan Abidin Kocaboğa Bey'le tanıştık. Sözleşmeli erlerin çok daha fazla sorunları olduğunu öğrenmiş olduk. Neler mesela: Aile ve çocuk yardımı yok; asgari geçim indirimi yok; telefon kullanma hakkı yok; iyileştirme zammı almıyorlar -en son 400 TL zammı da alamadılar- yol harcırahı, geçici görev ücreti, mehil izni, rekabetçi izni, eş ataması yok; komanda ya da Deniz Kuvvetleri amfibi tazminatı alamamaktalar; derece, kademe ilerlemeleri yok; şehit ve gazilik durumunda konut kira yardımı yok; uzman erbaş, astsubay ve subaylığa geçişte tazminat alamıyorlar; yükümlü askerlerle bir tutuluyorlar; askerlik görevini yapmak için gelip onbaşı, çavuş olanın bile astı durumundalar; silah alma, taşıma hakları yok; en az yedi yıl çalıştıktan sonra bir kamu kurumunda görevlendirilmek üzere kanun çıkmış fakat yönetmelik çıkmadığından bundan da yararlanamıyorlar. Komisyon görüşmelerinde bununla ilgili bir yönetmelik hazırlandığını Bakanlık yetkilileri söyledi, Cumhurbaşkanına gönderildiğini söyledi, biz de bunun takipçisi olacağız, kayıtlara geçsin diye bunu da söylemek istiyorum. Zamanla benim telefonumun mesaj bölümü sözleşmeli erlerin ve eşlerinin telefonları, mesajlarıyla doldu taştı. Biri mektubunda şöyle demiş: "5 yıl doğuda görev sonrası batı illerinden birinde görev yapıyorum. Evliyim, 4 yaşında bir oğlum var; bize bir çare bulun boşanma aşamasına geldik. Oğlum beni tanımıyor, baba demiyor. Bu zulme bir son verin Sayın Vekilim." Ben Salih'in bize aracı olduğu SÖZPER-MALUL-DER'in ve yöneticileri Abidin Kocabağ Bey'i Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'na çıkardım, 2 defa kendisiyle görüştüler. Sayın Genel Başkanımız grup toplantısında sorunlarını dile getirdi ve bizleri bir kanun teklifi vermek üzere görevlendirdi; vekilimiz Mehmet Ali Çelebi'yle beraber kanun teklifi hazırladık verdik, araştırma önergesi verdik. Ne hazindir ki, Sayın Genel Başkanın bu yakın ilgisine ve çabalarına rağmen daha sonra Ankara Çubuk'ta Sayın Kılıçdaroğlu'na linç girişiminde bulunulan şehit cenazesi de bir sözleşmeli erin cenazesiydi.

Salih, sayıları 25 bini bulan sözleşmeli erlerin sesi oldu. Sözleşmeli er Salih Altuntaş Hakkâri'de 2 arkadaşını şehit verdiği çatışmada ağır yaralandı, sevk edildiği GATA'da tam da iki gün önce 14 Temmuzda şehit oldu, iki gün önce onun ölüm yıl dönümüydü. Buradan kendisini ve diğer şehitleri rahmetle anıyorum. Pek çok şehit evinde gördüğümüz gibi Salih'in sıvasız evine de bu bayrakları asıp onu sonsuzluğu uğurladık.

Şimdi, bu kanunun 15'inci maddesinde mesai bitiminde sözleşmeli erlerimize evlerine gitme hakkı tanınıyor. Ancak burada, şu ifade muğlaklık yaratıyor: "Sözleşme ve görev süresince kışlada iskân edilirler." bu ibare kaldırılmalıdır ve yine biraz önce saydığım birçok kamuda çalışan diğer askerlerden ve memurlardan eksik hakları var, bu hakların da giderilmesi noktasında Komisyonda bir anlayış vardı, orada iyi niyetli geçmişti bu. Bunların düzeltilmesiyle ilgili ben herhangi bir şey görmedim, bunları düzeltmek için hâlâ geç değil, düzeltilmesini özellikle rica ediyorum çünkü kendi askerine bakmayanlar gelecekte bir gün başka milletin askerine bakarlar.

 


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız