HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
22 Eylül 2020 Salı Saat: 09:59

“YANLIŞLARIMIZLA TOPRAĞIMIZI KÖRELTTİK”

Toprak tahlili yaptırmadan kullanılan gübre ve ilaçların toprağa verdiği zararı dile getiren Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, “Yanlışlarımızla toprağımızı körelttik” dedi. Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıka
“YANLIŞLARIMIZLA TOPRAĞIMIZI KÖRELTTİK”

Toprak tahlili yaptırmadan kullanılan gübre ve ilaçların toprağa verdiği zararı dile getiren Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, “Yanlışlarımızla toprağımızı körelttik” dedi.

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, fındık üreticilerine bahçelerinde toprak analizi konusunda uyarılarda bulundu.

Şu anda toprak analizinin tam zamanı olduğunu ifade eden Sarıkahraman, üreticilerin eylül, ekim aylarında toprak tahlillerini yaptırmalarını istedi.

Yanlışlarımızla toprağımızı körelttik

Üreticileri toprak tahlili konusunda sürekli olarak bilgilendirdiklerini ifade eden Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, “İnsan bir yeri ağrıdığında hatta saçının tek teli yanık olsa doktora gidiyor ve doktor da hemen tahlil yaptırıyor. Bu tahlil sonuçlarına göre de ilaç yazıyor. Biz yıllardır toprağın canlı bir materyal olduğunu, onun üzerinde canlı bir bitki örtüsü olduğunu, o bitki örtüsünden altın değerinde bir ürünümüz olduğunu ve bütün bunların canlı olduğunu düşünmedik. Halen daha düşünmeyenimiz maalesef çoğunlukta. Bu anlamda toprağa azotlu gübre atmak, kışlık gübre atmak hatta azotlu gübre ile fosforlu gübreyi karıştırarak atmak, ihtiyacı var mı yok mu diye bakmadan kireç atmak ve yıllardır yabani ot ilacı suretiyle topraklarımızı körelttik” dedi.

Kendimizi hasta ettik

Toprak tahlili yaptırmadan kullanılan gübre ve ilaçların toprağa verdiği zararı dile getiren Sarıkahraman, “Atılan bu ilaçlarla, tahlil yapmadan kullandığımız gübreler ve diğer ilaçlarla birlikte toprağın bize verdiklerini içinde barındırdığı ilaçlarla midemize indirdik. Kendimizi hasta ettik, bununla birlikte de kansorejen vakalarla karşı karşıya geldik” ifadelerinde bulundu.

Bir an önce tahlilinizi yaptırın

Toprak tahlilinin önemine vurgu yapan Sarıkahraman şunları söyledi; “Sağlık kuruluşlarında insanlara yapıldığı gibi toprağın da tahlili var. Bunu çok önemsiyoruz. Tahlil yaptırmazsanız attığınız gübreyi neye attığınızı bilmiyorsunuz. Kireç hangi topraklara kullanılır bilmeden atıyorsunuz. Kışlık gübre ile yazlık gübreyi karıştırarak üreticiler tamamen cebine zarar veriyor. Fındık ve toprağın bakımı toprak tahlili ile başlıyor. Şu anda toprak tahlilinin tam da zamanı. Yılbaşından sonra toprak tahlili yapmanızın çokta esprisi olmayacak. Bir an önce toprak tahlillerinizi yapın.

Laboratuvarımıza büyük teveccüh var

Ağustos ayının içinde biz internet sitemizden, mesaj ve mail yolu ve telefonlarla üreticilerimize ulaşmaya çalışıyoruz. Ama bu yıl internet sitemizde yayınlamadan tahlil için topraklar gelmeye başladı. Daha önceki yıllarda yaptığımız eğitimlerin buna çok büyük katkısı olduğunu düşünüyorum. Ayrıca bu yıl Ünye Ziraat Odası Toprak Tahlili Laboratuarına Ünye’nin dışından çok büyük teveccüh var. Hatta il dışından bile tahlil gelecek. Bu noktada toprak tahlil laboratuar sorumlumuz Cengiz Çalık beyi kutluyorum.”

ÜNYE KENT HABER

 


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız