HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
1 Ekim 2020 Perşembe Saat: 10:01

FKB’DEN TOPRAK ANALİZİ UYARISI

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) toprak analizinin amacı ve önemine değinirken, analiz verileri ışığında yapılacak olan doğru gübreleme çalışmalarının fındıkta verimi ve sürekliliği artıracağı uyarıs
FKB’DEN TOPRAK ANALİZİ UYARISI

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) toprak analizinin amacı ve önemine değinirken, analiz verileri ışığında yapılacak olan doğru gübreleme çalışmalarının fındıkta verimi ve sürekliliği artıracağı uyarısında bulundu.

FİSKOBİRLİK’ten yapılan yazılı açıklama,  ‘’Toprak Analizinin Amacı; Topraklarda oluşum özelliklerine bağlı olarak farklı miktarlarda bitki besin elementi bulunmakta olup, bitki besin maddesi miktarlarının ve yıl içerisinde bitkiyle topraktan alınan besin elementi miktarlarının belirlenmesindir.

Fındık bitkisinin normal gelişimini sürdürebilmesi, bol ve kaliteli ürün verilebilmesi bilinçli ve dengeli bir gübreleme ile mümkün olmaktadır. Doğru ve yeteri kadar bir gübrelemenin ilk adımı ise, bahçeye ait toprak örneklerinin doğru olarak alınıp laboratuvarlarda analizlerinin yaptırılmasıdır. Toprak numunesinin alınmasında hiçbir zorluk bulunmadığı gibi, unutulmaması gereken en önemli husus alınacak olan toprak numunesinin bahçeyi en doğru şekilde temsil edebilmesidir. Analiz yapılmadan gübre kullanılmasının birçok sakıncası vardır. Örneğin; Gereğinden fazla veya az miktarda gübre kullanılması halinde hem ekonomik yönden çiftçi zarara uğrar, hem de fazla miktarda verilen gübreden dolayı fındıkta gelişim bozuklukları oluşur. Ayrıca fazla verilen besin maddesi diğer elementlerin bitki tarafından alımını da engelleyeceğinden yapılan gübreleme işleminden beklenilen fayda sağlanamaz.

Toprak numune örneği bahçeye gübre verilmeden birkaç ay önce, Sonbaharda alınması uygundur. Toprak örnekleri bahçenin genel görünüşüne göre S, U veya Z şeklinde en az 6-8 yerden 0-20cm ve 20-40 cm olmak üzere iki derinlikten alınarak analiz yapılmalıdır.

Unutulmamalıdır ki, usulüne uygun olarak alınan toprak numunelerinin Laboratuvar analiz sonuçlarına göre gübreleme uygulaması yapılması neticesinde çiftçilerin, dengeli ve bilinçli bir gübreleme yaparak arazisini en iyi şekilde değerlendirerek, gerek kendi gerekse ülke ekonomisine büyük ölçüde hizmet etmiş olurlar” denildi.

Açıklamada “Fiskobirlik Toprak Analiz Laboratuvarımız, kayıtlı ortak üreticilerimiz ile ortak olmayan tüm üreticilerimize hizmet vermektedir. Üreticilerimize faydalı olunması amacıyla en yakın Fiskobirlik kooperatifi ile iletişime geçilmesi, tarım danışmanlarımız ve personellerimiz tarafından yapılacak olan bilgilendirme doğrultusunda bahçelerinden toprak numunelerinin alınması ve Laboratuvar sonucuna göre gübreleme yapılması üreticilerimizin menfaatine olacaktır” ifadelerine yer verildi.

 

 

 

 

 

 

 

Anahtar Kelimeler : FKB’DEN, TOPRAK, ANALİZİ, UYARISI

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız