HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
12 Ekim 2020 Pazartesi Saat: 09:33

ESNAF VE SANAYİCİ BUHRANDA!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ordu eski İl Başkanı sanayici İş adamı Osman Güngör ve Ordu Fırıncılar Derneği Başkanı İsa Yazıcı, Ordu’da esnaf ve sanayicilerin durumlarını gazetemize değerlendirdiler. Pandemi sürecinde Ekim ayı ile
ESNAF VE SANAYİCİ BUHRANDA!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ordu eski İl Başkanı sanayici İş adamı Osman Güngör ve Ordu Fırıncılar Derneği Başkanı İsa Yazıcı, Ordu’da esnaf ve sanayicilerin durumlarını gazetemize değerlendirdiler.

Pandemi sürecinde Ekim ayı ile birlikte ertelenen borçların ödemeye başlayacak olan esnaf ve sanayicilerin kriz ve krizden doğan buhranı hala atlatamadıkları ortaya çıkarken, hükümetin bu noktada devreye girerek teşviklerin artırılması ve borçların ertelenmesi beklentileri ağır bastı.

Ordu Fırıncılar Odası Başkanı İsa Yazıcı, yaptığı açıklamada; “Ordu ekonomisine baktığımızda esnafımız fındık münasebetiyle ilk kez iki ayda olsa ufak bir nefes almış durumda. Ancak fındık sezonu içerisinde dışarıdan gelen misafirlerimizin tekrar geri dönüş yapmaları münasebetiyle esnafımızın bu aydan itibaren ciddi buhran yaşamaya devam etmesi de dikkatlerimizden kaçmıyor” dedi.

Esnafın borç yükünde olduğuna dikkat çeken Yazıcı; “Öyle ki, pandemiden dolayı 4. Aydan itibaren esnafın ertelenen 6 aylık borçlarının bu aydan itibaren ödenmeye başlayacak olması ve altı aydır buhrandan ve krizden kurtulamayan esnafı birde borçların faiz yükleri bekliyor. Borçların faizleriyle birlikte ödenecek olması esnafı kara kara düşündürüyor.

Hükümetimiz bir an önce esnafına sahip çıkmalıdır. Özellikle küçük ve orta ölçekli esnafa daha çok sahip çıkmalı. Esnafa verilen kredi borçlarının yeniden gözden geçirilmesi, faiz yükü bindirilmemesi ve bazı borçlarından ertelenmesi veya hiç alınmaması yönünde adımlar atılması gerekiyor.

Özellikle pandemi sürecinde hala kriz ve bunalımdan çıkamayan ve hiç iş yapamayan esnaflarımıza da yeni yeni destek arayışları yapılarak bu esnaflarımıza da sahip çıkılmalı diye düşünüyorum. Yoksa durum gerçekten çok ciddi. Eğer süreç böyle devam ederse ülkede ciddi bir esnaf krizi yaşamış oluruz” diye konuştu.

CHP Ordu eski İl Başkanı Osman Güngör’de sanayicilerin sorunlarına dikkat çekti. Güngör; “Sanayicilerimizin durumunu bana göre bölgesel değerlendirmek lazım. Türkiye’de kutuplaşmalar var. Bugün baktığımızda işletmelerin veya bazı sanayicilerin tekelle mücadelesi pek yeterli gelmiyor. Birde bunların vergi ve buna paralel bazı borçlarının gelip çatması sanayicilerimizi iş yapamaz duruma getirmiştir.

Sanayicilerimizin bugün demokratik talepleri maalesef pek kabul görmüyor. Üretim yaparken bazı mevduatlar, kaynaklar yetersiz ve karşılanamıyor. İhracatta ise döviz açıkları aldı başını gidiyor. Hal böyle iken sanayicide verimli ve randımanlı çalışamıyor. Sanayicilerimize yeni yatırım ortamları da sağlanmadığı için verim düşüyor” şeklinde konuştu.

Sanayiciye teşvik hamleleri yapılması gerektiğini savunan Güngör; “Türkiye’de özellikle imalat ve üretimde uzun vadeli yaptırımlar olmaz ise kriz kolay kolay çözülemez gibi gözüküyor. Sanayiciye bu nokta uzun vadeli teşvik hamleleri yapılması gerekiyor. Türkiye’de bugün Anadolu’da kapanan binlerce işletmelerimiz var. Sanayicilerimiz neredeyse durma noktasına geldi.

Bunun için yapılması gereken tek şey sanayide hem mevcudu korumak hem de risk altında olan işletmeleri bir an önce kurtarmaktır. Hükümetin bazı kaynakları çar çur etmesi yerine kaynakları bu yönde kullanması daha mantıklı ve çözümsel olur. Yani esnafımızdan tutun sanayicimizden çıkın, üretim yapan bütün sektör yeni teşviklerle yeniden ayağa kaldırılmalıdır” dedi. (Haber: Ufuk ERSOY)

Anahtar Kelimeler : ESNAF, VE, SANAYİCİ, BUHRANDA!

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız