HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
29 Ekim 2021 Cuma Saat: 09:39

İLELEBET CUMHURİYET

29 Ekim Cumhuriyet Bayramının 98. Yıldönümü tüm Türkiye’de olduğu gibi Ordu’da çeşitli etkinliklerle kutlanacak.
İLELEBET CUMHURİYET

29 Ekim Cumhuriyet Bayramının 98. Yıldönümü tüm Türkiye’de olduğu gibi Ordu’da çeşitli etkinliklerle kutlanacak.

Cumhuriyet Bayramının 98. Yıldönümü kutlamaları, 28 Ekim 2021 Perşembe günü saat 13.00’de Atatürk Anıtı’nda düzenlenen Çelenk Sunma Töreni ile başladı. Aynı gün saat 18.30’da Ordu Kültür Sanat Merkezi(OKSM)’nde, İbrahim Sadri Şiir Dinletisi etkinliği gerçekleştirildi.

Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına bugün yapılacak törenlerle devam edilecek. Bugün saat 09.30’da Ordu Valiliği Binası önünde, Ordu Valisi Tuncay Sonel tarafından tebrikler kabul edilecek. Akabinde saat 10.00’da Ordu Lisesi önündeki tören alanında kutlama törenine gerçekleştirilecek.

Cumhuriyet Bayramının 98. Yıldönümü kutlamaları, ODÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu karşısından başlayıp, Atatürk Anıtı’nda son bulacak “98. Yıl Cumhuriyet Yürüyüşü” ile son bulacak.
29 Ekim Cumhuriyet Bayramının 98. Yıldönümü Kutlama Programı ise şöyle;

            Öte yandan kutlama töreni havaların yağışlı olması halinde; protokol mensupları, Jandarma Merasim Birliği, Büyükşehir Belediyesi Tören ve Organizasyon Müdürlüğü Personelleri, Bayrak ve Flama ekibi, diğer görevliler ve halkımızın katılımı ile Başpehlivan Recep Kara Spor Salonunda yapılacak.

CUMHURİYETİN İLANI

   Mustafa Kemal Paşa, daha Erzurum Kongresi sırasında, zaferden sonra hükümet şeklinin cumhuriyet olacağını söylemişti. 23 Nisan 1920'den beri Türkiye'yi idare eden Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti, millî egemenlik esasına dayanıyordu. Bu, adı konulmamış bir cumhuriyet yönetimiydi. 20 Ocak 1921 tarihli anayasada "Hâkimiyet kayıtsız şartsız milletindir." deniliyordu. Bu, yeni rejimin ilân edilmemiş bir cumhuriyet olduğunu gösteriyordu.

 

   Cumhuriyetin ilânının önündeki en büyük engel saltanattı. 1 Kasım 1922'de saltanatın kaldırılmasıyla bu engel aşıldı.

 

   Millî Mücadele'nin zaferle sonuçlanmasında tarihî bir görev yapan birinci dönem TBMM üyeleri, yeni seçim kararı alarak dağıldı (l Nisan 1923). Yeni seçimlerin yapılmasından sonra TBMM ikinci dönem çalışmalarına başladı. Yeni kurulan meclis, Lozan Barış Antlaşması'nı onayladı. Böylece millî bağımsızlık tam olarak gerçekleşmiş oldu.

 

   23 Nisan 1920'de Türkiye Büyük Millet Meclisi açıldığı sırada yeni Türk devletinin adı henüz konulmamıştı. Hükümet, Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti adını taşıyor, meclis başkanı hükümet başkanlığı da yapıyordu. Bu sistem içinde devlet başkanlığı boş görünüyordu. Şimdi, yürürlükte olan siyasî rejime uygun devlet şeklini bulmak zorunlu hâle gelmişti. Millî Mücadele Dönemi'ndeki, olağanüstü şartların bir ürünü olan meclis hükümeti sistemi de artık işlemez olmuştu. Bu sistemde, Bakanlar Kurulunun her üyesi için ayrı ayrı oylama yapılırdı. Bu durum ise hükümet kurulmasını zorlaştırıyordu.

 

   25 Ekim 1923'te hükümetin istifasıyla bir bunalım ortaya çıktı. Bu olay Mustafa Kemal Paşaya, cumhuriyeti ilân etmek için beklediği fırsatı verdi. 28 Ekim 1923 akşamına kadar hükümetin kurulamaması üzerine, Mustafa Kemal Paşa, Çankaya Köşkü'nde arkadaşlarına "Yarın cumhuriyeti ilân edeceğiz." diyerek fikrini açıkladı. O gece İsmet Paşa ile birlikte 1921 Anayasası'nın bazı maddelerini değiştiren kanun tasarısını hazırladı. "Türkiye Devleti'nin hükümet şekli cumhuriyettir." hükmünün yer aldığı tasarı üzerinde TBMM'de yapılan konuşmalardan sonra cumhuriyetin ilânı kabul edildi. "Yaşasın cumhuriyet!" sesleri arasında alkışlarla cumhuriyet ilân edildi (29 Ekim 1923).

 Başkumandan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşlarını, şehitlerimizi, gazilerimizi, bugüne kadar vatan uğrunda çalışan herkesi selamlıyor ve saygıyla anıyoruz!

 

 

Anahtar Kelimeler : İLELEBET, CUMHURİYET

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız