HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
24 Şubat 2022 Perşembe Saat: 14:07

KİMSESİZ GÖÇMENLER MEZARLIĞI PROJELENDİRDİ

Ordu ve Trabzon yerel tarihçilerin gündeme taşıdığı kimsesiz göçmenler mezarlığını Ordu Kent Konseyi öncülüğünde, Karadeniz Kent Konseyleri Bölge toplantılarında müzakere ederek projelendirildi.
KİMSESİZ GÖÇMENLER MEZARLIĞI PROJELENDİRDİ

Ordu ve Trabzon yerel tarihçilerin gündeme taşıdığı kimsesiz göçmenler mezarlığını Ordu Kent Konseyi öncülüğünde, Karadeniz Kent Konseyleri Bölge toplantılarında müzakere ederek projelendirildi.

Konu ile ilgili açıklama yapan Ordu Kent Konseyi Başkanı Ömer AYDIN, şunları söyledi;

“Kent Konseyi olarak bölge yerel tarihçilerimizi de alarak Kimsesizler (Muhacirler) mezarlığını yerinde gördük, yerel halkın geçmişten bugüne kulaktan kulağa ulaşan hikayesini dinledik ve konu ile ilgili kimsesizlerin kimsesi olmak için dertlendik. 

Rus işgalinden kaçan çoluk çocuğun ve savunmasız insanların göç ederken salgın hastalıktan dolayı toplu ölümlerin yaşandığı ve köylülerin o gün bugündür koruduğu alanı onların hatırasına yakışır daha iyi düzenleme ve ziyaret noktası oluşturulmasını benimsedik.

O zamanlar erkeklerin de Trabzon ve Of direnişine destek vermek amacıyla cephede olmaları nedeniyle yörede bulunan Hasibe Aydın ve arkadaşları tarafından ölenler; perde kumaşları ve yatak çarşafları ile kefenleri yapılarak defnedilmiştir.

Göçmenlerin mezarlığı halk tarafından ‘Kimsesiz Göçmenler Mezarlığı’ olarak anılmaktadır. Köylülerin sahip çıkması ile mezarlık kaybolmamış günümüze kadar ulaşmıştır. Onların bu hazin hikayelerini yaşatmak amacıyla kimsesiz göçmenlerin acılarını, zorlu yaşanmışlıklarını ve kırık umutlarını hissedebilmek ve bunları yansıtmak için duygudaşlık, yolculuk ve birliktelik kavramları ele alındı.

Zorlu yolculuğun bir temsili olarak Mezar çevresinde kıvrımlı yürüyüş yolu tasarlandı. Yansıtıcı yüzeylerde ziyaretçilerin göçmenliğin duygu dolu atmosferi içerinde kendi yansımalarını görmeli ve empati kurmaları istendik. Alanda bulunan eski okul binasını Göç Müzesine dönüştürerek temsili görseller ile göçün hikayesi aktarılmaya çalıştık. Müze önünde kalan anıt ağacı kadimliğin vurgusu olarak korumak amacıyla altında bir pergola düşündük. Müze ve mezarlık alanını bir bütün olarak Kimsesiz Trabzonlu Göçmenlerinin acı hatıralarını anmak için ve ilimize gelen kişilerin orada rahatça ziyaret etmelerini sağlamak amacıyla projelerdik; inşallah el ele vererek de hayata geçireceğiz. Ruhları şad olsun.”

 


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız