HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
18 Temmuz 2022 Pazartesi Saat: 16:58

FINDIK İŞÇİ YEVMİYELERİ BELLİ OLDU

Fındık hasadının yaklaşması ile Ordu’da 2022 yılı fındık hasadında mevsimlik tarım işçilerinin alacağı yevmiye belirledi.
FINDIK İŞÇİ YEVMİYELERİ BELLİ OLDU

Fındık hasadının yaklaşması ile Ordu’da 2022 yılı fındık hasadında mevsimlik tarım işçilerinin alacağı yevmiye belirledi.

Alınan karar gereği, fındık işçisinin günlük yevmiyesi en düşük 216 lira olarak açıklandı.

Altınordu Ziraat Odası toplandı salonunda toplanan kurul, Ordu ilinde 2022 yılı fındık hasadında çalışacak işçilere ödenecek ücretler açıkladı.

Buna göre 2022 yılı hasat döneminde fındık hasadında çalışacak tarım işçilerine, çalıştıkları her fiili gün karşılığı olarak yaş ve cinsiyet ayrımı yapılmaksızın, Asgari Ücret Tespit Komisyonununca belirlenen brüt asgari ücret dikkate alınarak;

günlük asgari net ücretin yemek işçiye ait 216 TL olarak belirlenmesine,

Toplanan fındıkların taşınması işlerinde çalışacak çuvalcıların ve aşçıların ücretlerinin;

10-15 arası işçi için aşçılara 216 TL, çuvalcılara 235 TL,  15 ve üzeri işçi için aşçılara 235 TL, çuvalcılara 245 TL, kilo ile toplanan bahçelerde çuvalcı ücretinin de 250 TL olarak belirlenmesine,

Katırcı ücretinin (katırı ile birlikte) 470 TL olarak belirlenmesine,

Kilo hesabı ile fındık toplayanların işçi ücretlerinin kilo başına 1,55 Kuruş olarak belirlenmesine, Patoz saat ücretinin 800 TL olarak belirlenmesine,

Tarım aracısı ücretlerinin (aracı/dayıbaşı), işçiye kadar günlük 235 TL, işçiden fazlası için günlük 245 TL olarak belirlenmesine ve iş aracılarından “Aracı Belgesi” istenmesi, İŞKUR İl Müdürlüklerinden alınmış “Aracı Belgesi” olmayanlara iş verilmemesine karar verdi.

Öte yandan Koordinasyon Kurulunca alınan bu kararların; 15/5/1957 tarihli ve 6964 sayılı Ziraat Odaları ve Ziraat Odaları Birliği Kanununun 29 uncu maddesinin birinci fıkrasının (i) bendi hükmüne dayanılarak hazırlanan, 28.03.2008  Tarihi ve 26830 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan, Ziraat Odaları Ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği Danışma Kurullarının Çalışma Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelik’in 12. Maddesine göre alınmış olup, aynı yönetmeliğin 10. Maddesi hükmünce tavsiye niteliğinde olduğu da bildirildi.

Bu arada kurul ayrıca fındık toplama işlerinde çalıştırılması yasak olan yaştaki çocuklar ile çalışamayacak kadar yaşlı ve hasta işçilerin çalıştırılmamasının yasak olduğunu da hatırlattı.

 

 

Anahtar Kelimeler : FINDIK, İŞÇİ, YEVMİYELERİ, BELLİ, OLDU

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız