HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
4 Aralık 2022 Pazar Saat: 14:33

MUSABAŞOĞLU: EŞİT TEMSİLİYET İSTİYORUZ!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Altınordu Örgütten Sorumlu İlçe Başkan Yardımcısı Günay Musabaşoğlu, Türk Kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 88. Yılı nedeniyle mesaj yayınladı. Musabaşoğlu, yayınladığı mesajda eşi
MUSABAŞOĞLU: EŞİT TEMSİLİYET İSTİYORUZ!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Altınordu  Örgütten Sorumlu İlçe Başkan Yardımcısı Günay Musabaşoğlu, Türk Kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 88. Yılı nedeniyle mesaj yayınladı.

Musabaşoğlu, yayınladığı mesajda eşit temsiliyet kotasına dikkat çekerek yüzde 50 cinsiyet kotası taleplerinde ısrarcı olacaklarına dikkat çekti.

Musabaşoğlu’nun mesajı şu şekilde kaydedildi; “Cumhuriyetimizin kuruluşundan sonra Ulu Önder Atatürk’ün girişimiyle kadınların iktisadi ve sosyal hayata katılmaları için  bir dizi değişiklik yapılmıştır. Türk kadınları yapılan düzenlemelerle birçok hakka sahip olmuştur. 

Kadınlara 1930’da  Belediye seçimlerine, 1933’te ise  muhtar ve köy heyeti seçimlerine katılma hakkı tanınmıştır. 5 Aralık 1934 tarihinde anayasada yapılan değişikliklerle de kadınlar milletvekili seçme ve seçilme hakkına sahip olmuştur.  Bu tarih kadın haklarının elde edilmesi konusundaki önemi sebebiyle “Kadın Hakları Günü” olarak kutlanmaktadır.

1935’te yapılan TBMM 5. Dönem seçimlerinde 17 kadın milletvekili  Mecliste yer aldı. 1936’da yapılan ara seçimle birlikte kadın milletvekili sayımız 18’e yükseldi. O zamanki parlamenter sayımıza göre bu oran yüzde 4,6’ya denk geliyordu ve parlamentoda kadın temsil oranı açısından dünyada ikinci sırada yer alıyorduk.

Günümüzde ise kadın milletvekili oranımız %17'dir. Şüphesiz ki bu oran daha da yükselmelidir. Cumhuriyet Halk Partisi olarak eşit temsiliyet ilkesinin gereği olarak %50 cinsiyet kotası talebiyle verdiğimiz kanun teklifimiz ne yazık ki iktidar ve ortakları tarafından reddedilmiştir. Oysaki kadınlarımızın Atatürk’ün de öngördüğü üzere çağdaş yaşam standartlarına kavuşturulmaları, eğitimde, iş yaşamında, sosyal yaşamda ve siyasette insan haklarından eşit olarak yararlanmaları için gerekli düzenlemelerin yapılması hepimizin ortak sorumluluğudur. 

Kadınların aile yaşamında, eğitimde, sanatta, sporda, iş dünyasında, sosyal yaşamda ve ekonomide olduğu gibi, siyasette de hak ettikleri yere geleceklerine olan sonsuz inancımla, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 88. yıldönümünü kutluyorum.”

 


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız