Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
- 15:24 ÇİLELİ YOLLARA KONFOR GELİYOR
- 15:21 3. LİGDE FİKSTÜR ÇEKİLDİ
- 14:22 52 ORDUSPOR’DAN ALTYAPIYA YATIRIM
- 14:00 “DENİZ ENFEKSİYONLARINA DİKKAT”
- 13:44 VALİ EROL: OLAYLARI AYDINLATMA ORANIMIZ %99.9
- 13:14 “PATPATI HER YERDE KULLANMAYIN“
- 13:14 GENEL TARIM SAYIMI BAŞLADI
- 13:12 ŞEYHOĞLU; “2026 ZİYA GÖKALP YILI İLAN EDİLMELİDİR!”
- 13:09 İL GÜVENLİK VE ASAYİŞ KOORDİNASYON TOPLANTISI YAPILDI
- 13:04 “KIYMETLİ BİR ÇALIŞMAYA İMZA ATTIK”
- 12:59 UNUTULMUŞ DEĞERLER GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR
- 12:56 OSKEM’LE SAHİLLER GÜVENDE
- 12:50 KAHVERENGİ KOKARCA İLE MÜCADELEYE DEVAM!
- 12:28 BAŞARILI BAŞHEKİME ANLAMLI TEŞEKKÜR.
- 11:10 HAZİRANDA EN ÇOK KONUŞULAN BELEDİYE BAŞKANLARI
“ENGELLİLİĞE DAYALI AYRIMCILIK YASAKTIR”

Birleşmiş Milletler rakamlarına göre dünyada 500 milyon civarı engelli insan bulunuyor. Dünya sağlık örgütü ise dünya nüfusunun yaklaşık dörtte birinin hayatlarında bir çeşit engelle doğrudan ya da dolaylı olarak karşı karşıya olduğunu belirtildi. Dünyadaki engellilerin yüzde 80’i düşük gelirli ülkelerde yaşarken, temel hizmetlere istenilen düzeyde erişilemiyor.
Ordu İl İnsan Hakları Kurulu, Engelli Hakları nedeniyle bilgilendirmede bulunarak, engelliliğe dayalı ayrımcılık kesin olarak yasak olduğunu bildirildi.
Engelli hakları, engelli bireylere maddi yardım sağlanmasını değil, herkesin sahip olduğu temel insan haklarından engelli bireylerin de eşit şekilde yararlanabilmesini temin etmeyi amaçlamaktadır denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi. “Ulusal mevzuatımızın bir parçası olan 5378 sayılı engelliler hakkında kanun’un 3’üncü maddesinde de engelli kavramı: “fiziksel, zihinsel, ruhsal ve duyusal yetilerinde çeşitli düzeyde kayıplarından dolayı topluma diğer bireyler ile birlikte eşit koşullarda tam ve etkin katılımını kısıtlayan tutum ve çevre koşullarından etkilenen bireyi” ifade eder.
Engelli hakları, engelli bireylere maddi yardım sağlanmasını değil, herkesin sahip olduğu temel insan haklarından engelli bireylerin de eşit şekilde yararlanabilmesini temin etmeyi amaçlar.
Engelli bireylerin insan haklarına eşit şekilde erişimi, Türkiye cumhuriyeti anayasası, 5378 sayılı engelliler hakkında kanun ve birleşmiş milletler engellilerin haklarına ilişkin sözleşme gibi çeşitli mevzuat hükümleriyle güvence altına alınmıştır.
Erişilebilirlik; binaların, açık alanların, ulaşım ve bilgilendirme hizmetleri ile bilgi ve iletişim teknolojisinin, engelliler tarafından güvenli ve bağımsız olarak ulaşılabilir ve kullanılabilir olmasıdır. Engelli bireylerin eğitim, istihdam, sosyal hayat gibi yaşamın her alanına tam ve etkin katılımlarını gerçekleştirebilmek, erişilebilirliğin her alanda sağlanması ile mümkündür. Bunun için ise, fiziki erişilebilirliğin yanı sıra, sunulan hizmetlere ve bilgiye erişimin de tam anlamıyla sağlanması oldukça önemlidir.
Engelliliğe dayalı ayrımcılık; kişilerin engelli olmaları nedeniyle, hak ve özgürlüklerden herkesle eşit şekilde yararlanmalarının önlenmesi, güçleştirilmesi veya kısıtlanmasıdır. 5378 sayılı engelliler hakkında kanun’un 3’üncü maddesinde ise engelliliğe dayalı ayrımcılık, “siyasi, ekonomik, sosyal, kültürel, medeni veya başka herhangi bir alanda insan hak ve temel özgürlüklerinin tam ve diğerleri ile eşit koşullar altında kullanılması veya bunlardan yararlanılması önünde engelliliğe dayalı olarak gerçekleştirilen her türlü ayrım, dışlama veya kısıtlama’’ olarak tanımlanmıştır.
6701 sayılı Tihek Kanunu’nun “eşitlik ilkesi ve ayrımcılık yasağı” başlıklı 2. maddesinin 3. fıkrasında yer alan düzenlemeye göre engelliliğe dayalı ayrımcılık kesin olarak yasaklanmaktadır.”