HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
12 Şubat 2024 Pazartesi Saat: 11:20

EPİLEPSİ VAKALARI ÖNLENEBİLİR

Türk Epilepsi ile Savaş Derneği, 12 Şubat 2024 Dünya Epilepsi Günü kapsamında yaptığı açıklamada, Türkiye’deki 1 milyon epilepsi hastası ve yakınlarının karşılaştıkları ön yargılara karşı ‘Epilepsi İçin Bak’ ve ‘Gerçe
EPİLEPSİ VAKALARI ÖNLENEBİLİR

Türk Epilepsi ile Savaş Derneği, 12 Şubat 2024 Dünya Epilepsi Günü kapsamında yaptığı açıklamada, Türkiye’deki 1 milyon epilepsi hastası ve yakınlarının karşılaştıkları ön yargılara karşı ‘Epilepsi İçin Bak’ ve ‘Gerçeği Gör' dedi.

 

Epilepsi, beyin hücrelerinde var olan elektriğin geçici olarak aşırı artması sonucu ortaya çıkan nörolojik bir hastalık. Cinsiyet ayrımı olmaksızın kadın ve erkeklerde eşit olarak görülen bu hastalık, herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir.  Dünya genelinde en sık görülen ve her 100 kişiden birini etkileyen nörolojik hastalıklardan biri olan epilepsi hastalığına dikkat çekmek için Şubat ayının ikinci pazartesi günü Dünya Epilepsi Günü olarak ilan edildi.

 

Epilepsi hastalığı için DSÖ’den Küresel Eylem PlanıTürk Epilepsi ile Savaş Derneği (TESD) Başkanı Prof. Dr. Nerses Bebek, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün, epilepsi hastaları için kamu sağlığı yaklaşımını yeniden düşünmemizi vurgulayan ve 2031 yılına kadar bu alanda atılması gereken adımları içeren Epilepsi ve Diğer Nörolojik Rahatsızlıklar için Küresel Eylem Planı’nı açıkladığına dikkat çekti.

Prof. Dr. Bebek sözlerine şöyle devam etti: “Biz nöroloji uzmanları için epilepsi hastalığının klinik yönleri kadar hastaların yaşam kalitelerini artırmak da çok önemli. DSÖ’nün sunduğu bu 10 yıllık yol haritası, epilepsi hastalığını önleme, tanı ve tedavisi için etkin çözümler ile hastalar ve ailelerinin yanlış anlama, bilgisizlik ve negatif tutumlar nedeniyle karşılaştıkları ayrımcılıklarla mücadele için önemli başlıklar içeriyor. Bu eylem planı ayrıca Türk Epilepsi ile Savaş Derneği olarak sekiz yıldır yürüttüğümüz Epilepsi İçin Bak farkındalık kampanyasının da ne kadar önemli olduğunu bir kez daha bizlere gösterdi. ”

 

Epilepsi vakalarının yüzde 25’i önlenebilir

Prof. Dr. Bebek: “Türk Epilepsi ile Savaş Derneği olarak ülkemizi epilepsi hastalığı konusunda bekleyen iki önemli sınav olduğuna inanıyoruz. Bunlardan ilki epilepsi hastalığının oluşmasını önlemek için gerekli tedbirleri almamızı söylüyor. Daha zor olan diğer sınavımızı ise hastaların sağlığını derinden etkileyen ön yargılarla mücadele alanında vereceğiz. DSÖ’nün Epilepsi Küresel Eylem Planı’na göre epilepsi vakalarının yüzde 25’i önlenebilir nitelikte… Bu konuda atılması gereken adımlardan biri güvenli gebelik ve doğumların teşvik edilerek doğum travmalarından kaynaklanan epilepsi hastalığının önüne geçmek. Yine menenjit ve sıtma gibi merkezi sinir sistemi enfeksiyonları epilepsiye yol açabiliyor. Menenjit hastalığıyla mücadelede ülkemizde çocuklara aşılama yapılıyor ancak bazı bakteriyel menenjite karşı her yaş grubu tehlikeye açık. İyi temizlenmeyen ve paylaşımlı kullanılan tabak, çatal ve kaşık aracılığıyla bulaşabilen bu menenjit türü epilepsiye de yol açabiliyor. Özellikle dışarıda yemek yediğimiz yerlerin temiz olmasına dikkat etmeli ve çatal-kaşıkları kullanmadan önce bir peçete ile silmeliyiz. Son zamanlarda artış gösteren influenza vakaları sonrası görünen menenjit de epilepsi hastalığına neden olabiliyor. Bu yüzden bağışıklığı güçlü tutmak, sağlıklı beslenmek, hijyen kurallarına uymak, uyku düzenine dikkat etmek ve sosyal mesafeyi korumak çok önemli. Hastalığa yakalanmamız halinde hekime başvurmakta da gecikmemeliyiz. Sıcak ülkelerde daha yaygın olarak gölen sıtma vakalarına karşı da özellikle risk taşıyan ülkelere seyahatler öncesi gerekli önlemleri almak kritik önem taşıyor.”

 

1 milyon hasta ve yakını için toplum olarak vermemiz gereken bir sınav var

Prof. Dr. Nerses Bebek, ülkemizde yaşayan 1 milyon epilepsi hastası ve aileleri için toplum olarak vermemiz gereken en önemli sınavın ön yargılarımızdan arınmak olduğunun altını çizdi. Prof. Dr. Bebek: “DSÖ Küresel Eylem Planı’nda epilepsi ile ilgili küresel hedeflere ulaşmanın önündeki ana engellerden biri, düşük düzeydeki sağlık okuryazarlığı ve epilepsi hakkındaki yanlış bilgilerin fazlalığı. Türk Epilepsi ile Savaş Derneği olarak biz sekiz yıldır Epilepsi İçin Bak farkındalık kampanyası ile epilepsili bireylerin de herkes gibi hayatlarına devam edebileceklerini, okuyabileceklerini, çalışabileceklerini, evlenebileceklerini, çocuk sahibi olabileceklerini ve başarılı işlere imza atabileceklerini anlatmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

 

Epilepsi için Bak farkındalık kampanyası bu yıl ‘Gerçeği Gör’ diyecek

Prof. Dr. Bebek, “Toplumdaki ön yargılar tamamen ortadan kalkana dek sürdürmeyi planladığımız Epilepsi için Bak farkındalık kampanyasını bu yıl ‘Gerçeği Gör’ mottosuyla hayata geçireceğiz. Bakmakla görmek arasındaki farka atıfta bulunarak ön yargıların değil gerçeklerin görülmesini ve anlaşılmasını hedefliyoruz. UCB Pharmanın koşulsuz desteğiyle hayata geçirdiğimiz Epilepsi İçin Bak farkındalık kampanyası kapsamında bu yıl, tarihi ve sembolik binalar Dünya Epilepsi Günü’nde mor renkle ışıklandırılacak. Spor kulüpleriyle ve birçok marka ile iş birlikleri yaparak toplumun her kesiminde epilepsi hastalığına karşı farkındalık sağlamak için çalışacağız.”

 

Herkesi “Gerçeği Gör”meye davet ediyoruz

Prof. Dr. Bebek, herkesin epilepsi hastalığına karşı ön yargılarla mücadele etmek için yapabileceklerinin olduğuna da dikkat çekti. TESD Başkanı, sosyal medyanın farkındalık konusundaki etkisine vurgu yaparak, herkesi Epilepsi İçin Bak Instagram sayfasında yer alan #MorGözlük filtresini kullanarak kendi fotoğrafını çekip farkındalık mesajlarıyla birlikte #EpilepsiİçinBak ve #GerçeğiGör etiketleriyle sosyal medya hesaplarında yayınlamaya ve farkındalığın bir parçası olmaya davet etti.

 

Anahtar Kelimeler : EPİLEPSİ, VAKALARI, ÖNLENEBİLİR

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız