HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
14 Mart 2017 Salı Saat: 09:48

ÜRETİCİNİN KULAĞI YİNE TMO’DA

Fındık fiyatı her geçen gün biraz daha düşüyor. Sezona 14 liradan başlayan fiyatlar 9.50 liraya kadar gerilerken üretici kulağını yine TMO’ya çevirdi. Fiyatın yükseleceği ümidiyle fındığını satmayan üreticiler hayal kırıklığ
ÜRETİCİNİN KULAĞI YİNE TMO’DA

Fındık fiyatı her geçen gün biraz daha düşüyor. Sezona 14 liradan başlayan fiyatlar 9.50 liraya kadar gerilerken üretici kulağını yine TMO’ya çevirdi.

Fiyatın yükseleceği ümidiyle fındığını satmayan üreticiler hayal kırıklığı yaşarken, fiyatların daha da aşağı inmesinden endişe ediyorlar.

REKABET KURULU ARAŞTIRIYOR

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’nin “Son dönemde fındık fiyatında yaşanan düşüşün nedenleri konusunda Rekabet Kurulunca sıkı bir araştırma yapılıyor. Ziraat Odalarımız Rekabet Kuruluna başvuruda bulundular. Ziraat odaları, ‘Piyasa speküle ediliyor, fiyat bilinçli düşürülüyor, piyasa bozuluyor, rekabet şartları ortadan kaldırılıyor’ diyerek Rekabet Kurulu’na başvuruda bulundular. Şu anda Rekabet Kurulu incelemelerini sürdürüyor. Biz de takip ediyoruz. Önce bunun tespitini yapacağız. Eğer, fındık fiyatı geçmiş yıllarda çokça karşılaştığımız yöntemlerle aşağı çekilmeye çalışılıyorsa Rekabet Kurulunun çalışmasıyla bu durum normale dönecektir. Ama piyasa şartlarında bu fiyat oluşuyorsa o zaman üreticiyi nasıl ve ne kadar mağdur ettiğine bakacağız” açıklamasının ardından üreticiler heyecanla TMO’dan gelecek olan müjdeli haberi bekliyor.

Sezon başında 14 liradan açılan fındık fiyatlarının bu günlerde yüzde 30 düşmesine tepki gösteren üreticiler Doların değer kazanmasına rağmen fındık fiyatlarının aşağı inmesine anlam veremiyorlar.

Artık dayanacak güçlerinin kalmadığını ifade eden üreticiler, hiçbir üreticinin bahçeye girip bakım yapmak istemediklerini belirttiler.

TMO DEVREYE GİRSİN

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin piyasaya girmesini isteyen fındık üreticileri, “Ürünümüzün pazarlanması, piyasanın düzenlenmesi ve tekelleşmenin önlenmesi için TMO’nun mutlaka piyasaya girmesi gerekir. Bizler TMO’nun devreye girmesini dört gözle bekliyoruz. Bölge bakanlarımız ve milletvekillerimizden yardım bekliyoruz. Tek çare devletin piyasaya müdahale etmesidir. Aksi taktirde biz üreticilerin emekleri rantçılar tarafından yenir” dediler.

FİSKİRBİRLİK’E DESTEK VERİLMELİ

3 yıldır peşin parayla fındık alımı yapan Fiskobirlik’in piyasada bir denge unsuru olmaya çalıştığını da kaydeden üreticiler, FKB’nin de devlet tarafından desteklenmesi gerektiğini ifade ettiler.

Devletin FKB’ye vereceği destek kararından sonra piyasanın yeniden hareketleneceğini belirten üreticiler, “Fiskobirlik’in şu kadar alım yapacağım demesi bile fındık fiyatlarının artmasına neden olacaktır. FKB’nin bunu demesi için ekonomik olarak desteklenmesi gerekir. Hükümet faizsiz kredi veya TMO ortaklığı ile destek olabilir. Ama şu bir gerçek ki yeni sezon gelmeden Fiskobirlik acilen desteklenmeli, üreticinin hakkı sonuna kadar korunmalı” ifadelerini kullandılar.

Bu arada Mart ayında don yaşanmaması halinde bu yılki rekoltenin beklentilerin üzerinde olacağı tahmin edilirken, bu beklenti sebebiyle fiyatların daha da aşağılara kadar inmesinden de endişe ediliyor. (Haber Mehmet KESKİN) ÖZEL HABER

 

Anahtar Kelimeler : ÜRETİCİNİN, KULAĞI, YİNE, TMO’DA

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız