HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
4 Haziran 2017 Pazar Saat: 13:55

FINDIKTA KÜLLEME HASTALIĞINA DİKKAT

Ordu’da en önemli tarımsal ürünü olan fındıkta son yıllarda yoğun olarak görülen, verim ve kaliteye olumsuz etkileri olan fındıkta külleme hastalığı ile kimyasal mücadele nedeniyle konunun önemine dikkat çeken Tarım İl Müdürü Ke
FINDIKTA KÜLLEME HASTALIĞINA DİKKAT

Ordu’da en önemli tarımsal ürünü olan fındıkta son yıllarda yoğun olarak görülen, verim ve kaliteye olumsuz etkileri olan fındıkta külleme hastalığı ile kimyasal mücadele nedeniyle konunun önemine dikkat çeken Tarım İl Müdürü Kemal Yılmaz açıklamalarda bulundu.

Yılmaz yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Fındık bitkisinin önemli hastalıklarından olan külleme, fındık yapraklarının genellikle alt yüzeylerinde başlayan fungal bir hastalıktır. Hastalık başlangıçta küçük ve tozlu beyaz renkte olup, daha sonra yaprağın tamamını sarmaktadır. Yaprak yeşil rengini ve parlaklığını kaybederek matlaşmakta ve hastalık etmeni ilerledikçe gözle görülebilen küçük, yuvarlak, kahverengi, parlak kırmızı ve siyah bir renk almaktadır. Daha sonra yapraklar giderek kahverengileşmeye, gevrekleşmeye ve kıvrılmaya başlamaktadır. Bu şekilde hastalığa yakalanan yapraklar vaktinden önce dökülürler. Yaprakların vaktinden önce dökülmesine neden olarak, fındık veriminden çok kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Ayrıca hastalıklı yapraklar, fizyolojik faaliyetlerini sağlıklılar kadar sürdüremezler ve o yılın sürgünleri pişkinleşemez. Bu durumun uzun yıllar devam etmesi halinde, ağaçlarda gelişme geriliği görülebilir. Bu hastalık fındık zurufuna bulaştıktan sonra fındığı baskılayarak gelişimini engellediğinden fındık iç bağlayamayarak döküleceğinden ürün kaybına da neden olacaktır.

 İlimizde hava sıcaklıklarının meteorolojik verilere göre, önümüzdeki haftadan itibaren artış göstereceği tahmin edilmekte olup, bu artış külleme hastalığını tetikleyecektir. Bu nedenle üreticilerimizin gerekli mücadeleyi yapmaları gerekmektedir. Hastalık İlimiz genelinde daha önceki yıllarda görüldüğünden hastalığın çıkışına bakılmaksızın üreticilerimizin bahçelerini koruyucu amaçlı ilaçlamaları gerekmektedir. Koruma amaçlı ilaçlama yapan üreticilerimiz hastalığın seyrine göre 2. ve 3. İlaçlamaları bahçelerini kontrol ederek yapmalıdırlar. Bu güne kadar ilaçlama yapmamış olan üreticilerimizin ise; hastalığın daha fazla yayılmasını engellemek için önümüzdeki haftadan itibaren bahçelerini ilaçlamaları gerekmektedir. İlaçlamalarda Bakanlığımızca geçici tavsiyesi bildirilen Bitki Koruma Ürünlerinden herhangi biri (Fluopyram 200 g/l+Tebuconazole 200 g/l SC aktif maddeli BKÜ 100 litre suya 25 mİ, Triadimenol % 50 EW aktif maddeli BKÜ 100 litre suya 100 mİ ve Kükürt 800 g/l SC aktif maddeli BKÜ de 100 litre suya 400 mİ) kullanılmalıdır.

 İkinci ve diğer ilaçlamalarda; kullanılan bitki koruma ürününün etki süresi dikkate alınarak, enfeksiyon koşulları ortadan kalkıncaya kadar ilaçlamalara devam edilmelidir.

 Kimyasal mücadele iyi bir kaplama sağlayacak şekilde yapılmalıdır. Çisentili ve mevsim için anormal derecede sıcak olan günlerde ilaçlama yapılmamalıdır. İlaçlama esnasında arıların su içtiği kaynaklara ilaç bulaştırılmaması son derece önemlidir, ilaçlama esnasında tüm koruyucu önlemler alınmalı, hiçbir şey yenilip içilmemeli, koruyucu maske gözlük ve eldiven mutlaka bulundurulmalıdır. İlaçlama bittikten sonra bütün vücudumuz bol sabunlu su ile yıkanmalı, boş ilaç ambalajları su kaynaklarına bulaşmayacak şekilde imha edilmelidir." diyerek sözlerine son vermiştir. (Ordu Yeni Haber)

 

Anahtar Kelimeler : FINDIKTA, KÜLLEME, HASTALIĞINA, DİKKAT

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız