HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
6 Kasım 2017 Pazartesi Saat: 09:35

EMEP; “ŞİMDİ DE FINDIK BAHÇELERİNE GÖZ DİKTİLER”

Emek Partisi Ordu İl Başkanı Hikmet Poyraz, fındık üreticilerini topraklarından uzaklaştırma politikasının hızlandırıldığına dikkat çekerek, “Hükümet tarım arazilerini yerli-yabancı şirketlerin ele geçirmesine hizmet ediyor.” d
EMEP; “ŞİMDİ DE FINDIK BAHÇELERİNE GÖZ DİKTİLER”

Emek Partisi Ordu İl Başkanı Hikmet Poyraz, fındık üreticilerini topraklarından uzaklaştırma politikasının hızlandırıldığına dikkat çekerek, “Hükümet tarım arazilerini yerli-yabancı şirketlerin ele geçirmesine hizmet ediyor.” dedi.

         İzlenen tarım politikalarının sözleşmeli tarıma yönelik olduğunu yıllardır dilendirdiklerini belirten Poyraz, “4572 Birlikler Yasasının çıkarılmasıyla birliklerin şirketleştirilmesi boşuna yapılmadı. Amaç ülke tarımını uluslararası tarım tekellerine teslim etmekti. 2018 Bütçesinde tarıma destek oranın düşürülmesi de bu nedenle.” dedi.

         Hükümet üreticilere değil, şirketlere çalışıyor

         Tarım ürünlerinin bir bölümüne getirilen kota ile üreticilerin şirketlerin esiri yapıldığını vurgulayan Poyraz, sıranın fındık üreticilerine geldiğini belirtti. Poyraz şunları söyledi: “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı aynen şunları söylüyor. ‘Karadeniz’de fındık bahçeleri bölündü küçüldü. Üretim kalitesi de düştü. Şimdi bu bölünen bahçeleri tapulaştıracağız. Üreticiden kiralayacağız. Fındığı biz toplayacağız. Satıp parasını üreticiye vereceğiz. Devletin kiraladığı bahçeleri, devlet özel sektöre de kiralayabilir. Gelin bu projeye destek verin. Üreticinin yüzünü güldürelim.’ Bu açıklama hükümetin şirketler lehine çalıştığını bir kez daha kanıtlamaktadır.” dedi.

         Tekellerin başaramadığını devlet yapılacak

         Tarım tekelleri sözleşmeli tarım için hazırlığını hızlandırırken devletin de yasa yapmaya giriştiğini belirten Poyraz, “Bakanın yaptığı açıklama sıradan bir açıklama değil. Kapitalist sistemin tarımın şirketlerin eline geçmesini sağlayan bir işleyiştir. Okulların ve sağlık ocakların kapatılması, fındık fiyatının sürekli düşük tutulması, kooperatiflerin işlevsizleştirilmesi ile başlayan köylerin boşaltılmasının nedeni de toprakların şirketlere teslim edilmesinin hazırlığıydı.

Bunu başardılar, sıra topraklara el koymaya geldi. Hükümet şirketlere destek olacak. Şirketler kiralamayı başaramazsa devlet yasa çıkarıp zorla kiralayıp şirketlere devredecek. Bakan bunu da açık açık söylüyor. Bunun adı zorunu sözleşmeli tarımdır.” dedi.

         Çözüm kooperatifleşmektir

         Hükümetin tarımı tekelere teslim etme girişimine üreticilerin izin vermeyeceğini belirten Poyraz, “Bakan fındıkta bahçelerin bölündüğünü, verimin düştüğünü söyleyerek bahçelerin şirketlere teslim edilmesine gerekçe yaratıyor. Oysa bahçelerin bölünmesi miras nedeniyle doğaldır.

Yapılması gereken üreticilerin köy kooperatifleriyle birleştirilmesidir. Toprak bölünse de tarım kooperatifler aracılığıyla yapılacağı için herkes ürünü kadar pay alacak. Yani şirketler değil, üretici kazanacak. Ancak hükümetin amacı üreticin bahçesini yerli ve yabancı şirketlere teslim etmek olduğundan üretici lehine çözümlere gözünü, kulağını kapatıyor.” dedi. (Ordu Yeni Haber)


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız