HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
3 Ocak 2018 Çarşamba Saat: 08:03

“KARADENİZ SOS VERİYOR”

            Tüm Köy Sen Ordu Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Muvaffak Aydemir, “Türkiye tarımının şirketlere teslim edilme çabaları devam ederken; balıkçılık da havuz balıkçılığına terk edilmek isteniyor.” dedi.     
“KARADENİZ SOS VERİYOR”

            Tüm Köy Sen Ordu Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Muvaffak Aydemir, “Türkiye tarımının şirketlere teslim edilme çabaları devam ederken; balıkçılık da havuz balıkçılığına terk edilmek isteniyor.” dedi.

            Her yıl balıkların azaldığıyla ilgili değerlendirmelerin yapıldığını söyleyen Aydemir, “Bilim insanları yanında ekmeğini balıkçılıkla kazanan insanlar da Karadeniz’’in kurulduğu konusunda açıklamalar yapıp dert yanıyorlar. Balıkçılar denizlerimizde balık kalmadı diye okyanuslara açılmaya başladılar. Artık yok oluşa ‘dur’ demenin zamanı geldi de geçiyor. Bir an önce kalıcı önlemler alınmalı.” dedi.

            Önlem alan ülkelerin sıkıntısı yok

            Aydemir,Karadeniz’de balık türleri de yok oluyor. Ama Türkiye karasularındaki yok oluş ile Rusya, Gürcistan karasularındaki yok oluş büyük farklılıklar gösteriyor. Kirlilik nedeniyle balıkların zarar görmesi yanında büyük balıkçıların aç gözlülüğü ile devletin ilgisizliği birleşince balık nesillerinin yok oluşu hızlanmaktadır. Hemen yanı başımızdaki Gürcistan karasularındaki balık oranı ve büyüklükleriyle karşılaştırma yapamıyoruz bile.” diyerek asıl sorumluluk hükümetin olduğunu vurguladı.

            Havuz balıkçılığı fırsatçılığı yapılıyor

            Tüm Köy Sen Ordu Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Aydemir, “Balıkların azalmasının iki ana nedeni var. Birincisi kirlilik, ikincisi de bilinçsiz, trol avcılığıyla kural dışı avlanmadır. Bu iki olumsuzluğu da önleyecek olan hükümet ise piyasada yok. Şimdi de ‘balık azaldı o zaman havuz balıkçılığı yaygınlasın’, diyerek tarım alanlarını şirketlere teslim etme politikalarını balıkçılıkta da uygulamak istiyorlar. Havuz balıkçılığı ayrıca deniz kirliliğine de neden olmaktadır.” dedi.

            Çözüm var ama uygulayacak yok

            Aydemir, alınması gereken önlemlerin acilliğine dikkat çekerek,Denizlerimizin kirlenmesinin, balıkları yok olmasının nedeni, hükümetin deniz ve balık politikasının eksikliği sonucudur. Bu olumsuz gidişe ‘dur’ denebilir. Ama bunu uygulayacak bir siyasi iktidar gerekiyor. Öncelikle deniz kirliliğinin önlenmesi için kapsamlı bir planlama yapılmalı. Artık bilim insanlarının dediği gibi denizi 2-3 yıl nadasa bırakıp olta balıkçılığın dışındaki tüm avlanmayı yasaklamak gerekiyor. Bu süre içinde de balıkçılar desteklenmelidir. Balık boyları küçüldükçe küçüldü. Avlanmada sınır da olmayınca tüm olumsuzlukların sonucu balık nesli ve türleri yok olmaya başladı. Havuz balıkçılığı teşvik ediliyor ve asıl sorun gözden kaçırılmak isteniyor. Balıkçılık ve denizlerimiz için önlemler alınmalı; uygulanacak politikalar bir an önce kararlaştırılmalıdır. Karadeniz SOS veriyor.” dedi.

            

Anahtar Kelimeler : “KARADENİZ, SOS, VERİYOR”

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız