HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
29 Ocak 2018 Pazartesi Saat: 10:10

CEVİZDEREYE ÇÖP İSTEMİYORLAR

Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından Cevizdere Mahallesine yapılması planlanan ve tartışmalara yol açan katı atık ayrıştırma tesisine, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ünye İlçe Teşkilatı ve Cevizdere Mahallesi sakinleri karşı olduklar
CEVİZDEREYE ÇÖP İSTEMİYORLAR

Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından Cevizdere Mahallesine yapılması planlanan ve tartışmalara yol açan katı atık ayrıştırma tesisine, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ünye İlçe Teşkilatı ve Cevizdere Mahallesi sakinleri karşı olduklarını söylediler.

“İnsana ve çevreye zararlı şeyler Ünye’ye yapılıyor”

CHP Ünye İlçe Başkanı İsa Maral, Ünye üzerinde büyük oyunlar oynanmakta olduğunu iddia ederek, “Büyükşehir uygulaması başladıktan sonra her nedense Ünye üzerinde çok ciddi oyunlar oynanmakta. Büyükşehir Belediyesinin nimetleri diğer ilçelere, Ordu merkeze fakat insanlık ve çevre açısından ne kadar kötü olan uygulama varsa veya halkın ne kadar zararına uygulama varsa Ünye’ye layık görülüyor.” dedi.

“Katı atık tasnif sistemi Ünye’ye monte edilmek isteniyor”

Katı atık tasnif sisteminin Ünye’ye monte edilmeye çalışıldığını ifade eden Maral,  “Katı atığın yakılması işlemini yapan Çimento Fabrikasının Ünye’de olması bahane edilerek Ordu’nun bütün çöplerinin Ünye’ye getirilerek böyle bir uygulama yapılmak isteniyor.” diye konuştu.

“Ayrıştırma tesisiyle Ordu ve çevresinin vahşi depolama alanı Ünye yapılmak isteniyor”

Ordu’nun bu uygulamada ki amacının Ordu ve çevresinin çöpünün vahşi depolama alanının bu bölge olarak belirlenmesi olduğunu söyleyen Maral, “Burada atığın yüzde 50 ile yüzde 60 arası metal, plastik, ambalaj malzemeleri oluşturuyor. Geriye kalan yüzde 40’lık kısmın ise yüzde 15 ila 20’si arası atıktan türetilmiş yakıta dönüşüyor. Yani toplam 100 ton bir atığın 15 veya 20 tonu atıktan türetilmiş yakıt olarak değerlendiriliyor. 50 ila 60 tonu plastik, metal gibi geri dönüşüme yollanıp, 15-20 tonu yakıt olarak çimentoya yollandıktan sonra yüzde 25 ila 30 arasında vahşi depolamaya gidecek olan çöp kalıyor. Ordu’nun aslında yapmak istediği bu çöpten kurtulmak ve bu yüzde 30’luk dönüştürülemeyen kısmı depo etmek için bu bölgeyi seçmiş olması.” dedi.

“Çöp ayrıştırma için yapılan yer seçimi yanlış”

Çöp ayrıştırma tesisi için yanlış bir yer seçildiğini ifade eden İsa Maral, “Bunun için çok kötü bir yer seçimi yapıldığını düşünüyoruz.  Cevizdere havzası daha düne kadar Ünye’nin suyunun verildiği bir havza. Ne kadar betonlama yapılsa da çöp suları yer altı sularına sirayet edecektir. Mikrop ve koku saçmayla ilgili de bir çevre felaketine sebep olacaktır.” diye konuştu

“Mücadelemiz sürecek”

Çöp ayrıştırma tesisinin yapılmaması için mücadelelerinin süreceğini belirten Maral, “Tasnif sistemi çöpün üretildiği bölgede yapılır. Atıktan türetilmiş yakıt da nakliye ile getirilir ve değerlendirilir. Buna bu şekilde bakmak gerekir. Cevizdere havzasındaki her türlü zarar verecek nitelikteki uygulamanın da takipçisi olacağız ve bu bölgede yapılamamasını sağlayacak eylemlere de devam edeceğiz. İşin hukuki boyutuyla ilgili de orada ki insanları bilgilendirme yönündeki çalışmalarımız ve faaliyetlerimiz devam edecek.” dedi.

“Cevizdere vadisi  çevre ve doğa kıyımına muhataptır”

Cevizdere vadisinin çevre ve doğa kıyımıyla muhatap olduğunu ifade eden Av. İrfan Yıldız Beşlioğlu, “Cevizdere vadisinde dehşetengiz kimyasal kirlilik yaşanmaktadır ve insanların yaşayamayacağı derecede bir kirlilik söz konudur. Cevizdere vadisinde bulunan başta çimento sanayi olmak üzere irili ufaklı sanayi tesislerinin yarattığı kirlilik yetmiyormuş gibi birde üzerine Ordu’nun 19 ilçesinin çöpünü Ordu Büyükşehir Belediyesi getirip Cevizdere’nin tam ortasına koymaktadır.” diye konuştu.

“Çöp Ayrıştırma Tesisi Cevizdere’nin değil Ünye’nin sorunudur”

Cevizdere Mahallesine çöp ayrıştırma tesisi yapılması gündeme geldiği günden itibaren mücadelelerine başladıklarını ifade eden Beşlioğlu, “Bu sorun Cevizdere Mahallesi’nin sorunu değildir. Bu sorun Cevizdere vadisinde bulunan 22 mahallenin sorunu olduğu gibi Ünye İlçesi’nin sorunudur. Çünkü Cevizdere’de oluşan kirlilik gaz şekli ile bütün Ünye semalarına yayılmaktadır. Yani bütün Ünye’de hayatı olumsuz etkileyecek niteliktedir.” dedi.

“4 mahkememiz devam ediyor”

Çöp ayrıştırma tesisiyle ilgili tüm Ünye’den destek beklediklerini ifade eden Beşlioğlu, “Bütün Ünye olarak bu işi durdurmamız gerekir. Yarın geç ve imkânsız olur. Bununla ilgili devam eden Ordu İdare Mahkemesinde devam eden 4 davamız var. Ancak Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Yargı süreçlerini beklemeden önümüzde engel yok diyor ve devam ediyor. Biz hukuk dışına çıkmadan, yasaları çiğnemeden haklarımızı korumaya çalışıyoruz. Bu anlamda da bütün Ünye kamuoyundan, bütün siyasi partilerimizden destek ve ilgi bekliyoruz.  Çöp meselesinde Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne yardımcılık yapan herkesi de kınıyoruz.” diye konuştu.

“Cevizdere’yi ranta açmanın peşindeler”

Cevizdere havzasının birinci sınıf tarım arazisi olduğunu ifade eden Cevizdere Mahalle sakini Hüseyin Beşlioğlu, “Cevizdere rant sahasına dönüştürülmeye çalışılıyor. Çöp tesisini Cevizdere’ye yapmaktaki amacı belirli bölgeleri, ele avuca gelen yerleri ranta açmak. Bursa’da da aysını yaptılar. Bursa’da da böyle bir tarım arazisine gelip önce çöpü döktüler perişan ettiler. Ondan sonra da ranta açmışlar. Bunların amacı Bursa örneğinde olduğu gibi Cevizdere’yi ranta açmak. Önce çöpü getirip oraya dökecekler. Sonra Cevizdere’nin değeri düşecek, orayı kapatıp belli bir süre sonra da ranta açmanın peşine düşecekler.” dedi.

“Bunun ciddiye alınması gerekmektedir”

Çöp ayrıştırma tesisi konusunun ciddiye alınması gerektiğini söyleyen Av. Emrah Duman, “Bunca tepkiye rağmen, yerel yönetimin Büyükşehir Belediye Başkanının bu konuda diretmesi, bunları görmezden gelmesi, bu kadar öfkeye rağmen bu inadını sürdürmesi ne idare anlayışı ne de kamu düzeni ve insani değerler ile açıklanamaz. Bunun ciddiye alınması gerekmektedir.” diye konuştu.

 

Anahtar Kelimeler : CEVİZDEREYE, ÇÖP, İSTEMİYORLAR

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız