HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
2 Ocak 2017 Pazartesi Saat: 08:14

Öğrenci ucuz işgücü değildir!

Ünye Mehmet Necati Vidinli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okulunda Elektrik ve Elektronik Bölümü öğrencilerinin staj yaptığı işletmeciler ve ustalarla bir araya gelinerek, öğrencilerin meslek hayatına iyi hazırlanabilmesi için staj yaptı
Öğrenci ucuz işgücü değildir!

Ünye Mehmet Necati Vidinli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okulunda Elektrik ve Elektronik Bölümü öğrencilerinin staj yaptığı işletmeciler ve ustalarla bir araya gelinerek, öğrencilerin meslek hayatına iyi hazırlanabilmesi için staj yaptığı işyerlerine büyük pay düştüğüne dikkat çekildi.

“Öğrencilerimiz aynı işi yapan veya getir götür işi yapan ucuz işgücü olarak görülememeli” diyen Okul Müdürü İbrahim Elibolca, istihdam garantisi veren her özel sektörün özel meslek lisesi açıp, devletten teşvik alarak, kendi iş gücünü kendi yetiştirebileceğini belirtti. 

Elibolca, “Organize sanayi bölgelerinde uygulanan öğrenci başına 4 bin-6 bin 250 lira teşvik verilmektedir. Ayrıca sisteminin organize sanayi bölgeleri dışındaki yerlere de yaygınlaştırılması için de düzenlenme beklenmektedir” dedi.

7 Mesleki bölümün bulunduğu Ünye Mehmet Necati Vidinli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Elektrik ve Elektronik Bölümü öğrencilerinin staj yaptığı işletmeciler ve ustalarıyla düzenlenen kahvaltı programında bir araya gelindi. Okul idaresi tarafından usta ve işletmelerin sorun ve taleplerinin ele alındığı program okulun çok amaçlı salonunda gerçekleşti.

Okulun Müdürü İbrahim Elibolca, mesleki ve teknik eğitimin verildiği okulda öncelikli amacın, öğrencileri öğretim gördükleri meslek dallarında kazandırılan bilgi, beceri ve donanımlarının sektörün ihtiyaçlarına cevap verebilmesi, arzu edilen eğitimli insan gücünün yetiştirilmesi, teorik bilgi ve pratik beceriler kazanmış, yeni teknolojileri bilen ve uygulayabilen nitelikli eleman olarak yetiştirmek olduğunu söyledi.

- “Öğrencilerimiz aynı işi yapan veya getir götür işi yapan ucuz işgücü olarak görülememeli” -

“Eğitim düzeyi düşük bir işgücü Türkiye’nin rekabet gücünü ve bilgi ekonomisine geçişini olumsuz etkileyecektir” diyen Elibolca, şunları söyledi:

“Ülkemizde mesleki eğitim yapan gençlerin oranı oldukça düşük olması ve bu oranı yükseltme gayretleri ile birlikte mesleki eğitimde endüstrinin potansiyelinden yararlanma gereği kaçınılmaz bir olgudur. Diğer taraftan endüstrinin teknoloji yenilemede ve değişen koşullara uymada sahip olduğu dinamik karakter okulların çok ilerisinde olduğu için bu dinamik yapıdan yararlanma fikri önem kazanmıştır. Endüstrinin nitelikli iş gücü olarak okullarda yetişmekte olan meslek lisesi öğrencilerinin mezuniyet sonrası çalışacakları iş yerlerinde, gerçek iş ortamı içinde yetiştirilmelerinin faydaları dikkate alınırsa, işletmelerde meslek eğitiminin önemi daha iyi anlaşılır. İşletmelere meslek eğitimi yapmak üzere gönderdiğimiz öğrenciler alanlarında okulumuzda iki yıl teorik ve uygulamalı meslek eğitimi almışlardır. Öğrencilerimize işletmenizde uygulayacağınız oryantasyon eğitiminden sonra kontrollü olarak gerçek iş ortamında çalıştırabilirsiniz. Öğrencilerimizin işletmenizde meslek eğitimi yaptığı dönem içinde öğrenmesi gereken bilgi ve uygulamaları içeren müfredat programları işletmenize okulumuz tarafından verilmektedir. Öğrencilerimizin bu uygulamaları da yapabilmelerinin sağlanması onların istenilen nitelikte yetişmeleri için zorunluluktur. Öğrencilerimiz sürekli aynı işi yapan veya getir götür işi yapan ucuz iş gücü gibi görülmemelidir.”      

- Meslek Lisesi mezunlarına Avrupa ülkelerinde geçerli “Euorapass”  Belgesi  -

Meslek Lisesinden mezun olan öğrencilerin teknisyen unvanını ve Avrupa Birliği ülkelerinde geçerli belge sahibi olacağını vurgulayan Elibolca, “6764 sayılı Kanunla 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu ve 5510 sayılı Kanunda 9/12/2016 tarihinden geçerli olmak üzere yapılan değişiklik ile ödenebilecek en az ücretin; yirmiden az personel çalıştıran işletmeler için üçte ikisi, yirmi ve üzerinde personel çalıştıran işletmeler için üçte biri devlet tarafından ödenecek, mezun öğrencilerimiz “Teknisyen” unvanını alarak işyeri açma belgesi sahibi olacak ve her mezuna Avrupa ülkelerinde geçerli olacak “Euorapass” belgesi verilecektir” dedi.

- OSB’deki Özel Meslek liselerine devlet desteği -

Özel Meslek Liselerine devlet desteği sağlandığını hatırlatan Okul Müdürü Elibolca, “İstihdam garantisi veren her özel sektör özel meslek lisesi açıp, devletten teşvik alarak, kendi iş gücünü kendi yetiştirebilecek. Organize sanayi bölgelerinde uygulanan öğrenci başına 4 bin-6 bin 250 lira teşvik sisteminin organize sanayi bölgeleri dışındaki yerlere de yaygınlaştırılması sağlanacak” diye konuştu. 

Ünye Milli Eğitim Müdürü Musa Erdem, okulların sadece kendilerinin eğitim ve öğretim faaliyetlerini yürütebilecekleri alanlar olmadığını ifade ederek, ”Üç şey olmadan okullardaki eğitimin başarıya ulaşma şansı olmaz. Okulun kendisi olacak, veli desteği olacak ki; kısmen sizler olmadan yürümez. Öğrenci, öğrencinin ailesi, sizler, okul ve çevre hep birlikte el ele verebilirsek istediğimiz hedeflere, istediğimiz başarıya ulaşmada çok daha istikrarlı gideriz” dedi.

Meslek Liselilerin hayata eşit başlaması için staj döneminin önemine vurgu yapan Musa Erdem, şunları söyledi:

“Özellikle meslek liseleri yıllardır sorunlu bir alan, burada yetişen öğrenciler piyasaya girdiğinde tam anlamıyla mesleklerini icra edemiyorlar gibi eleştirileri hep birlikte duyuyoruz. Öğrenciler 11 ve 12. sınıftayken sizlerin iş yerinde staj yapıyorlar. Buradaki amaç çocuk mezun olduğunda bir işe başladığında bu işi çevirebilsin. Hayata eşit düzeyde başlayabilsin. Çocuklar sadece getir götür işi değil, çocukları o işyerinde en iyi şekilde yetiştirmeye çalışalım. Teknik öğretmenler bazı bilgileri vermeye çalışıyor ama pratikte size çok önemli bir vazife düşüyor.”

 Programda ayrıca diğer bölümlerde staj yapan öğrencilerin usta ve işverenleri ile bir araya gelineceği ifade edildi. (Ordu Yeni Haber)

 

Anahtar Kelimeler : Öğrenci, ucuz, işgücü, değildir!

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız