HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
17 Mayıs 2016 Salı Saat: 07:35

YÜKSEK KAN BASINCI (HİPERTANSİYON) NEDİR?

Özel Ordu Sevgi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Uz. Dr. Adnan Köşüş 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü Nedeniyle açıklamalarda bulundu.
YÜKSEK KAN BASINCI (HİPERTANSİYON) NEDİR?

Özel Ordu Sevgi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Uz. Dr. Adnan Köşüş 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü Nedeniyle açıklamalarda bulundu. Köşüş açıklamasında şunları söyledi;

Hipertansiyon, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça yaygın bir halk sağlığı sorunudur. Dünya Hipertansiyon Birliği (WHL) tarafından 2005 yılından itibaren her yıl 17 Mayıs günü “Dünya Hipertansiyon Günü” olarak kutlanmaktadır. Dünya Hipertansiyon Gününde tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çeşitli etkinlikler ve bilgi paylaşımı yapılmaktadır.

Kan, damarlar vasıtasıyla kalpten vücuda taşınır. Kan basıncı,  kalp atışı ile damarlara pompalanan kanın damar duvarına karşı yaptığı basınç ile oluşur. Sistolik (kalp kasılırken) kan basıncı 140 mmHg ve üzeri, diastolik (kalp gevşerken) kan basıncı 90 mmHg ve üzeri ise yüksek kan basıncı olarak kabul edilir. Yüksek kan basıncı kalpte olduğu kadar beyin, böbrek gibi önemli organların damarlarında da hasara (hedef organ hasarı) yol açar.

Hipertansiyon Belirti Verir mi?

Yüksek kan basıncı bazen baş ağrısı, nefes darlığı, baş dönmesi, çarpıntı, göğüs ağrısı, burun kanaması gibi semptomlar verebilir. Çoğu kişide ise hiçbir belirti olmayabilir.

Yüksek Kan Basıncı Niçin Tehlikelidir?

Yüksek kan basıncı kontrol altına alınmazsa; kalp krizi, kalp yetmezliği, damarlarda anevrizma oluşumu, inme, böbrek yetmezliği, körlük ve bilinç bozukluklarına neden olabilir. Şişmanlık, yüksek kolesterol değerleri, şeker hastalığı ile birlikte ise kalp krizi ve inme riski artar.

 Hipertansiyon Nedenleri Nelerdir?

Hipertansiyon vakalarının büyük çoğunluğunda tek bir neden belirlenemez. Birden fazla faktör hipertansiyona sebep olabilir. Bu faktörler; kalıtım, cinsiyet, şeker hastalığı, şişmanlık, sigara, alkol, stres, fazla tuz kullanımı, yetersiz fiziksel aktivite, sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve yaşlanmadır. Az sayıda vakada altta yatan bir hastalığa bağlı olarak gelişebilir. Bu durum sekonder hipertansiyon olarak adlandırılır. Genellikle böbrek hastalıkları, hormonsal bozukluklar, kan damarlarının anomalileri sorumludur. Gebelikle ilişkili hipertansiyon görülebilir. Ayrıca kişinin kullandığı ilaçlar, gıda takviyelerinin hipertansiyona sebep olabileceği, ilaçların ve gıda takviyelerinin tansiyon düşürücü ilaçlar ile etkileşime girebileceği unutulmamalıdır.

 Yüksek Kan Basıncı ve Komplikasyonlarının Önlenmesi ve Tedavi Edilmesi

Tüm erişkinler kan basınçlarını kontrol ettirmelidirler. Eğer kan basıncı normal değerlerin üzerinde ise mutlaka hekime  danışılmalıdır. Sekonder hipertansiyon nedenleri araştırılmalıdır. Kardiyovasküler riski artıran yüksek kolesterol, yüksek kan şekeri gibi faktörler, hedef organ hasarı(böbrek fonksiyonunda azalma, idrarda albumin atılımı gibi) hem başlangıçta hem de belirli aralıklarla kontrol edilmelidir. Sekonder hipertansiyon nedenleri dışlandıktan sonra tütün ve alkol kullanımından vazgeçilmesi, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, tuz tüketiminin azaltılması, fazla kilo veya şişmanlık varsa kilo verilmesi yüksek kan basıncının kontrol altına alınması için yeterli olabilir. Eğer yeterli olmazsa hekim kontrolünde ilaç başlanabilir. (Haber Merkezi)

 

 

Anahtar Kelimeler : YÜKSEK, KAN, BASINCI, (HİPERTANSİYON), NEDİR?

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız