HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
10 Nisan 2017 Pazartesi Saat: 10:23

AKCİĞER KANSERİ ÖNLENEBİLİR

Akciğer kanserinin, Dünyada ve Ülkemizde erkeklerde en sık görülen kanser türü olduğunu belirten Özel Ordu Sevgi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü Uz. Dr. Turgut Yayla, akciğer kanseri görülme sıklığının kadınlarda giderek art
AKCİĞER KANSERİ ÖNLENEBİLİR

Akciğer kanserinin, Dünyada ve Ülkemizde erkeklerde en sık görülen kanser türü olduğunu belirten Özel Ordu Sevgi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü Uz. Dr. Turgut Yayla, akciğer kanseri görülme sıklığının kadınlarda giderek arttığını ve bunun sigara kullanımındaki artıştan kaynaklandığını söyledi.

KANSERDEN ÖLÜM NEDENLERİ ARASINDA İLK SIRADA

Kanserden ölüm nedenleri arasında birinci sırada akciğer kanserinin yer aldığını kaydeden Yayla, “Erken evrelerde teşhis edilirse tedavi şansının çok yüksek. Günümüzde düşük doz spiral bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme tekniklerindeki ilerlemeler ile akciğer kanseri artık erken evrede saptanabilmektedir” dedi.

GÜNDE 1 PAKET SİGARA İLE 20 KAT FAZLA KANSER RİSKİ

Akciğer kanserine yol açan etmenlerin başında sigaranın geldiğini belirten Yayla, şunları söyledi: “Akciğer kanseri riski, günde 1 paket sigara içenlerde içmeyenlere göre 20 kat daha fazladır. Sigaraya başlama yaşı, içme süresi, içilen sigara sayısı kanser gelişimini etkilemektedir. Sigara içilen ortamlarda bulunma yani pasif içicilik de akciğer kanseri riskini artırmaktadır. Genetik geçiş, asbest, radon gazı, hava kirliliği kanser gelişimini artıran diğer faktörlerdir. Verem gibi bazı akciğer hastalıkları, akciğerlere radyoterapi uygulanması riski artırabilmektedir. İçme sularında yüksek düzeyde arsenik maddesi olması da önemli bir nedendir”

AKCİĞER KANSERİNİ İŞARET EDEN BELİRTİLER

Akciğer kanseri erken evrede hiçbir belirti vermeden de gelişebilmektedir. İleri evrede saptananların genellikle 1/4’ünde hiçbir belirtiye rastlanılmamıştır. Nefes darlığı, geçmeyen ve giderek kötüleşen öksürük, kanlı balgam, iştah kaybı ve zayıflama en sık görülen belirtilerdir. Göğüs ağrısı, hırıltılı solunum, ateş, ses kısıklığı, yüz ve boyunda şişme, omuz ve kol ağrısı, yutma güçlüğü gibi belirtiler de görülmektedir.

SEBZE MEYVE TÜKETEREK AKCİĞER KANSERİ RİSKİNİ DÜŞÜRÜN

Birçok çalışma günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze yiyen kişilerde, akciğer kanseri riskinin daha düşük olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte sigara içen kişilerde yüksek doz “Beta karoten-A vitamini” almak akciğer kanser riskini arttırmaktadır.

AKCİĞER KANSERİ ÖNLENEBİLİR

Akciğer kanserini önlemenin en iyi ve en basit yolu sigara içmemek ve sigara içilen ortamlardan uzak durmaktır. Sigarayı bugün bırakarak akciğer kanseri riskinizi azaltmaya başlayabilirsiniz. Bugün sigarayı bırakmakla yaklaşık olarak 10 yıl sonra akciğer kanseri oluşma riskinizi %50 azaltmış olacaksınız. Asbest, radon gazı, hava kirliliği gibi mesleki ve çevresel faktörlere maruz kalmamak için de gerekli önlemlerin alınması akciğer kanserini önleyebilmektedir.

NE ZAMAN KEMOTERAPİ NE ZAMAN RADYOTERAPİ UYGULANMALI?

Akciğer kanserinin standart tedavileri “Cerrahi, radyoterapi ve kemoterapi”dir. Tedavi kanserin tipine, tümörün büyüklüğüne, yerleşimine, yaygınlığına, hastanın genel durumuna göre belirlenmektedir. Küçük hücreli akciğer kanserinde esas tedavi kemoterapidir. Beraberinde radyoterapi de uygulanabilmektedir. Cerrahi tedavide, tümörün yerine bağlı olarak akciğerin küçük bir kısmı ya da tamamı alınabilmektedir. Kanser ilaçlarının verilmesi yani kemoterapi tüm vücuttaki kanser hücrelerini öldürme amaçlı uygulanır. Radyoterapi yani ışın tedavisi ise cerrahiden sonra ve bazen cerrahinin yerine kemoterapi ile birlikte uygulanabilmektedir.

AKCİĞER KANSERİNDE KİŞİYE ÖZEL TEDAVİ

Günümüzde artık standart tedavilerin yanında “Kişiye özel tedaviler” yani “Hedefe yönelik tedaviler” yapılmaktadır. Kanserin büyümesini ve yaşamasını sağlayan kanser genlerini, proteinlerini hedefleyen tedavilerdir. Örneğin EGFR (Epidermal Büyüme Faktörü Reseptörü) ve ALK gibi genlerde değişiklik saptanan hastalarda, kemoterapiye gerek olmadan ağızdan alınabilen akıllı ilaçlarla tedavi mümkün olmaktadır.  Bu tip tedavi, normal hücreleri çok az etkilerken, kanser hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını engellemektedir. (Ordu Yeni Haber)

Anahtar Kelimeler : AKCİĞER, KANSERİ, ÖNLENEBİLİR

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız