HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer

HÜSEYİN DENİZ

HÜSEYİN DENİZ

MİRAÇ KANDİLİ VE ÖNEMİ..!

25 Şubat 2022 Cuma Saat: 09:34

İsra: Gece yürümek, yola gitmek, gece yolculuğu etmek, ettirilmek anlamlarına gelir.Miraç'da; yükseğe çıkış aracı demektir.

Onbir ayın sultanı,Ramazan ayının habercisi olan Miraç Kandili, Muhammed (sav) arşa (göğe) yükselmesi olayı olarak biliniyor.

Miraç Kandili Kameri aylardan,Recep ayının 27'.dir.Miraç Gecesi 27 Şubat 2022 Pazar günü akşamı idrak edeceğiz.

Mirac mucizesi; Hicretten bir buçuk yıl önce, 621 M. yılı başlarında vuku bulmuştur.gece yolculuğu anlamına gelen İsra, Hz. ... Peygamber (sav) in geceleyin Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya götürülmesini ifade eder. Miraç ise, Mescid-i Aksa'dan semaya kadar olan yükselişi ifade eder.Hz peygamber (sav) bu yolculuğu Burak denilen bir binitle yapmıştır.

Kura'n'ı Kerim'de bu olay şöyle geçmektedir “Kulunu (Muhammed’i) bir gece, Mescid-i Harâm’dan kendisine bâzı âyetlerimizi göstermek için, etrâfını mübârek kıldığımız Mescid-i Aksâ’ya götüren Allâh, her türlü noksan sıfatlardan münezzehtir. Şüphesiz O, her şeyi hakkıyla bilen, hak­kıyla görendir.” (el-İsrâ, 1)

Miracın gerçekleşmesi olayı:Hz peygamber ve darda kalan,Müslümanların tesellisidir. Tarihin her döneminde olduğu gibi Mekkeli müşrikler de İslam davetini engellemek için işkence ve eziyette sınır tanımamış, Müslümanlara karşı sosyal ve ekonomik boykot uygulamıştı. Tam boykot sona ermişti ki, bu sefer de Peygamber Efendimiz (s.a.s), kendisini daima himaye eden amcası Ebu Talib’i ve en sıkıntılı zamanlarında destekçisi olan sevgili eşi Hz. Hatice annemizi kaybetti. Peygamberimizin himayesiz kaldığını düşünen müşrikler, O’na reva gördükleri eza ve cefay'ı daha da artırdı. Bir çıkış yolu arayan Allah Resûlü (s.a.s) İslam’ı tebliğ etmek için Taif’e gitti. Ancak orada da hakaretlere maruz kaldı. Hatta taşlandı ve mübarek ayakları kan revan içinde kaldı. İşte teselliye en çok muhtaç olduğu böyle bir zamanda Cenâb-ı Hak, Habibi’ni himaye ederek O’na İsra ve Miraç mucizesini lütfet'ti.

İsra ve Miraç; sevgili Peygamberimizin (sav) önce Mescid-i Haram’dan Mescid-i Aksa’ya oradan da Yüce Mevla’nın sonsuz ayet ve kudretini müşahede etmek için semaya kadar uzanan içerisinde pek çok ilahi hikmet ve bereketi barındıran bir yolculuktur.

Sevgili Peygamberimiz (s.a.v),Bu Miraç’tan bize üç büyük hediyeyle dönmüştür.Beş vakit namaz, miraç gecesinde farz kılındı, Allah'a şirk koşmayanların cennete gireceği müjdesi verildi ve Miraç gecesinde yine Bakara suresinin son iki ayeti "Amenerrasulü" diye başlayan son iki ayeti indirildi.(Bakara 285.286)

Eskiden olduğu gibi günümüzde de bu olaya karşı çıkanlar bulunmaktadır.Çünkü onların ataları olan ‘Ebucehiller' gibi, yani her şeye karşı çıkanlar, karacahil Müşrikler; Allah’ın sonsuz kudretinden bihaber oldukları için, kervanların iki ayda gidip geldikleri mesafeyi, Rasûlüllah (sav)’in bir gecede nasıl katadebileceğini bir türlü algılayıp kabullenemiyorlardı.Ancak nefislerini ıslah edemeyenler, kendi elleriyle yaptıkları putları ilâhlaştıranlar, Mirac’ı nasıl anlayacaklardı.Çünkü Rasûlüllah (sav); onların hayâl dahi edemeyecekleri‘Burak’ denilen binekle gidip gelmişti. O Burak ki, ‘şimşek’ hızında bir binekti.

Miraçtan şunu anlamaktayız.İnancında dolayı darda kalıp, zûlme uğrayanların yardımcısı Hz. Allah'ın olduğudur.

 Müslümanlara düşen görev:Allah tarafından indirilen,Kur'an'a ve sünnete bağlı kalmaktan geçmektedir.Yine içinde bulunduğumuz üç'ayları iyi değerlenmek.Miraçla gelen namaz davetine yürekten icabet edip omuz omuza kıyama duralım. Miracın bereketiyle secdeye varalım.Tevbe ve zikirlerde bulunalım.kaza namazı ve nafilerde kılarak İmanın onurunu, kul olmanın sorumluluğunu hep beraber bir kez daha hatırlayalım.kandiliniz kutlu olsun.

Selam ve mahabbetlerimle.


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları