HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer

YAŞAR DALGIÇ

YAŞAR DALGIÇ

FINDIK-FINDIĞIN VE FINDIKÇININ SIKINTILARI VE DAHİ ÇÖZÜM YOLLARI(4

8 Aralık 2016 Perşembe Saat: 11:36

Geçen Haftadan Devam

                Dünya fındık üretiminde otorite olan Türkiye’nin Fındıkla ilgili olarak AR-GE (Araştırma Geliştirme) Çalışmaları hangi aşamada? Fındık Bahçesinin dikiminden yetiştirilmesine, hasadına,

Harmanlanmasına,depolanmasına,pazarlanmasına, sanayide işlenmesine ve mamül elde edilmesine

Varıncaya kadar AR-GE  çalışmaları hangi aşamada? Devlet bu aşamaların neresinde? Fındıkta AR-GE

Çalışmalarında varmı yokmu? Bu çalışmaları Devlet bünyesinde takip ve kontrol eden bir kurum ve kuruluş varmı? Yoksa AR-GE Çalışmaları özel teşebbüsün inisiyatifinemi terk edilmiştir? Bu sorulanı cevaplarını bulduğumuz zaman hastalığı tespit etmiş ve reçete de yazabiliriz.

                Fındığın arazi üzerindeki dikiminden başlamak üzere,fındık bahçeleri ile ilgili yapılması gereken AR-GE çalışmaları,dikilecek fındıkların cins seçimi, arazi ve toprağın hazırlanması,yetişmiş bahçelerin budanması; 1) dikim budaması,2) şekil budaması, 3) verim budaması, 4) geçleştirme budamaması gibi hususlarında fındık üreticilerinin bilgilendirilmesini içermektedir.

                Fındıkta kimyevi ve organik olmak üzere yapılacak gübreleme, ilaçlama,hastalık ve zararlılarla mücadele  gibi konularda yapılacak AR-GE çalışmaları verim artırıcı çalışmalardır.Görülmektedir ki bu hususlar teknik olarak değil geleneksel olarak yapılan uygulamalar olduğundan dekara düşük verimde ürün elde edilmektedir.Bu da milli kayıp olarak kabul edilmektedir.

                Özellikle son yıllarda hava muhalefetine bağlı olarak yaşanan ve tabi afet mesabesinde karşımıza çıkan fındık ürününü kısmen veya tamamen yok eden tabiat (don) olayı için fındık bahçeleri üzerinde umuma şamil teknik bir önlem alınabilinir mi ? sorusu üzerinde AR-GE çalışması olduğuna dair devletin hiçbir refleksi ile karşılaşmadık.Tabi afet fındıkta don olayı çoğu kereler fındık bahçelerinin genç sürgünlerini kuruttuğundan fındık bahçeleri üç yıl gibi bir zamanda verime elverişli

Hale gelebilmişken yeni bir afet fındık üreticisinin umutlarını da alıp götürmektedir.Nisan ve mayıs aylarında yaşanan tabi afet (fındıkta don olayı)na karşı fındık dallarının bünyesinde bulunan suyun donması sonucu oluşan zararın önüne geçebilmek için yapılacak zirai teknik çalışmaların yapılarak sonuçlarının fındık üreticisine ulaştırılması gerekmektedir.Lokal anlamda bu konu ile ilgili “ANTİFİRİZ”

İsmi ile mücadele ilacı üretildiğine şahit olunmuş ama patent alamamıştır.Bu konuda bakanlık veya devlet tarafından yapılacak AR-GE çalışmasının kaçınılmaz olduğu görülmektedir.Fındıkta don olayı ile ilgili olarak topraktan fındık köklerine verilebilecek bir ilaçlama  yönteminin geliştirilmesi mümkün olabilirmi? Konusunda AR-GE  Çalışması yapılabilirimi sorunun cevabı bulunmalıdır.

                Bireysel anlamda AR-GE çalışması yapan işletmeler bulunmaktadır. Yakın zamanda Ordu Üniversitesinde fındık sütünden dondurma yapıldığı ve patent alındığı açıklandı.Türkiye’mizin iç piyasasında yabancı ithal dondurma tüketimine alternatif bir sonuç.Hem de şeker oranı da düşük.Çok acilen marketlerde ve satış reyonlarında yerini almalıdır.

                Bir müteşebbisimiz fındığın reçelini yaptığını kamuoyuna deklere etmesine karşın bir adın yol bile alamamıştır.İthal reçellerin market raf ve vitrinlerini süslediği bir ortamda tamda desteğe muhtaç olan bu müteşebbisimizi kim duymuştur?

                Bu konu ile ilgili olarak dünya otoritesi olan FİSKOBİRLİĞİN Mamüllerini yazmaya  gerek bile yoktur.Fiskobirlik zaten yok edilmiştir. Devam Edecek

 

               

               

                 

               

                              

 

               

 

 


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları