HABER ARAMA
-
Ufuk ERSOYSANA MI SORACAKLAR?
-
HÜSEYİN DENİZKURBAN İBADETİ ALLAH’A TESLİMİYETTİR
-
Derya DERVİŞOĞLUÇOCUKLARA EMPATİYİ ÖĞRETİN
-
ABDÜLKADİR DEMİRHAYATIMIZI ANLAMDIRACAK DUYGU YÜKLÜ KONFRESTAN NOTLAR (3)
-
Şafak DELİÇAKARNASIL DOĞURAYIM ABİ!?
-
Erol KARAERBIRAK AĞBİ!
-
NURİ KAHRAMANKÖY GÜNLERİ
-
Semra GENÇOSMANOĞLUİYİSİ İLE KÖTÜSÜ İLE YAŞAYALIM...!
-
SEDAT AKKÖSEİNSAN İNSANIN KURDU DUR ...!
-
ŞÜKÜR ÖZDEMİRDÜNYA KADINLAR GÜNÜ
-
Berkant DOĞANİĞNEYLE KUYU KAZMAK.
-
Mehmet KESKİNGEYLAN’DAN MÜJDE BEKLİYORUZ!
-
UĞUR KARASONSUZA KADAR CUMHURİYET...
-
Savaş ÇELEBİÇEVRE VE DİN
-
Mustafa TÜRKYILMAZVALİ EROL’A APAÇIK
-
NAZIM GÜLERMAĞFİRET ÇERAĞI, TEVBE DURAĞI, İSTİĞFAR BURAĞI...
-
ATİLLA SAMATPERŞEMBEDEN MESAJ
-
Ersin ERDOĞANEL-VEDA...
-
MEHMET YILMAZYİNE YENİDEN TEK ORDUSPOR
-
Recep AydınVALİ PARAYI MİLLETİN KALBİNDEN BULDU
-
AV. KEVSER AYCAN YILDIZÇOCUĞUN ÜSTÜN YARARI
-
AV. ELİF GÜNEY KATIRCIOĞLUUlusal Egemenlik ve Çocuk Hakları
-
AV. BİRSEN UÇARKADINLAR VARDIR
-
Av. Özlem KÜTÜKSUÇA SÜRÜKLENEN ÇOCUK PEKİ YA SUÇA SÜRÜKLEYEN ?
-
AV. ZELİHA AYPEK BAYRAKKADINLAR GÜNÜNÜN TARİHİNE BAKACAK OLURSAK!
-
AV. YAREN TÜRKERBİLİM VE SANATTA KADININ ROLÜ
-
Av. Ebru Avcı BecerenSosyal Medya Ve Çocuklar
-
AV. SERAP TAŞTEMELHEPİMİZ BİRİZ, BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ, ŞİDDETİN HİÇBİR TÜRLÜSÜNE SUSMAYIN!
-
AV. AYTEKİN ERDEMEN GÜRÜLTÜLÜ SES VİCDANIN SESİ
-
AV. ASUMAN AYDINEREN BÜYÜK HAK YAŞAMAKMIŞ
-
Av. Sabri Can GÜRSOYÇOCUK VE CİNSEL EĞİTİM
-
AV. ALPER İSKENDEROĞLUAnadolu ve Mezopotamya ‘da Kız Çocuğu Olmak
-
AV. TUĞÇENUR ALDENİZTÜRKİYE’DE KADIN VE SİYASET
-
BİRGÜL AKBULUTSEVGİ İLE KURTULACAKTIR İNSANLIK….!!
-
ÖZLEM KÜTÜKEKONOMİK HAYATTA ÇOCUK KALABİLMEK
-
AV. ÖYKÜ ÇALIŞDÜNYA ÇOCUK GÜNÜ
-
KAYA AYDINÖĞRETMENSİZ EĞİTİM
-
ADEM UZUNÖMEROĞLUKURUL
-
ÇİĞDEM TÜRK ÖZÇELİKVEDALAR, ACILAR VE RUHLAR
-
Mehmet TopkaraoğluGÖZLÜK CAMLARINIZI DEZENFEKTE EDİN
-
ARSLAN ÖZERMEMLEKET HASRETİ
-
Mehmet Ziya OdabaşPEKİ NASIL KÖYLÜ OLUNUR?..
-
Op. Dr. İsmail KuralSODA ŞİŞESİ AÇARKEN KÖR OLMAYIN
-
ONUR ŞAHİNÖNCE SAĞLIK...
-
REMZİ AKSOYDOĞRU ADAM…
-
Metin AKSOYCENAZE EVİNDE DÜĞÜN OLMAZ...
-
Uzm. Dr. Hakan DumanBİR PARADOKSUN ANALİZİ
-
Yunus ÖNEMTEKNOLOJİ HIZLA İLERLİYOR, İNSANLIK AYNI HIZDA GERİLİYOR
-
Servet YERLİKurul Kayası Eski Yerleşim Alanı - Kurul Kalesi nin Dünü Ve Bu Günü
-
Adem AksoyBAŞARININ ALTYAPISI ‘ADALET’
-
YAŞAR DALGIÇREFERANDUMA NEDEN “EVET” NEDEN HAYIR?
-
Soner MAĞDENVAR YA DA YOK OLUŞ
-
Alaaddin ARSLANORDUSPORA ÇÖZÜM ARAYIŞLARI
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
SON DAKİKA HABERLER
- 16:07 DENİZ’DEN ÜLKÜ OCAKLARI EĞİTİM VE KÜLTÜR VAKFINA ZİYARET
- 16:01 ORKENT ÇALIŞANLARINDAN ANLAMLI TİYATRO
- 15:48 TARIMDA YENİ DÖNEM!
- 15:42 VALİ EROL, HAYIR ÇARŞISI’NINAÇILIŞINA KATILDI
- 15:41 EL SANATLARI VE TASARIM PAZARI AÇILDI
- 15:40 MÜZE EVİMİZ, ÜNYE TURİZMİNE KATKI SUNACAK”
- 15:36 ANADOLU’DA, BAYRAK KONULU ŞİİR DİNLETİSİ
- 15:32 VALİ EROL, TARIM ARAZİLERİNİ İNCELEDİ
- 15:32 “ANNELER GÜNÜNE ÖZEL” TÜRKÜ ŞÖLENİ
- 15:31 ŞANLITÜRK: ARICILARIMIZIN HER ZAMAN YANINDA OLACAĞIZ
- 15:31 ZİRAİ DON KOMİSYONU SAHAYA İNİYOR
- 15:24 TAŞBAŞI DERGİSİ’NİN 4. SAYISI YAYIMLANDI
- 15:23 GÜRGENTEPE’YE CAN SUYU!
- 15:12 TİTİZ PERŞEMBE'DE VATANDASLARI DİNLEDİ
- 15:10 RESİM SERGİSİ AÇILDI
PUAN DURUMU
NAMAZ VAKİTLERİ
HÜSEYİN DENİZ

KURBAN İBADETİ ALLAH’A TESLİMİYETTİR
21 Mayıs 2025 Çarşamba Saat: 09:02
Allah'a yakınlaşmaya vesile olan kurban ibadeti İslam’daki çok yeri önemlidir.
Müslüman bir kişinin canından bir bedel ve Allah rızası için kurban keserek kan akıtmasına kurban denir.
Bu olay Hz İbrahim (AS)başlar
Hz İbrahim (a.s) ın yaşı bir hayli ilerlemişti. Bir çocuğu olmasını arzu ediyordu. Bunun için Yaratanına şöyle dua etmişti.“ Ey Rabbim! bana Salihlerden olacak bir çocuk bağışla. Biz de ona uysal bir oğul müjdeledik. Çocuk kendisiyle birlikte koşup yürüyecek yaşa gelince İbrahim (a.s) ona, yavrum ben rüyamda seni kurban ettiğimi gördüm. Düşün bakalım ne dersin? dedi. O da, babacığım, emrolunduğun şeyi yap. İnşallah beni sabredenlerden bulacaksın” dedi. Saffet,100-102.
İbrahim (a.s) Yüce Allah’ın kendisine Ey İbrahim! Adağını yerine getir hatırlatması üzerine oğlu İsmail’i, bizatihi kurban yapmak niyetiyle Mekke’nin Mina bölgesine getirdi.
Oğlu İsmail’i kıbleye karşı yüz üstü yatırdı. Bıçağı oğlunun boğazına birkaç defa sürttü, fakat bıçak İsmail’i kesmiyordu. İbrahim (a.s) bıçağı yanındaki kaya parçasına vurdu, kaya parçalandı. Bunun üzerine İbrahim (a.s) kendi kendine nasıl olur, kayayı parçalayan bıçak eti kesmiyor derken, semadan bir ses yankılandı. İbrahim (a.s) yüzünü semaya çevirdi, baktı ve gördü ki, Cebrail (a.s) beraberinde bir koç olduğu halde Ellahüekber, Ellahüekber diyerek aşağıya doğru iniyor. Koçla beraber İbrahim (a.s) ın yanına gelen Cebrail (a.s) Ey İbrahim Allah’ın sana selamı var. Oğlun İsmail’i sana bağışladı. Bana, onun yerine bedel olmak üzere bir koç getirmemi emretti, buyur dedi. Biricik oğlunu kendisine bağışlayan Allah’a hamdü sena eden İbrahim peygamber, koç’u kurban ederek İslam tarihinde ilk canlı kurban ibadetini ifa eden kişi oldu. Allah’a vermiş olduğu sözü bu şekilde yerine getirdi,Hz İsmail de bıçak altına yatmak suretiyle büyük bir teslimiyet ve insanın başaramayacağı imtihanı kazanmış oldu.
İşte bu yüzden kurban kesme ibadeti tam bir teslimiyettir. Masivayı terk ederek yaratanla buluşmadır. Kurban, Allah’ın sesini duyabilme anıdır. Kurban bir paylaşımdır. Aynı zamanda kurban, fakirle zenginin aynı sofrada buluşma mekânıdır. Muhammed ümmetinin birlikte yüzlerinin güldüğü, huzur ve mutluluğu yakalayabildikleri zaman dilimidir.
Kurbanda, Allah’ın nimetlerine karşı şükür olduğu gibi, manevi temizlenme, günah ve hatalardan arınma da vardır.
Kurban kesen kişinin buraya çok dikkat edilmesi gerekir.
Peygamberimiz (sav) efendimiz kızı Fatıma validemize: “Ey Fatıma kurbanın kesilirken orada hazır bulun. Zira işlemiş olduğun her günah, kurban kanının ilk damlası yere düştüğünde bağışlanır” buyurdular. MecmauzZevaid,VI. 17. Bütün ibadetlerin farz kılınmasındaki hikmet, Müslüman’ı hatalardan arındırıp kemale erdirmektir. Kurban da mali bir ibadet olup aynı amacı taşımaktadır. Yüce Allah Kur ’anında “ Onların etleri ve kanları asla Allah’a ulaşamaz. Fakat ona, sizin takvanız (Allah’a karşı gelmekten sakınmanız) ulaşır. Böylece onları sizin hizmetinize verdi ki, size doğru yolu gösterdiğinden dolayı Allah’ı büyük tanıyasınız. İyi ve yararlı işleri en güzel şekilde yapanları müjdele” buyurmuştur. Hac, 37. Allahın katında madde değil mana önemlidir. Bu bakımdandır ki, kurban vecibesinde Allaha ulaşan onun rızası dır. Allaha karşı gereken saygı ve sevgiyi söz ve eylemlerle göstermedir.
Kurban vecibesini yerine getirme ehliyetine sahip olan her mümin, bu görevin ifasında yaratana teslimin varlığını düşünmesi lazım gelir. Yüce Mevla’nın oğlu İsmail’i, babası İbrahim Peygamber’e bağışlaması, insanlık için bir lütuftur. Kurban bayramı günlerinde keseceğimiz kurbanlıklarımızın sağlıklı olmalarına ve yaş durumlarına dikkat göstereceğimiz gibi, ihtiyaçlarının giderilmesine de aynı ihtimamı göstermeliyiz. Çünkü onlar ibadet için hazırlanmış özel hayvanlardır. Bizleri yaratanımıza yakın kılan, hata ve günahlardan arınmamıza, olgunlaşmamıza vesile olan belli niteliklere haiz olan hayvanlardır. Bundan dolayı onları Eyyamı nahr günlerinde kesilmesi gerekir.
Peki Eyyâm-ı Nahr,Yevm-i Nahr nedir?
Kurban kesme günleri demektir.
Buda Zilhiccenin 10, 11, 12'inci günleridir. Hacılar bu günlerde "Mina" da bulunduğundan bunlara "Eyyâm-ı Mina" (Mina günleri) de denir.
Kurban ederken eziyet etmeden usulüne uygun şekilde kesmeliyiz.
En güzeli ehline kestirmek gerekir.
Allah, şimdiden niyet kurduğunuz kurbanlarımızı makbul eylesin. Allah’a olan teslimiyetimizi, söz ve fiillerimizle birlikte kılsın.
Yazı Yorumları ( 0 Adet)
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2018 Ordu Yeni Haber Gazetesi
| İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Yazılım: Doğru Ajans