HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
15 Aralık 2018 Cumartesi Saat: 11:02

UÇAR: KADINLARIN HAK ARAYIŞLARI YANLIŞ ANLAŞILIYOR

Ordu Barosu Kadın Hukuk Komisyonu Üyesi Avukat Birsen Uçar, Gazeteci Şafak Deliçakar’a önemli açıklamalarda bulundu.
UÇAR: KADINLARIN HAK ARAYIŞLARI YANLIŞ ANLAŞILIYOR

Ordu Barosu Kadın Hukuk Komisyonu Üyesi Avukat Birsen Uçar, Gazeteci Şafak Deliçakar’a önemli açıklamalarda bulundu.

Haftanın Röportajına konuk olan Avukat Birsen Uçar, Ordu barosunun kadın ve çocuk hakları konusunda yaptığı faaliyetler, Kadın hakları, Kadına şiddet ve çocuk istismarı, Son yıllarda çocukların ve gençlerin suça teşvik konularında bilgilendirmede bulundu. İşte Uçar ile özel röportaj:

Şafak DELİÇAKAR: 1934 yılından bugüne kadar kadın hakları konusunda nasıl bir farklılıklar oluştu?

Birsen UÇAR: Arada kötü anlamda büyük bir fark var. Biz 60’lar 70’ler 80’ler Atatürk döneminden sonra bu fikrin üzerine hiçbir şey konulmamış fikrindeyiz. Bu hakların tanınması sırasındaki kadınların meclis çoğunluğuna bakın şimdi ki meclis çoğunluğuna bakın.

Kadınlar Türkiye’de nüfusun yarısı bizim Ordu’da derneklerimizde makamlarımızda az sayıda kadın var. İyi gelişmelerde var mesele son 10 yıl içinde kadın hakim sayısında artış var.

Şu anki söylemler kadının evde oturması dışarı çıkmaması vazifesinin sırf annelik olduğu bir bakış var. Seçim zamanlarında kadınların çoğu sandığa gidip oyunu kullanıyor ama neden okul müdürleri kadın olamıyor. Ama maalesef kadınların her şeyi siyasetle iniltili.

Kadınların toplumda hak arayışları hep yanlış anlaşılıyor boşanma davası mahkemelik bir durum söz konusu olduğunda bunu yapmaması gerektiği söyleniyor toplum tarafından hep bir baskı altında kalıyorlar.

Şafak DELİÇAKAR: Türk siyaseti Atatürk’ün örnek olarak gösterdiği batı kadını modelinin kavramının içi neden dolduramadı?

Birsen UÇAR: Atatürk’ün ömrü yeterli olsaydı bu kavramın içinin doldurulması konusunda daha sağlam adımlar atılabilirdi. Osmanlının son döneminde açılmış bir uygulama olan kız öğretmen okulları vardı. Zorunlu eğitim veriliyordu. Ben şu anki eğitime bakıyorum günümüzde her gelen siyasi iktidarın kendi kontrolü altında oluyor. Sürekli değişiklik gösteriyor. Eğitim konusunda hep buhranlı dönemler geçirmişiz bizim özümüzde en büyük sıkıntımız cumhuriyet tarihinde kurulan eğitim sistemini devam ettirememişiz. Neden köy enstitüleri kaldırıldı. Bilim ve fennîn değerlendirilemediği noktada çok ilerilere gidemeyiz.

Şafak DELİÇAKAR: Ordu barosunun kadın ve çocuk hakları konusunda yaptığı faaliyetlerden bahseder misiniz?

Birsen UÇAR: Biz Ordu barosu olarak hem kadın hakları hem çocuk haklarıyla ilgili elimizden geldiğince gönüllü olarak çalışmalar yapıyoruz. Baro avukatlarımızın bununla ilgili özverili çalışmaları var. Ordu barosu zaten Türkiye’de kadın ve çocuk hakları komisyonu kurulan ilk şehirlerden bununla ilgili de Türkiye barolar birliğinin bütün çalışmalarına katılıyoruz. Bu sene sayımız oldukça arttı. Aslında Ordu Türkiye’nin bir küçük resmi gibi. Ordu boşanma oranında Türkiye’de altıncı sırada. Maalesef şiddet sorununu çözemiyoruz. Birçoğu ulusal basında ve yerel basında vatandaşlara yansıtılmıyor. Haftanın iki ya da üç günü sadece Ordu merkezinde ağır ceza mahkemelerinin duruşmaları görülüyor. Biz bunlara müdahil oluyoruz takip ediyoruz.

Özellikle boşanma istismar ve şiddet davalarında baro tarafından ücretsiz avukat görevlendiriyoruz. Bunun için belli koşullarımız var. Biz kadın haklarının her anlamda ihlali noktasında kadınlarımızın destekçisiyiz. Bizim yapmamız gereken bu hak arayışında yalnız olan tek olan kadınlara destek olabilmek. Son on yılda yüzde bin dört yüz oranında şiddet oranlarında artış var. Şiddete maruz kalmış kadın ne olursa olsun bunu hak etmiyor. Komisyonumuzda genç dinamik bir kadromuz var sayımız arttı iki haftada bir toplantımız var gündemimizde mutlaka bir güncel maddemiz oluyor mesela şu anda şiddeti önleme merkezleri ile ilgili çalışmalar yapıyoruz.

Türkiye’de 72 şehirde şiddet önleme merkezi var. Ordu’da da bu merkezin kurulacağına yönelik bir duyum aldık. ŞÖNİM’in kurulmasının ve hayata geçmesi konusunda bizde üzerimize düşeni yapacağız. Çocuk izleme merkezleri ve kadın izleme merkezleri ayrı faaliyet gösterecek.

Sivil toplum kuruluşları bu anlamda daha üretken girişken olmalı bu sadece devletin elinde olan bir durum olmamalı. Yapılan her uygulama sivil toplum kuruluşlarının talepleri doğrultusunda bu düzenlemeler oluşuyor bu anlamda bizim talep kâr olmamız gerekiyor. Dünya ilerliyor nüfus artıyor. Sivil toplum kuruluşlarının bu noktada sorumluluk sahibi olması gerekir.

Şafak DELİÇAKAR: Şiddete veya istismara uğramış olan çocuk ve kadınların başından geçen olayı tekrar tekrar anlatarak travma yaşamasını engellemek içi Türkiye Barolar birliğinin bu anlamda bir girişimi olabilir mi?

Birsen UÇAR: Bu olmak zorunda. Biz komisyon çalışmalarımızda şunu hep dile getiriyoruz. Çocuklar ve kadınların yaşadıkları olayı bir kere kurumlarda dile getirmesi yeterli daha sonra tekrar yaşatılmaması gerekiyor. İlk ifadesi alındıktan sonra artık o insanın rehabilitasyon süreci başlamalı. Bizim istediğimiz şu sadece o noktada ifadesinin alınması daha sonra yasal olarak bu mümkün ama bunun mahkemeden istenmesi gerekiyor.

Şafak DELİÇAKAR: Son yıllarda çocukların ve gençlerin suça teşvik oranında artış söz konusu. Biz bunu bütün kamu kurum ve kuruluşlarımız eğitim seminerleri yaptığı halde buna engel olamıyoruz neden?

Birsen UÇAR: Bizim yasamızda 18 altında altındaki çocuklar için suça sürüklenen çocuk kavramı vardır. Bu aslında toplumun ailenin ama genel anlamda toplumun bir takım eksiklik ve hatalarından çocuk suçun içerisindedir. Çünkü biz çocuğu yeterli biçimde koruyamıyoruz. Korumak için öncelikle aile birlikte okulun makul bir şekilde yaşına uygun hareket etmesi gerektiğini göstermemiz gerekiyor. Yapacağımız seminerlerde çocuk haklıları ile ilgili bilgilendirme yapmalıyız. Bu eğitimleri hem eğitim hem de hukuk anlamında yapıyoruz çünkü sadece tek taraflı bir eğitim olmaz. Sağlıkla ilgili bir uzmanın olması gerekiyor. Bu eğitimleri dinlemek yeterli değil bunları almak hayata geçirmek önemlidir. Bunları yapmazsak suça meyil oranı yıldan yılda artış gösterir önünü alamayız.

Şafak DELİÇAKAR: Ordu’da boşanmalarda ilk sıradaki etken nedir ve bunu neler takip ediyor?

Birsen UÇAR: Ordu’da en çok yaşanan boşanma gerekçesi şiddetli geçimsizlik. Bunların içinde şiddette var aldatma da var ama genellikle anlaşmalı boşanmalarda var. Ordu ili olarak boşanmalarda altıncı sıradayız, bunun nedenini anlamak için bütün kadınlarla iletişime geçmek gerekiyor. Böyle bir çalışma düşünüyoruz. Sebeplerini bulmaya çalışacağız.

 

 

 

 

 


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız