HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
20 Temmuz 2019 Cumartesi Saat: 08:24

“FINDIĞIN MALİYETİ 14 LİRANIN ÜSTÜNDE”

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman ve Üreticiler serbest piyasada 12-13 liraya kadar gerileyen fındık fiyatlarına tepki gösterdi.
“FINDIĞIN MALİYETİ 14 LİRANIN ÜSTÜNDE”

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman ve Üreticiler serbest piyasada 12-13 liraya kadar gerileyen fındık fiyatlarına tepki gösterdi.

 

Fındık fiyatının 12-13 lira seviyesine kadar düşmesinin manipülasyon olduğunu ifade eden Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, “2019 yılı fındık rekoltesi 650 ile 700 bin ton arasında olacağı tahmin ediliyor. Bunun 100 ila 150 bin tonun iç piyasada her yıl harcanıyor. Buradan elde 550-600 bin ton kadar fındık kalıyor. Bununda 100 bin tona yakını hem üreticilerimiz, fındık manavları ve fabrikacılar stoklama yaptığını düşünürsek, en iyi niyetle Türkiye’nin 2019 yılında Dünya piyasasına satacağı fındık 500 bin ton olarak görülüyor. 2018 yılında stoklarda hiç fındık olmadığını düşünüyoruz. TMO’nun da 2018 yılı ürününü sattığını da biliyoruz. Dolayısıyla 18 lira bandını bulmuş 2018 yılı ürününün fındık hasadına başlamamıza 12-13 lira seviyesine inmesinin tek sebebi manipülasyon.”dedi.

Bu, köpeksiz köy bulmaktır

Bu fiyatının bu kadar gerilemesinin halk arasında "köpeksiz köy bulmak" olarak değerlendirildiğini ifade eden Sarıkahraman, “Bu halk diliyle söyleyecek olursak köpeksiz köy bulmaktır.  Geldiğimiz nokta hiç iç açıcı bir nokta değil. Biz Sayın Tarım Bakanımızın Ordu ziyaretinde üreticilere ve üretici temsilcilerine verdiği sözleri biliyoruz, TMO ile ilgili açıklamalarını tüm kamuoyu takip etti.”diye konuştu.

Fındığın kilogram maliyeti 14 liranın üstünde

Fındığın kilogram maliyetinin 14 liranın altına inmediğini ifade eden Sarıkahraman, “İyi niyetli bir şekilde yaptığımız 2019 yılı fındık maliyeti dönümden 89 kilo ürün almak kaydıyla 14,50 lira bulduk.  Sonra bunu revize ederek dönüme 103 kilo ürünle ise 14 liranın aşağısına düşüremedik. Bu bir maliyet realitesi. Bunu herkese verebilir, üzerinde tartışabiliriz. Bu maliyetin üzerinden hesap edersek, faiz oranları, asgari geçim indirimi, güncellemeleridir, enflasyondur bunlar hesaplanarak fiyatı ortaya çıkarmalılar.”dedi.

Bu oyunu yapanın kıblesinden şüphe ediyorum

"Fındığa ve üreticiye bu oyunu yapanların kıblesinden şüphe ediyorum" ifadesini kullanan Sarıkahraman, “Fındığı 12 liraya çekmek gerçekten çok ayıp. Bu işi yapan, bu oyunu oynamaya çalışanların kıblesinden şüphe ediyorum. Hiç kimseyi suçlamak istemem ama sahipsizliğin getirdiği noktadır bu. Bende fabrikacı, ithalatçı olsam bende çok ucuz almak isterim. Ama Türkiye’ye 3 milyar dolara yakın bir döviz kazandıran bir ürünün bu şekilde sahipsiz bırakılmaması gerektiğini düşünüyorum.”dedi.

TMO bir önce 18 Lira üzerinden tabelasını asmalı

TMO’ya çağrıda bulunan Ünye Ziraat Odası Başkanı Sarıkahraman şunları kaydetti, “2018 yılı ürününü 18 liraya sattınız. TMO kapılarını derhal bugünden itibaren açınız. 18 liraya sattığınız tabelayı da bunun üzerinden asınız. Biz polemik yaratmak istemiyoruz, fındıkta verim ve kaliteyi artırma çalışmaları içindeyken bunlar moralimizi bozuyor. Bir an önce TMO’nun kapılarının açılması, fiyatın açıklanmasını istiyoruz.”

Panik yapmayın, fındığınızı bir anda pazara indirmeyin

Konuşmasının son bölümünde üreticilere seslenen Sarıkahraman, “Ne olursunuz bu oyuna gelmeyin, panik yapmayın. Fındığınızı bir anda pazara indirmeyin. 1 ay dişimizi sıkalım ihtiyacımızın dışında fındık akıl almayacak seviyelere gelecektir.” dedi. 

Ünye KENT Haber

 

Anahtar Kelimeler : “FINDIĞIN, MALİYETİ, 14, LİRANIN, ÜSTÜNDE”

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız