HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
21 Kasım 2017 Salı Saat: 08:57

ODÜ’DE YENİ GÜBRE ÇALIŞMALARI

 
ODÜ’DE YENİ GÜBRE ÇALIŞMALARI

 

ODÜ Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Damla Bender Özenç, fındık zurufunun gübre olarak ıspanak bitkisi üzerindeki etkisini inceleyerek fındık kapsülünden elde edilen zurufun bitkilerin gelişiminde diğer gübrelere kıyasla daha etkili olduğunu ortaya koydu.

200 metrekarenin üzerinde 564, 200 metrekarenin altında 483 olmak üzere toplam bin 47 adet örtü altı sera bulunuyor. Toplam 180 bin metrekare alana ulaşan bu seralarda salatalık, yeşil soğan, marul, domates gibi sebzelerin yanı sıra kesme çiçek yetiştiriciliği de önemli bir yer tutuyor. Sera sahipleri ürettikleri ürünlerden yılda yaklaşık 20 milyon TL bir gelir elde ediliyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) istatistiklerine göre, sebzecilik alanında önemli bir yer tutan bu seralarda yılda Bin 100 ton ürün elde ediliyor. Seralarda yılda 300 ton domates, 152 ton marul, 3 ton biber, 8 ton fasulye, 3 ton ıspanak üretimi gerçekleşirken, ortalama 623 ton salatalık yetiştiriliyor.  Bu rakamlar, başta il geneli olmak üzere bölgede oldukça ön plana çıkan örtü altı sebzeciliği açısından bölgenin başlıca gelir kaynağı olan fındığın zurufundan elde edilen gübrenin kullanılmasının üretimde verim açısından fayda sağlayacağını vurgulayan Prof. Dr. Özenç, örtü altı sera yöntemi ile üretilen sebzelerin gelişiminde fındığın zurufundan kompost hale getirilerek faydalanılmasının hem bu yöntemin gelişip yaygınlaşmasında hem de fındığın atık ya da yakılacak olarak görülen kabuğunun değerlendirilmesinde önemli olacağını kaydetti.

Fındık zurufunun daha önceki çalışmalarında da gübre olarak kullanılabileceğini ortaya koyan Prof. Dr. Damla Bender Özenç, bu konuda çalışmalarına devam ederek zurufun toprağın bitkileri besleme oranını arttırdığını belirterek fındığın patozdan geçirildikten sonra ayrılan kapsülünün atılmaması ya da yakılmamasını altını çizerek gübre olarak gelecek dönemki hasatta kullanılmasının önemli olduğunu vurguladı. Gerek toprağın organik yapısını koruması gerekse de yetiştirilen bitkilerin daha verimli olması açısından fındık zurufunun değerli bir ürün olduğunun altını çizen Prof. Dr. Özenç, “Fındık yemiş olarak besleyici özelliğinin yanında dış kabuğu olarak da toprağın temizlenmesine ve üzerinde yetiştirilen bitkilerin daha güçlü olmasına ortam hazırlamaktadır. Daha önceki çalışmalarımızda bu kabuğun mısır bitkisi üzerindeki olumlu etkisini ortaya koymuştuk. Şimdi de ıspanak, domates, biber, kivi ve fındık üzerinde de olumlu sonuçlar aldık. “ şeklinde konuştu.

Ordu Üniversitesinin son yıllarda hem fiziksel hem de bilimsel çalışmalar noktasında önemli atılımlar gerçekleştirdiğini belirten Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, “Üniversitemiz ürettiği bilimsel çalışmalar ile bölgesinde gerçekleşen ekonomik faaliyetlere fayda sağlamaktadır. Özellikle Ordu ve bölgesinde ivme kazanan örtü altı sebzeciliği tarımsal üretimin gelişiminde oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Dolayısıyla tarım alanında, başta bu yenilikçi üretim faaliyetleri olmak üzere doğaya zarar vermeden toprağın zenginliğinin korunarak geleneksel üretim tekniklerinin de geliştirilmesi ve böylece verimin arttırılması amacıyla fındık zurufunun kompost haline getirilerek gübre olarak kullanılmasına dair yapılan bilimsel çalışmalar, başta ilimiz olmak üzere bölge tarımına fikirsel katkılar sunacaktır.” şeklinde konuştu.

 

Anahtar Kelimeler : ODÜ’DE, YENİ, GÜBRE, ÇALIŞMALARI

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız