HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
6 Haziran 2016 Pazartesi Saat: 08:24

TORUN; “HÜKÜMET, ENERJİ KONUSUNDA SINIFTA KALDI”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Ordu Milletvekili Seyit Torun Elektrik Piyasası Kanununun TBMM Genel Kurulunda yapılan görüşmelerinde söz alarak iktidarı eleştirdi ve hükümetin enerji konusunda sınıfta kaldığını
TORUN; “HÜKÜMET, ENERJİ KONUSUNDA SINIFTA KALDI”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Ordu Milletvekili Seyit Torun Elektrik  Piyasası Kanununun TBMM Genel  Kurulunda yapılan görüşmelerinde söz alarak iktidarı eleştirdi ve hükümetin enerji konusunda sınıfta kaldığını söyledi.

 Seyit Torun konuşmasında, ‘Siyasi iktidarın ne enerji üretimi ve tüketimi ile enerji yatırımları ve enerji maliyetleri, enerji arz güvenliği ve yerli yenilenebilir enerji üretim olanakları bakımından başarılı bir enerji politikası yoktur. Dünyanın 18'inci, Avrpa'nın ise 7'nci büyük ekonomisi olan ülkemiz konu enerji olduğunda sınıfta kalmıştır.

Geçtiğimiz on üç yıllık AKP iktidarı döneminde enerji talep artışının en hızlı gerçekleştiği ülkelerden biri konumundadır. Ancak özellikle yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarında henüz gerekli yasal hazırlığı ve kapsamlı yatırımlarla teşvik modellerini tamamlayabilmiş değildir. Hukuk altyapısının bozuk olduğu adalet mekanizmasının güvenden yoksun oluşu enerjide de yerli ve yabancı yatırımların sürekliliğini belirleyen olumsuz bir etken olarak karşımıza çıkmaktadır’ dedi.

 AKP İKTİDARLARINDA ENERJİDE DIŞA BAĞIMLILIK ARTMIŞTIR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Torun sürdürülebilir bir enerji arzı güvenliğinin kalkınma süreçlerinde büyük önem taşıdığını belirterek konuşmasına şöyle devam etti; “Elektrik üretiminde ithal kaynak bağımlılığı esas itibarıyla AKP iktidarları döneminde sürekli artış gösterdiğini, 2014 yılında gerçekleşen elektrik üretiminde ithal kaynak payınında yüzde 62,6 oranına tırmandığını görmekteyiz.

Bu kadar dış bağımlılığı olan Türkiye'nin, yakıtı dışarıdan getireceğini ve işletmeciliğini de yabancılara bırakacağı yapılanmalarla nükleer santral kurma hevesinin de anlamanın mümkün olmadığını söylemek mümkündür.

Rusya'yla yaşanan gelişmeler Türkiye'yi enerjide dışa bağımlılığı açısından olumsuz etkilemiştir. Bu kanun teklifiyle yenilenebilir enerji kaynaklarına kısıtlama, nükleer ve kömür santrallerine muafiyetler de getirilmektedir; Yenilenebilir enerjiye olan yönelim tersine çevrilecektir; tüketicilere yeni yükler getirecek, kayıp kaçak bedelinin gizlenerek tahsil edilmesini sağlayan bir düzenleme olacaktır.’diye konuştu.

 ELEKTRİK FATURALARI CEP YAKIYOR

Elektrik faturalarının cep yaktığına da dikkat çeken Seyit Torun ‘Özelleştirmelerin ardından kayıp ve kaçak sorunu yanında, halkın büyük bir sorunu da elektriğin pahalılaşmasıdır. 2008 yılından itibaren elektriğe yapılan zam, 230 kilovatsaatlik asgari bir tüketim gerçekleştiren 4 kişilik bir aile için yüzde 150'ye ulaşmıştır. Böylece, 2007 yılında aylık 36,4 lira olan elektrik harcaması, Ekim 2015 itibarıyla 90 lirayı aşmıştır. Fatura içinde en dikkati çeken kalem perakende satış hizmet bedelidir, bu kalemde yüzde 545 artış gerçekleştirilmiştir.

 KAYIP KAÇAK ARTTI, VATANDAŞIN SIRTINA YÜKLENECEK

Özelleştirmelerin kaçak elektrik kullanımını sonlandıracağı iddiası çökmüş, amacın kaçak elektrik kullanımını sonlandırmak değil, özelleştirmeye gerekçe ve birtakım şirketlere kaynak aktarımının argümanı olarak geliştiği ortaya çıkmıştır’ şeklinde konuştu.

 Siyasi iktidarın derhal, yaşanan süreçlerden ders alması ve nükleer santral projelerinden vazgeçmesi gerektiğini söyleyen Torun, yeni kurulan Hükûmetin programında atanan bakanın da enerji alanındaki politikalar ve sorunların çözümü için umut vaadetmediğini söyleyerek konuşmasını tamamladı. (Haber Merkezi)

 

 


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız