HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
16 Temmuz 2016 Cumartesi Saat: 09:10

“BU İKTİDARLA ÜRETİCİNİN YÜZÜ GÜLMEZ”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Karadeniz Bölgesi CHP Milletvekilleri ile TBMM’de basın toplantısı yaparak yeni fındık sezonu öncesinde hükümeti bir kez daha uyardı.
“BU İKTİDARLA ÜRETİCİNİN YÜZÜ GÜLMEZ”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Karadeniz Bölgesi CHP Milletvekilleri ile TBMM’de basın toplantısı yaparak yeni fındık sezonu öncesinde hükümeti bir kez daha uyardı.

Giresun Milletvekili Bülent Yener Bektaşoğlu, Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Şerafettin Turpçu, Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in de katıldığı toplantıda, “Karadeniz Bölge insanımızın, yani 8 milyon kişiyi yakından ilgilendiren fındığımızla ilgili defalarca CHP milletvekilleri olarak, basın toplantısı yaptık, burada oynanan oyunları, yapılanları anlattık, hükümeti uyardık ama hiçbir sözümüzü dinletemedik, bugün geldiğimiz noktada, kg. 14 lira olan fındığın fiyatı 8 liralara düşmüştür.   

8 milyonun refahıyla, umutlarıyla, geleceğiyle  oynanmış, bölgede ekonomi durma noktasına gelmiştir. Sosyal hayatı fındığa endeksli olan Ordu ve Giresun başta olmak üzere bölge halkı kaderine terk edilmiştir. Sadece yüksek kazanç ve kar peşinde koşanlar kazanmıştır. Sezon başındaki fiyattan neredeyse yüzde 50 değer kaybına uğramıştır. Aradaki fark fındık piyasasını kontrol eden birkaç şirketin cebine girmiştir.” diyen Torun, Üreticinin de, esnafın da kaybettiğini, sadece Ordu ili için geçen sezon nisan ayında fındıktan elde edilen döviz miktarı 242 milyon 745 bin dolardan, bu sezon Nisan ayında 140 milyon 234 bin dolara düştüğünü, ülke ekonomisinin de yaklaşık 500 milyon dolar kaybı olduğunu belirtti. 

 CHP Genel Başkan Yardımcısı Torun, açıklamalarına “Yabancı birkaç şirket, fındık ihracatı konusunda tekelleşmiş, doğrudan iç piyasanın belirleyicisi konumuna gelmişlerdir.  Sahipsiz bırakılan fındık üreticisinin alın teri sömürülmüş, fındık üreticisi kendi toprağında köle haline getirilmiştir. Fındık fiyatlarında istikrar sağlanamamaktadır. Çünkü fındık üreticisinin alın teri, birilerine peşkeş çekilmektedir. Hükümet yabancı alıcılara ucuz fındık sağlamak için uğraşmaktadır,

 Bu piyasaya müdahale şarttır.  Ülkemize en çok döviz kazandıran tarım ürünü olan fındığa devletin sahip çıkması, müdahil olması gerekmektedir. Bugün pek çok tarım ürününe taban fiyat uygulaması yapan devletin, fındık içinde bir taban fiyat belirlemesi ve bunu bir an önce açıklaması gerekmektedir.” diyerek sözlerine devam eden Torun, şunları kaydetti: “Tarım Bakanının daha önce TMO kanalıyla fındık alacağını, hükümet olarak üreticiyi ezdirmeyeceğini açıklamasına rağmen, sözlerini unuttuğunu, yabancı şirketlerin CEO’su gibi onların çıkarlarına hizmet ettiğini söyledi. Bu bakanla, bu iktidarla üreticinin yüzünün gülmesine, alın terinin karşılığını almasına olanak kalmadığını da söyleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı, “İktidarın çiftçi diye bir derdi yoktur. Onların derdi bambaşkadır. İktidar, uzun süreden beri izlenen politikalar sonucunda çiftçisini köylüsünü perişan etmiştir. Çok büyük bir sıkıntı yaşanmaktadır. Bu sıkıntı sosyal araştırmalarda kendisini açıkça göstermektedir. Türkiye yoksullaşan bir ülke haline gelmiştir.

Türkiye'de yoksul sayısı son dönemlerde hızla artmıştır. Bunun temel nedeni, tarımın çok ciddi bir ekonomik kıskaç altına alınmasıdır. Fındığın mevcut durumu terkedilmişliğin en yıkıcı örneği haline gelmiştir. Hükümetin fındık politikasının bazı menfaat çevreleri ile Avrupalı fındık ithalatçılarından başka kimseye faydası olmamıştır. 15- 20 gün sonra yeni bir fındık sezonuna gireceğiz.

Buradan iktidarı bir kez daha uyarmak istiyorum, Üreticileri ayakta tutmamız lazım ki gelecek yılların fındığını üretebilelim. Üreticileri bahçelerden soğutmayalım. Üretici mahsulünün karşılığında ne kazanacağını şimdiden bilsin. Eğer bu sene de fındığı ve fındık üreticisini sahipsiz bırakırlarsa, bölgede ekonomik kaos kaçınılmaz olacaktır. Bölgenin en stratejik ürünüdür fındık, başka geçim kaynağı yoktur. Hükümetin gerçek milli iradeye, üreticinin alın terine, emeğine sahip çıkması gerekmektedir. kürsüsünden fındığı ve fındık üreticisinin sorunlarını defalarca dile getirdiklerini, getirmeye de devam edeceklerini, fındık gerçek değerini bulana kadar, fındık üreticisini bu iktidardan kurtarana kadar CHP olarak bu işin peşini bırakmayacağız”. (Haber Merkezi)

 


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız