HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
21 Eylül 2018 Cuma Saat: 09:58

HAYATI UNUTTURAN HASTALIK: “ALZHEIMER”

Yaşlı hastalığı olarak bilinen Alzheimer artık günümüzde genç insanları da tehdit ediyor. Hastalığın en önemli belirtisinin unutkanlık olduğunu söyleyen Medical Park Ordu Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Emre Çevik, “Okumak ve iyi bir
HAYATI UNUTTURAN HASTALIK: “ALZHEIMER”

Yaşlı hastalığı olarak bilinen Alzheimer artık günümüzde genç insanları da tehdit ediyor. Hastalığın en önemli belirtisinin unutkanlık olduğunu söyleyen Medical Park Ordu Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Emre Çevik, “Okumak ve iyi bir uyku zihni güçlendirir. Vejetaryen beslenme alışkanlığı olan kişiler daha fazla risk altında olan gruptur ama yaban mersini Alzheimer’a karşı çok faydalıdır” dedi.

 

Tıp dünyasının en zorlandığı hastalıklardan biri olan Alzheimer hastalığı Alman psikiyatrist, Alois Alzheimer tarafından keşfedildi. Hastalığa da keşfeden doktorun adı verilerek unutulmaması sağlandı. Dr. Alzheimer 1901 yılında, davranış değişikliği nedeniyle hastaneye yatırılan bir hastasını 5 yıl boyunca izledi.  Hasta, evde kendi bakımını yapamaz hale gelmiş, hafıza kaybına uğramış, anlama yeteneğini kaybetmiş, yazma ve okuma işlevlerini yitirmişti.

Hastanın ölümü sonrasında beynini mikroskop altında inceleyen Dr. Alzhemier, yumak ve şerit seklinde bazı oluşumlar görerek insan beyninde ilk defa fark edilen bu oluşumlara ‘yaşlılık plakları’ adını verdi. 1906 yılında yapılan bir kongrede de  ‘beynin tuhaf bir hastalığı’ adıyla dünyaya duyurdu. Daha sonra ise bu hastalık 1910 yılında Dr. Alzheimer'in klinik şefi Dr. Emik Kraepelin tarafından Alzheimer hastalığı olarak adlandırıldı.

 

Medical Park Ordu Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Emre Çevik, 21 Eylül Alzhemier Günü’nde önemli uyarılarda bulundu.

HAFIZA KAYBI YAŞARLAR, SİNİRLİ OLURLAR!

En önemli belirtisi unutkanlık olan Alzhemier hastalığı genetik de olabilir, kafa tramvasına bağlı olarak da gelişebilir. Hastalığın en belirgin özelliği, beynin normal fonksiyonunu bozmasıdır. Düşük seviyelerde eğitimin de bu hastalığa olumsuz etki yaptığı düşünülmektedir. Günlük yaşam aktivitelerini olumsuz yönde etkileyen hafıza kaybı, iletişim kuramama, çok basit konularda bile karar verememe, eşyaların yerini karıştırma, kazanılmış becerileri kaybetme ve davranış değişiklikleri gibi bulguları vardır.

Öncelikle bu bulgulara benzer şikâyetleri olan kişiler mutlaka konusunda uzman bir hekime başvurmalıdır. Yeni öğrenilen bilgilerin unutulması, Alzheimer'ın erken belirtilerinden biridir. Kişiler daha sık unutmaya başlarlar ve hatırlamakta çok güçlük çekerler, bazen hiç hatırlayamazlar. Unutkanlıklarının farkına varamazlar, unuttuklarını da unuturlar. Günlük işlerini yapamaz,  basit kelimeleri bulamaz ve uygun olmayan kelimelerle değiştirebilirler. Karar veremez, yargılayamaz, kendi çevrelerinde ve hatta semtlerine gitmekte zorlanırlar, kaybolabilirler, para hesabını karıştırırlar, alışveriş yaparken zorlanmaya başlarlar. Ruh hallerinde çok çabuk değişiklikler yaşayabilirler, çabuk alınabilirler, hemen ağlayabilirler, sinirli ve suçlayıcı olabilirler.

YABAN MERSİNİ BU HASTALIĞIN İLACI GİBİ

Bazı hayat değişiklikleri, bu hastalıktan korunmanız için yardımcı olabilir. Öncelikle açlık insülin seviyenizi 3'ün altında tutun. Olabildiği kadar egzersiz yapın. B12 düzeyi yüksek besinler (peynir, yumurta, balık vs.) tüketerek Alzheimer'a yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz. Besin değeri yüksek folik asit yönünden zengin bir diyetle beslenin. Çok sıkı vejetaryen diyetlerin Alzheimer riskini yükselttiği, Omega-3 yönünden zengin diyetlerin ise bu riski düşürdüğü görülmüştür. Yaban mersini tüketin.

Antosiyanin ve antioksidan içeriği bakımından zengin olan yaban mersini, Alzheimer ve diğer birçok nörolojik hastalığa karşı koruma sağlar. Alkol kullanımını azaltın. Yeterli derecede uyumaya özen gösterin. Her gün kendi aklınıza meydan okuyun. Bol bol kitap okuyun, bulmaca çözün. Zihinsel uyarılma için özellikle enstrüman çalmak ya da dil öğrenmek gibi yeni akitiviteler, Alzheimer riskindeki düşüş ile ilişkilendirilmiştir.

Anahtar Kelimeler : HAYATI, UNUTTURAN, HASTALIK:, “ALZHEIMER”

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız