HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
13 Haziran 2016 Pazartesi Saat: 11:00

İFTARDA KALP KRİZİ RİSKİ ARTIYOR!

Özel Ordu Sevgi Hastanesi Uzman Doktor ve Kardiyoloji Uzmanı Adnan Köşüş, iftarda kalp krizi riskinin daha da arttığını belirterek vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu. Köşüş yaptığı açıklamada; “Manevi duyguların daha yoğun y
İFTARDA KALP KRİZİ RİSKİ ARTIYOR!

Özel Ordu Sevgi Hastanesi Uzman Doktor ve Kardiyoloji Uzmanı Adnan Köşüş, iftarda kalp krizi riskinin daha da arttığını belirterek vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.

Köşüş yaptığı açıklamada; “Manevi duyguların daha yoğun yaşandığı Ramazan ayı boyunca oruç tutanlar, dostlarıyla lezzetli bir sofrada bir araya gelmeyi isterler. Ancak havaların da giderek ısındığı bu yılki Ramazan ayı boyunca özellikle bazı rahatsızlığı olanlar için oruç tutmak daha zor ve o lezzetli sofralarda daha tehlikelidir” dedi.

İftarda hızlı ve bol yemek sonrası sindirimde, mide bağırsak sisteminin kan dolaşımı artar diyen Köşüş daha sonra şunları kaydetti; “Bu durum kalbe %20 daha ek yük getirir. Öncesinde kalp yetersizliği olan hastaların tekrar kötüleşmesine ve hastaneye yatmasına yol açar. Ramazan ayında acile başvuru zamanları büyük çoğunlukla iftarla sahur arasındaki tokluk zamanı süresince olmaktadır. Özellikle iftarda aşırı kalorili ve yağlı gıdaların yenmesi, gündüz içilemeyen sigaraların iftardan sonra hızla içilmesi, kalp hastalarını olumsuz etkiler. Ayrıca ilaç kullanımının aksaması da kalp sağlığı için zararlıdır.

Sahura kalkılması, iftarda midenin fazla doldurulmaması, kronik rahatsızlığı olan ve devamlı ilaç kullanmak durumunda olan kişilerin oruç tutmaya başlamadan önce mutlaka doktor kontrolüne gitmesi önemlidir. Sigara içiminin azaltılması veya bırakılması da alınacak en iyi önlemdir.

Kimlerin oruç tutması risklidir?

• Son 1 yıl içinde kalp krizi geçirmiş olanlar,

• Kalp hastalığına bağlı kontrol altına alınamayan şikayeti olanlar,

• Çoklu ilaç kullanımını gerektiren kalp yetmezliği olanlar,

• Kontrolsüz hipertansiyon hastaları,

• Kalp kapak protezi ya da artmış inme riski nedeniyle kan sulandırıcı ilaç kullananlar.

Kalp ağrısı ihmal edilmemeli…

Kalp krizinin en önemli ve en belirgin belirtisi göğüste hissedilen ağrıdır. Bunun yanı sıra; nefes darlığı, yorgunluk ve halsizlik, çarpıntı, bacaklarda ve karında şişme(ödem ve asit), öksürük, bayılma(senkop), hazımsızlık, hıçkırık ve yutma güçlüğü, baş ve ense ağrıları ve morarma da belirtiler arasında sıralanabilir. Bu belirtiler ile birlikte özellikle risk faktörlerine de sahipseniz mutlaka doktorunuza görünmeniz gerekir. Kalp krizi geçiren kişiye hastaneye ulaşana kadar bir takım ilkyardım müdahaleleri yapılmalıdır. Bunlar;

• Hastayı rahat edebileceği bir pozisyonda tutun.

• Hastanın bilinci yerindeyse ve alerjisi bulunmuyorsa, aspirin verin.

• Hastanın daha önceden geçirdiği kalp rahatsızlıkları sonucu kullandığı ilaçlar varsa ve bu ilaçları alması gerekiyorsa, ilaçları içmesine yardımcı olun.

• Solunumu ve nabzı kontrol edin, eğer solunum ve nabızda problem gözlüyorsanız ve ilk yardım eğitiminiz varsa, akciğer-kalp canlandırma ilkyardım yöntemi uygulayın. Ama bilinçsizce yapılan ilkyardımlar hayat kurtarmak yerine daha ciddi sorunlara neden olabilir. Kalp krizinde doğru ve bilinçli ilk yardım yapılması önemli ve hayatidir.

• Vakit kaybetmeden ambulans çağırın.” (Haber Merkezi)

 

Anahtar Kelimeler : İFTARDA, KALP, KRİZİ, RİSKİ, ARTIYOR!

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız