HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer

HÜSEYİN DENİZ

HÜSEYİN DENİZ

MEVLİD KANDİLİ

7 Ekim 2022 Cuma Saat: 09:40


Mevlid, doğum zamanı demektir.Kâinat ve beşeriyetin yüzyıllardır yolunu gözlediği o Peygamberler Peygamberi (sav)’nin doğum günüdür. 

Mevlid kandili her yıl Rebiülevvel ayının on ikinci günü idrak ediliyor.İslam âlemi için önemli olan bugün büyük bir heyecanla bekleniyor

 

Mevlid  kandili İslam âleminde çok önemli bir yere sahiptir.Her sene ülkenin her yerinde Camilerinde büyük bir heyecanla kutlanmaktadır.Hz Peygamberimiz (sas)’in dünyaya teşrif ettikleri  (20 Nisan 571, Pazartesi) Rabiülevvel ayının 12. gecesidir ki buna Mevlid–i Nebi (Kutlu Doğum) denir. Rabiulevvel ayının 12. Pazartesi gecesi, yapılan hesaplamalara göre bu sene Miladi takvime göre 7 Ekim 2022 Cuma gecesine denk gelmektedir.

peki  bu gecenin önemi nedir? Mevlid kandili önemi ve fazileti islam alemi için tek değil bütün kainat ve herşey için çok önemlidir. Bütün insanlık âlemine bir hidayet tarihi açan ve âlemlere halis ilâhî rahmet olan bu gecenin faziletide bir o kadar büyük ve önemlidir.

Mevlid gününün ve gecesinin şerefi ve kıymeti çoktur.Dünyamıza ışık saçan Kur'an-ı kerim’de Enbiya suresi 107. Yüce Allah buyurur ki:"Ey Muhammed!) biz seni ancak âlemlere rahmet olarak gönderdik." Evet bu ayete bakılarak bu gecenin ne kadar önemli olduğunu görürüz. O’nun doğduğu çağda dünyanın her tarafında cehalet, zulüm ve ahlâksızlık almış yürümüş, kız çocuklarının diri diri toprağa gömüldüğü yıllardı. Allah inancı unutulmuş, insanlık korkunç ve karanlık bir duruma düşmüş, dünya yaşanmaz hale gelmişti.İşte bu denli sıkıntıların yaşandığı tarihte kutlu Nebi babadan yetim olarak dünya ya gelmiş ve Dünyamıza ışık saçmıştır.

İslam tarihinin işte bu sebepten reblülevvel ayının önemli bir yeri vardır. Bugünkü İslâm ülkelerinde Peygamberimizin doğumunu yâd etmek, ona salât-selâm getirmek maksadıyla çeşitli dillerde okunan maniler, şiirler,mevlidler vardır.

Bazı art niyetli insanların mevlidi nebevînin saadece Türkiye de okunduğunu söyleseler de bunun böyle olmadığı kesindir. Gözümüzün Nuru, Gönlümüzün Sürûru Efendimiz (sas) Hazretleri’nin doğum günü münasebetiyle bizlere düşen vazifelerin ön önemlisi ise, her halde O’nun sıkıntılar çekerek tebliğ ettiği dini her yönüyle daha iyi anlamaya insanlığa tebliğ ettiği esasları kavramaya, Kur'an-nın emrini dünyaya hakim kılmaya çalışmak olmalıdır.

Peki bu denli önemli olan Mevlid gecesinde neler yapmalıyız?

Öncelikle kelamların en güzeli Kur'an-ı kerim tilavetleri,akabinde mevlid ve kasidesi okumak, tatlı şeyler yedirip içirmek, hayrat ve hasenat yapmak,kaza namazları ve nafileler kılınmalı, günahlardan kurtulmak için tövbe'i istiğfarlarda bunulmalı,zikirler yapılmalıdır.En azından okuduklarımızın mealini bir kere gözden geçirmeliyiz  Böylece, o gecenin şükrünü yerine getirmek gerekir buda dinimizce de insanların gücü nispetinde benzeri hediye vermek, bu geceye hürmet etmek olur. Bunları Allah rızası için yapmak çok sevap olur.

İşte İslâm âleminde önemli bir olan Veladât gecesi için  bu geceye Veladet-i Nebi Gecesi diyoruz ve onu bütün kalbimizle, ruhumuzla her sene yeniden yâd edip kutluyoruz. Bütün kâinatla bu geceyi karşılayarak onun âleme teşrifine kıyam ediyoruz.

konumuzla ilintili olması münasebetiyle peygamber(s.a.v) doğum gecesi yani Veladat gecesi zuhur eden olaylar bulunmaktadır.

Kâinat ve beşeriyetin yüzyıllardır yolunu gözlediği o Peygamberler Peygamberi (sas)’nin doğum günüdür. Rebiülevvel ayı içerisinde  dünyaya gelmesiyle birlikte Hz peygamber (s.a.v) efendimiz  dünya da müthiş olaylar (âlemler) kendini göstermiştir.

Bunlar şöyle sıralarsak;

1-)Sâve Gölünün suları bir anda çekiliverdi. 2-)Ateşe tapanların bin yıldır aralıksız yanmakta olan ateşleri hiç sebepsiz sönüverdi.

3-) Asırlardır kupkuru olan Semâve Vadisi, seller altında kaldı.

4-) Gökyüzünden onlarca yıldız kaydı. Kisrâ’nın saraylarından ondört burc kendiliğinden yıkıldı. 5-)Kâbe’deki putların pek çoğu baş aşağı devrildi. Şeytân, ölesiye çığlık kopardı. Daha ne gizemli olaylar iç içe ve peş peşe yaşandı. Evet, bu işaret her türlü küfrün, zulmün, şirkin ve her türlü bâtıl inanç ve âdetlerin parçalanıp yok olması, imanın, nurun ve hidâyetin kâinatı aydınlatması için gönderilmiş bir peygamber idi.

İşte bu geceye Veladet-i Nebi Gecesi diyor ve onun bütün kalbimizle, ruhumuzla her sene yeniden yâd edip kutluyoruz. Bütün kâinatla bu geceyi karşılayarak onun âleme teşrifine kıyam ediyoruz.

Getirdiği ebedi nura, açtığı saadet caddesine ve sünnet-i seniyyesine yeniden sımsıkı sarılmak ve Mevlid Kandilini vesile ederek ona yeniden biatimizi, bağlılığımızı tazelemek ne yüce bir şeref ve ne büyük bir saadettir.

Yüce Rabbim bizleri sevgili Resulünün şefaatine nail eylesin. Âmin.

Selam ve mahabbetlerimle..

 


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları