HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
9 Mayıs 2016 Pazartesi Saat: 07:50

BELGESİ OLMAYANA İŞ YOK!

Ağır ve riskli meslek gruplarına getirilen ulusal yeterlilik standardı uygulamasına bu ayın sonu itibariyle ülkemizde de geçilecek. 26 Mayıs’ta başlayacak olan uygulama için pek çok sektör henüz hazır değil.
BELGESİ OLMAYANA İŞ YOK!

Ağır ve riskli meslek gruplarına getirilen ulusal yeterlilik standardı uygulamasına bu ayın sonu itibariyle ülkemizde de geçilecek. 26 Mayıs’ta başlayacak olan uygulama için pek çok sektör henüz hazır değil.

Ordu Müteahhitler Birliği Derneği Başkanı Kadem Bacaksız da yaptığı açıklamasında özellikle Ordu’nun bu uygulama için hazır olmadığını ve sürenin uzatılması gerektiğini ileri sürdü.

Bu durumu gerekçeleriyle birlikte dile getiren OMDER Başkanı Kadem Bacaksız ek süre verilmemesi halinde özellikle inşaat sektörünün bundan çok olumsuz etkileneceğini belki de sektörün durma noktasına geleceğini söyledi.

Uygulamanın gerekçesini anlatan Bacaksız; “Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde İLO Sözleşmeleri hukukundan kaynaklı Avrupa Birliği Bakanlığına bağlı TÜRKAK (Türk Akreditasyon Kurumu) ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı MYK (Mesleki Yeterlilik Kurumu)‘nın müşterek çalışmaları ile ülkemizdeki ağır ve riskli çalışma hayatına ulusal yeterlilik standartlarına uygun bir ölçü getirilmiştir. Bu amaçla 25 Mayıs 2015 pazartesi tarihli 29366 (2015/1) sayılıkanun Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir”dedi.

Halen çalışan ustaların; çalıştığı yerde veya sınav merkezlerinde sınav şartlarını karşılayacak uygun bir alanda teorik (yazılı) pratik (uygulama) ve iş güvenliği alanında da sınavlara girerek ustalık belgesi almaları gerektiğine işaret eden Bacaksız; uygulamanın 25 Mayıs 2015 tarihli 29366 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiğini, değişim için tanınan sürenin de 26 Mayıs 2016’da sona ereceğini hatırlattı.

Ordu Müteahhitler Birliği Derneği Başkanı Kadem Bacaksız belgelendirme işlemlerinin nasıl yürütüleceğine ilişkin de bilgiler verdi. Bacaksız; “Belgelendirme işlemleri ülkemizde MYK ve TÜRKAK tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından yapılmaktadır. Bu sürecin işleyişi;Yapılacak sınavların yasa ile belirlenen bir ücreti vardır. İşçinin sınava girebilmesi için öncelikle sınav ücretini belgelendirme kuruluşunun hesabına yatırması gerekir. Daha sonra yatırdığı ücretin dekontu ile birlikte, nüfus cüzdanı fotokopisi, bir adet fotoğraf, ıslak imzalı belgelendirme sözleşmesi ve tam doldurulmuş ıslak imzalı başvuru formunu sınava gireceği kurumun merkezine teslim edecektir.

Sınavda başarılı olup belge almaya hak kazanan işçilerin sınav ücretleri işsizlik fonundan devlet tarafından, kendilerine ait IBAN numaralarına iadesi yapılacaktır. Sınavda başarısız olan adaylara bir sınav hakkı daha ücretsiz verilecektir. Bu sınavda da başarısız olan adaylara ücretleri iade edilmeyecektir. Bu adaylar (iki kez üst üste kalmış olanlar) eğitim almadıkları takdirde yasal olarak herhangi bir kuruluş tarafından da sınava alınamayacaktır. İşçilere sınav yeri ve saati işçinin başvurduğu kurum tarafından bildirilecektir. Söz konusu sınavlar en az 2 gün önce MYK ya bildirilecektir” diye konuştu.

Belirtmek istediğimiz en önemli konu; mevcut kanunlara göre 25 Mayıs 2016 tarihine kadar kanunda bahsi geçen bütün meslek erbapları meslekleri ile ilgili bu imtihanlara girip mesleki yeterlilik belgelerini almak zorundadır diyen Bacaksız şöyle devam etti;“Şayet belge almayıp 25 Mayıs 2016 tarihinden sonrada çalışmaya devam eden her bir işçi için 500TL, işveren veya işveren vekiline iş müfettişleri tarafından belgesiz işçi sayısı kadar idari para cezası verilir ve belgesiz çalışan personelin çalıştığı yer ve imalatlar durdurulur. Kuruluşlar tarafından verilen belgeler yurt dışında da kabul gören ve geçerliliği olan belgelerdir. 3308 sayılı MeslekiEğitim Kanununa göre ustalık belgesi almış olanlar ile Millî Eğitim Bakanlığına bağlı meslekî ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin meslekî ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup, diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlar hariç her çalışan bu belgeyi alacaktır” şeklinde konuştu.

Zamanın kısıtlı olduğunu da vurgulayan Bacaksız; “Özetle bu konu iş hayatımızın öncelikli mesleki hukuki ve iş güvenliği açısından önemli sorunudur ve zaman kısıtlıdır. Avrupa ülkeleri yıllar önce bu tip uygulamalara başlamış ve halen devam etmektedir. Devam etmesindeki amaç şudur; Başta can ve mal güvenliği, kalifiye elemanlara sahip olma ihtiyacı ve ILO(Uluslararası Çalışma Örgütü) hukukunun gereği ve yine değişen teknoloji, mevzuat ve malzeme çeşitliliği bunu zorunlu kılmaktadır.

Bugünlerde gerekli müracaatların yapılması hem sınav adaylarımızın, hem yetkilendirilmiş kuruluşların hem de işverenlerin yasak ve cezai duruma yaklaşmadan ivedilikle tedbirinin alınması, aksi takdirde bölgemizdeki çalışanlar ve işverenin bir anda sisteme yüklenmesi ve belge talebinde bulunması büyük sıkıntılara sebebiyet verecektir. İlgililerin zarar görmemeleri açısından gerekli müracaatları yapmalarının faydalarına olacağı tavsiye edilmektedir.

Zorunlu mesleki Yeterlilik belgesine başvurmak için eğitim veya kurs gibi ön şartlar yoktur.Belge 5+5 yıl geçerlidir.Belge ücretleri 2017 sonuna kadar devlet tarafından karşılanmaktadır.

Bu belge ile kalifiye ve mesleğinde uzman kişilerin istihdam edilmesi amaçlanmaktadır. Bu özelliklere sahip kişilerin istihdamı ile gerek iş kazalarının önlenmesi gerek ise daha kaliteli imalatlar ve üretimler yapılarak maliyetlerin daha aza indirilmesi ile ülke ekonomisine katkı sağlanması da planlanmaktadır” ifadelerini kullandı.

SEKTÖRÜMÜZE HAYIRLI OLMASINI DİLİYORUM

Açıklamalarını “Bu konuda üst kuruluşumuz olan İMKON (İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu) şirket kurarak akredite olmuş ve bu sınavları yapmaktadır. Bu konuda kendileri ile irtibata geçilebilir.

Ayrıca ilimizde OTSO ve Ankara’da akredite olan bir sürücü kursumuz da çalışmalar yürütmektedir. Hatta OTSO ilgili firmalara bu konuda yardımcı olmak adına yazı göndermiştir.” diyerek sürdüren Ordu Bacaksız sözlerini şu ifadelerle tamamladı:

“Bütün bu açıklamalar ile birlikte OMDER olarak bu konudaki önerimiz şu şekildedir;İlk etapta belgelendirilmek istenen 17 iş kolu ile birlikte yaklaşık 300 bin kişi ve bunların çalıştığı firmaların etkilenmesi söz konusu olacaktır.

Burada belgelendirme yapacak firmaların sayısının azlığı ve birçok il gibi bizim ilimizde de halen sınav yapacak komisyonun kurulamamış olması bu belgeyi almak isteyen işçilere cevap verememektedir. Süreç hızla ilerlemektedir. Bu sebeplerle son tarih olan 26 Mayıs 2016’nın en azından yılsonuna ertelenmesi ortaya çıkacak kaosu engelleyecektir.” (HABER MERKEZİ)

 

 

Anahtar Kelimeler : BELGESİ, OLMAYANA, İŞ, YOK!

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız