HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
21 Mayıs 2016 Cumartesi Saat: 07:26

MAYIS YEDİSİ’NDE İLGİNÇ İDDİA

“Mayıs Yedisi” dün Ordu’da çeşitli etkinliklerle kutlandı.
MAYIS YEDİSİ’NDE İLGİNÇ İDDİA

 “Mayıs Yedisi” dün Ordu’da çeşitli etkinliklerle kutlandı. Halk arasında yıllarca kutlanan geleneksel bayramla ilgili Vikipedi sözlükte yer alan bilgiler oldukça ilginç. Asırlardır kutlanmakta olan bu yerel bayramın aslında bir Yahudi bayramı olduğu iddia ediliyor. Mayıs Yedisi günü nedeniyle dün vatandaşlarda Ordu sahiline akın etti. Yaklaşık 700 esnafın sergi açtığı sahilde de çeşitli oyunlar ve müzik ziyafetleri ile güne ayrı bir renk katıldı.

Bu arada internetin Vikipedi sözlüğünde ise ilginç bir iddia ortaya çıktı. Sözlükte yer alan ifadeler ise şu şekilde kaydedildi: “mayıs yedisi” ile ilgili alan bilgiler şöyle; Karadeniz Bölgesi'nde Giresun-Bulancak, Ordu-Ünye ve Trabzon-Beşikdüzü gibi ilçeleri kapsayan bölgede Rumi takvime göre Mayıs ayının 7. günü (Miladi 20 Mayıs) kutlanılan geleneksel bir festivalin adıdır.

 "Mayıs Yedisi Helvası" ile de özdeşleşmiştir. Özellikle Giresun Aksu Deresi, Bulancak, Görele, Espiye, Ordu-Yason Burnu, Ordu-Fatsa, Ordu-Yalıköy ve Beşikdüzü ilçelerinde popülerdir.

Halk erken saatlerde deniz kıyısına gitmekte, topluca suya girmekte, evcil hayvanlarını yıkamakta, suya 7 çift bir tek taş atarak dilekler dilemekte, kayıkla geziye çıkmakta, piknik yapıp türküler eşliğinde horonlar oynamaktadır. Ortadoğu kökenli bir hasat şenliğinin devamı niteliğinde olduğu ve Yahudi bayramı Şavuot, Pentekost, Apollon'un doğum günü Thargalia festivalleriyle ilgili olduğu iddia edilmiştir. (Haber Merkezi)

Anahtar Kelimeler : MAYIS, YEDİSİ’NDE, İLGİNÇ, İDDİA

Haber Yorumları ( 1 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Ersin Erdoğan 28.05.2016 03:39
Mayıs Yedisi etkinliği dünya üzerinde var olmuş her ırk, ülke veua kavimlerde Bahar Bayramı ya da Baharın gelişini kutlama şeklindeki etkinliklerdir. Bahar dönemi tarımsal ürünlerin insan kullanımına girdiği bir dönem olduğu için gıdanın dünya üzerinde en değerli yaşam aracı olması nedeni ile bu dönem bir bereket ve bolluk dönemidir. İnsanlar tarafından kutlanan aslında bu şükran göstergesidir. Baharın gelişi binlerce yıldır günümüze kadar kutlanarak gelmiştir. Hiçbir kavim yada millete özel bir şey değildir. Wikipedi sözlüğünde de diğer ırk ve dini kavimlerde de kutlandığı ile ilgili bir bilgi almıştır. Mayıs Yedisi de anadolu üzerinde ve özellikle karadeniz bölgesinde kutlanan tamamen ritüelleri bize has bir etkinliktir. Ayrıca Unesco tarafından da tescilli koruma altına alınmış bir kültürel etkinliktir. Bize ait bir etkinliği dünyada kutlanan diğer bahar şenlikleri ile ilişkilendirmek kültürümüzden vaz geçmek olur. Konunun doğru yorumlanması gerekir... Saygılarımla...

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız