HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
15 Eylül 2018 Cumartesi Saat: 09:57

ÖZ; “GÜRGENTEPELİLER FEDERASYON KURMAK İSTİYOR”

HAFTANIN RÖPORTAJI
ÖZ; “GÜRGENTEPELİLER FEDERASYON KURMAK İSTİYOR”

İzmir Ordu Gürgentepeliler Derneği Başkanı Murtaza Öz, gazetemize verdiği röportajda dernek faaliyetleri hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Gürgentepelilerin federasyon kurmak istediklerini söyleyen Öz, bu konuda çalışmaların başladığını ifade etti. Muhabirimiz Semra Gençosmanoğlu’nun sorularını yanıtlayan Murtaza Öz, ilçelerden büyükşehirlere olan göçler hakkında da değerlendirmelerde bulundu.

Semra GENÇOSMANOĞLU: Sayın Öz, röportaj sayfamıza hoşgeldiniz. Kendinizi tanıtır mısınız? Murtaza öz kimdir?

Murtaza ÖZ: Hoşbulduk Semra hanım. 1971 Gürgentepe doğumluyum. İlk ve orta öğrenimimi Gürgentepe’de okuduktan sonra lise öğrenimimi görmek üzere 1984 İzmir’e gittim. İzmir’de ikamet ediyorum evliyim bir oğlum bir kızım var. Belediyecilik yapıyorum. 2000 yılında derneğimizi kurduk.

Semra GENÇOSMANOĞLU: arlıdere Gürgentepelilerin yoğun olduğu bir bölgemi ya da sizden sonra bir akım oldu mu?

Murtaza ÖZ: Narlıdere’ye 1978 yıllarından sonra buradan göç başladı. 2000 yılında 20-25 tane hanemiz vardı Gürgentepeli olarak bizlerde dernekçilik fikri doğdu. Gürgentepelilerin bir arada olması birbirlerine yardımcı olması konusunda. Ama bugün İzmir Narlıdere ciddi anlamda Ordulu hemşerimiz göç etti. İzmir’in çeşitli bölgelerinde de üyelerimiz mevcut. 150 civarında üyemiz var. Üye oldun olmasın bütün hemşerilerimizle istişarelerde bulunuyoruz.

Semra GENÇOSMANOĞLU: Gürgentepeliler o bölgenin ne kadar daha içerisinde?

Murtaza ÖZ: Gürgentepeli olarak 2000’li yıllarda daha çok emekçi kesim vardı inşaat sektöründe çalışan hizmet sektöründe çalışan arkadaşlarımız vardı ama bugün gelinen noktada birçok iş adamımız oldu. İşletmeciler kamu kurumlarında çalışan arkadaşlarımız var. Bunlardan her zaman gurur ve onur duyuyoruz.

Semra GENÇOSMANOĞLU: Derneğiniz ne gibi etkinlikler ve faaliyetlerde bulundu bugüne kadar?

Murtaza ÖZ: Esas amacımız birlik dayanışma ve berberliği artırmak. Bunu gerçekleştirmek adına da birçok etkinlik yapıyoruz. Derneğin birlik dayanışma ve berberliği artırmak adına her yıl mayıs ayının ilk pazarı ya da ikinci pazarında İzmir de bahar ve Hıdırellez şenliği düzenliyoruz bunu geleneksel hale getirdik. Yılda bir kez olsa hemşerilerimiz bir araya gelme imkânı buluyorlar.

Gençler birbirini görüp tanıyorlar. Zaman zaman dayanışma yemekleri düzenliyoruz. Sosyal programlar kapsamında kan bağışı programı düzenledik. Kültürel anlamda Karadeniz Halk oyunları ekibi kurduk. Dernekte bir tiyatro ekibi oluşturduk. Dernek üyelerimizin herhangi birinin cenazesi olduğunda devreye girerek evine kadar her şeyini üstleniyor.

Semra GENÇOSMANOĞLU: Hayalinizde Gürgentepeliler için yapmak istediğiniz bir proje var mı?

Murtaza ÖZ: İmkân olsa hayaller çok mesela Gürgentepe’de kalıcı bir proje oluşturabiliriz bu eğitimle ilgili olabilir bir okulla işbirliği yapılarak eksikleri giderilebilir.

Narlıdere’de bir sokağın adını Gürgentepeliler Sokağı olarak değiştirilmesi olabilir. Bu sokakta Karadeniz’i yaşatacak ortam olabilir.

Semra GENÇOSMANOĞLU: Fındık konusunda neler söylemek istersiniz bir fındık üreticisi olarak?

Murtaza ÖZ: Fındık Karadeniz’in geçim kaynağı eskiden insanların birçoğu sadece fındıktan geçimini sağlardı. Ama bugün maalesef fındık değerinde satılamamaktadır. İlaç gübre işçilik gerçekten girdi maliyetlerinin yüksek olması ama buna paralel olarak fındık fiyatlarının aynı şekilde artmadığı görüyoruz. Fındığın en büyük kazancı eşimizi dostumuzu görüyoruz en büyük kazancımız bu oluyor.

Semra GENÇOSMANOĞLU: Her gelişinizde Gürgentepe’de değişen bir şey hissediyor musunuz yoksa bıraktığınız gibi mi?

Murtaza ÖZ: Gürgentepe çok büyük bir ilçe değil farklılıklar direkt göze çarpıyor. Bu sefer geldiğimde Gürgentepe’ye kazandırılan Çamlıca tepesi sosyal tesisleri yapılmış belediye tarafından. Çok güzel bir tesis olmuş. Belediye başkanımızda çok teşekkür ediyorum bu konuda.

Semra GENÇOSMANOĞLU: Eksik ne var sizce baktığınız zaman?

Murtaza ÖZ: Eksikliler tabi ki var. Bir aile çay bahçesinin eksikliği mesela. Ben sosyal tesislerin önemli olduğunu düşünüyorum çünkü insanların tatil günlerinde ailesiyle beraber oturabileceği yerlerin olması renk kattığını düşünüyorum.

Semra GENÇOSMANOĞLU: Murtaza Öz bir gün doğduğu yere tamamen dönecek mi?

Murtaza ÖZ: Muhtemelen döneceğim emekli olduktan sonra. Buradan baba topraklarından vazgeçemediğimiz için çocuklarımız bir iş sahibi olduklarında kendi ayakları üstünde durmaya başladıklarında muhtemelen baba topraklarına döneceğim.

Semra GENÇOSMANOĞLU: İlçelerden büyük şehirlere göç nasıl önlenebilir. Bu konuda neler yapılması gerekiyor?

Murtaza ÖZ: Bizim Ordu gibi tarım ve hayvancılıkla geçinen şehirlerden son yıllarda büyük şehirlere ciddi anlamda göç dalgası var. Bunun önlenmesi için insanların doğduğu yerde geçim şartlarının oluşturulması gerekli. Bunlar nedir mesela biz Gürgentepeliler fındıkta geçiniyoruz fındığın para etmesi değerinde satılması geçimimizi sağlayabilmemiz lazım. İnsanların çalışabileceği alanların oluşturulması gerekiyor. Bir ilçede en az 3-5 tane üretim yapan fabrikanın olması gerekiyor ki insanlar çalışabilsin ilçenin ekonomisine de katkı sağlasın. Bu yüzden devlet burada devlet büyüklerimize büyük görev düşüyor tarımın hayvancılığın belli bir seviyeye getirilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Semra GENÇOSMANOĞLU: Bizim geçim kaynağımız büyük çoğunlukla fındık bunun yanında alternatif ne gibi kaynaklar olabilir sizce?

Murtaza ÖZ: Son zamanda arıcılık çok gelişti. Kivi bir ara çok popüler oldu ama tutmadı ürünün tutması için talep olası lazım. Şu anda alternatif en çok arıcılık daha iyi gibi. Arazi yapımızda engebeli olduğundan her ürün yetiştirilemiyor. Çok fazla bir alternatifimiz yok aslında.

Semra GENÇOSMANOĞLU: Ordu’nu trafiğinin çözümü ne olursa daha basitleşir?

Murtaza ÖZ: Son yıllarda trafik Ordu’da büyük bir sıkıntı. Sorun sezondan dolayı geçici olarak görülebilir ama aslında öyle bir duru  değil. Eminim bununla ilgilenenler bu konuda çalışmalar yapılıyorlardır bir an önce çevre yolunun açılması trafiği rahatlatacaktır.

Semra GENÇOSMANOĞLU: Derneğinizin Gürgentepeliler konusunda bir çalışması var mı?

Murtaza ÖZ: Bu konuda bir sayıya ulaşamadık. Çok dağınık bir şekilde yerleşilmiş durumda. İstanbul da şu anda 14 tane Ankara’da 1 tane İzmir’de var. Nüfus anlamında Gürgentepeliler İzmit’te Zonguldak’ta mevcut ama en çok İstanbul’da.

Gürgentepeli dernekler arasında bir işbirliği olması gerektiğini düşünüyorum. Bu konu da da İstanbul’da Ahmet Ataç başkanımın bir çalışması var. Gürgentepeli dernekleri Federasyonu kurulması çalışması yapıyor. Bunun altında güç birliği oluşturacağız neler yapabileceğimizi daha açıkça konuşabileceğiz. Ben ne yapabilirimden daha çok ne yapabiliriz diye konuşursak daha iyi sonuçlar alabiliriz.

Semra GENÇOSMANOĞLU: Bazı derneklerin siyasi bir amaç için kurulduğu fikrine katılıyor musunuz?

Murtaza ÖZ: Biz maalesef dernekçilik yaparken siyasal kısmını çok kaçırıyoruz. Dernekler hiçbir siyasi partinin arka bahçesi olmamalıdır. Ben bunu özellikle kendi derneğimizde özen gösteriyoruz. Daha çok odak noktamızda hemşericilik olmalı. Tamamen siyasetin dışında da olmamalı. Biz İzmir’de geçen seçimlerde bu konuda dayanışma gösterdik. Bunu daha büyük yerlerde siyasi birliktelik yapılabilir. Siyasetin ne tam içinde ne de tam dışında olacaksınız orta yolu bulmak bu konuda oldukça önemli.

Semra GENÇOSMANOĞLU: Sayın Öz, konuğumuz olduğunuz ve verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyor, bundan sonraki çalışmalarınızda başarılarınızın devamını diliyorum.

Murtaza ÖZ: Semra Hanım, bende bana bu fırsatı sağladığınız için size ve gazetenize yayın hayatınızda başarılar diliyorum.

 


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız