HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
18 Aralık 2018 Salı Saat: 09:23

Karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyarı!

Ünye İlçe Sağlık Müdürü Dr. Saliha Yeşilduman, karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyararak dikkatli olmaları çağrısında bulundu.
Karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyarı!

Ünye İlçe Sağlık Müdürü Dr. Saliha Yeşilduman, karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyararak dikkatli olmaları çağrısında bulundu.

Kış mevsimiyle birlikte soba ve kaloriferlerin yakılmaya başlandığına, lodos ve inversiyon olayının yaşanabileceğine ve ısınma araçlarından karbonmonoksit gazı ile zehirlenmelerin olabileceğine dikkat çeken Ünye İlçe Sağlık Müdürü Dr. Saliha Yeşilduman, vatandaşların karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.

-“Her yıl onlarca kişi özellikle sobadan sızan karbon monoksit gazı ile zehirlenmektedir”-

Özellikle lodoslu havalarda zehirlenmenin daha fazla olduğunu ifade eden Yeşilduman, “Güneybatıdan esen bir rüzgâr olan “lodos” nedeniyle her yıl onlarca kişi özellikle sobadan sızan karbonmonoksit gazı ile zehirlenmektedir. Kış aylarında, özellikle alçak basınçlı havalarda bilgisizlik, tedbirsizlik ve ihmal yüzünden soba, şofben, baca zehirlenmesi vakaları ile sıklıkla karşılaşmaktayız.

Zehirlenmeye sebep olan karbon monoksit renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı zehirli bir gazdır. Vücuda solunum yolu ile girer ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engellemek suretiyle zehirlenme ve ölüme neden olur. Karbon monoksit gazı ısıtma ve ısınma amacıyla kullanılan her tür soba ve ocakta yanma sırasında oluşur.” dedi.

-“Zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir”-

Zehirlenmelerin kapalı ve havalandırılmayan alanlarda sıklıkla görüldüğünü belirten Yeşilduman, “Karbon monoksit zehirlenmeleri sıklıkla; kapalı ve iyi havalandırılmayan ortamlarda, açık ocaklar, bacası iyi çekmeyen soba, şofben ve bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeniyle meydana gelir. Karbonmonoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir.” diye konuştu.

-“Bacaların her yıl düzenli olarak bakım ve temizliği yaptırılmalı”-

Dr. Saliha Yeşilduman, karbonmonoksit zehirlenmeleriyle karşılaşılmaması için alınması gereken tedbirlere ilişkin şu açıklamayı yaptı:

“Vatandaşlarımızca özellikle kış aylarında internet ve televizyon gibi kitle iletişim araçları vasıtası ile düzenli olarak hava raporu izlenmeli ve özellikle lodosun beklendiği günlerde daha dikkatli olunmalıdır. Kreş, okul, halk eğitim merkezleri, gibi insanların toplu halde bulundukları yerlerde bu yerlerin idarecileri ve sorumluları, karbonmonoksit zehirlenmesine karşı dikkatli olmalı ve gerekli tedbirleri almalıdır. Kapalı garajlarda arabalar çalışır durumda bırakılmamalı ve kapalı alanlarda mangal kömürü kullanılmamalıdır. Gazlı katalitik sobalarla ısıtılan odalarda sobaları söndürmeden uyunmamalıdır. Soba ve kombi baca bağlantılarının kontrol ettirilmesi, her yıl kombi bakımlarının yaptırılması, ısıtma sistemlerinin ve bacaların her yıl düzenli olarak bakım ve temizliğinin yaptırılması ve doğalgaz alarm dedektörünün bulundurulması sağlanmalıdır.”

-“Zehirlenme durumunda kişi yada kişiler olay mahallinden uzaklaştırılmalı”-

Zehirlenmeyle karşılaşan vatandaşların bulunduğu ortamdan hızla uzaklaştırılması gerektiğini ifade eden Ünye İlçe Sağlık Müdürü Dr. Saliha Yeşilduman, “Muhtemel bir zehirlenme durumunda kişi yada kişiler olay mahallinden uzaklaştırılmalı, temiz havaya çıkarılmalı ve hemen acil sağlık hizmeti talebinde bulunulmalı, ambulans gelene kadar solunumu engelleyebilecek ağız ve burundaki kusmuk, balgam gibi maddelerin temizlenmeli ve hastanın battaniye ile sarılarak vücut ısısının korunması sağlanmalıdır. Karbonmonoksit zehirlenmesinin mutlaka hastanede tedavi edilmesi gerekir. Herhangi bir zehirlenme durumunda Sağlık Bakanlığı’nın 24 saat kesintisiz hizmet veren ve ücretsiz aranabilen “114 Zehir Danışma Merkezi” aranarak zehirlenmelerde yapılacak ilk yardım hakkında bilgi alınabilecektir.” dedi.

Ünye KENT Haber 

 


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız