HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
11 Haziran 2016 Cumartesi Saat: 07:47

ADAY GAZETECİLER GÖZÜYLE “GAZETECİLİK”

HAFTANIN RÖPORTAJI
ADAY GAZETECİLER GÖZÜYLE “GAZETECİLİK”

Gazetecilik, gazeteci, haber, habercilik, haber alma, haber tekniği, yazılı, görsel, işitsel ve internet haberciliği, topluma erişimi, yazılı basında haber hazırlanış ve mizampaj konuları, grafik, tasarım üzerine eğitimlerini tamamlayan Boztepe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri ile gazetemiz editörü Şafak Deliçakar özel bir röportaja imza attı.

Son yıllarda basın sektöründe yetiştirilmek üzere öğrencilere stajlarını sürdüren Boztepe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi son sınıf öğrencilerinden Saynur Öztürk ve Gaye Göl röportajda verdikleri cevaplar ile meslek açısından geleceğe adeta umut saçtılar.

Deliçakar’ın aday gazeteci öğrencilerle yaptığı röportaj şu şekilde kaydedildi:

Ş.D.: Arkadaşlar, 4 yıllık bir eğitim maratonunu başarı ile tamamlamış bulunmaktasınız. 4 yıl içerisinde aldığınız eğitimlerde kendinizde iz bırakan konular nelerdir?

Gaye Göl: Biz işin teknik bölümü üzerine daha çok eğitim aldığımız için yaptığımız mizampajlarda elimizde ki haberi okuyucuya en iyi şekilde nasıl okutabiliriz? Okuyucu gazete sayfasını eline aldığı zaman bu haberi mutlaka okumalı veya okutmalıyım düşüncesiyle tasarım yapmanın önemini asla unutamam

Saynur Öztürk: Ben aldığım 4 yıllık aldığım eğitimde, haberin bir emek, sorumluluk mesuliyetine çok önem verdim. Haberin okuyucuya ulaşması adına gazete sayfalarında görselliğin ön planda olduğu muhakkak. Bu anlayışla elimizde ki habere harcanan emeğin boşa çıkmaması adına kurguyu ona göre ayarlamak zorunda olduğumu hissediyorum. Habere emek harcayan gazetecinin haberini mutlaka okutmalıyım diye düşünüyorum.

Ş.D.: Gazetecilik, gazeteci, haber, habercilik, haber alma, haber tekniğinin, yazılı, görsel, işitsel ve internet haberciliği konularında da mutlaka biraz eğitim almışsınızdır. Saydığım başlıklarda sizin ilginizi çeken, ben işin mutlaka bu tarafında olmalıyım diyeceğiniz bir bölüm var mı?

Gaye Göl: Tabi bu başlıkların tümüne baktığımızda işimizin ana maddesi haber. Haber olmadan bu başlıkların hiç biri olmaz diye düşünüyorum. Hammaddemiz haber olduğuna göre işin gazeteci ve haber başlıkları daha çok ilgimi çekiyor. Eğitimimden sonra fırsat bulursam veya bir şans yakalayabilirsem kendimi bu iki dalda profesyonel olarak yetiştirmek isterim.

Saynur Öztürk: Saydığınız başlıkların her birinin ayrı ayrı önemini daha şimdiden kavramaya çalışıyoruz. Ben gazeteci, haber, habercilik ve haber alma konularını çok merak ediyorum. İşin bu tarafı oldukça ilgimi çekiyor. Bende arkadaşım gibi ileride bir fırsat yakalayabilirsem kendimi bu alana atmak isterim.

Ş.D.: Gazetecilik deyince  ne anlıyorsunuz?

Gaye GÖL: Basın yayın organlarında haberlerin oluşturulmasında, araştırılmasında, yayınlanmasında yer alan işini gerektiği gibi yapan kişilerdir.

Saynur ÖZTÜRK: Kanunlara saygılı, ahlaklı, namuslu bir şekilde işlerini yapan kişilerdir.

Ş.D.: Yaşadığınız ülke ve şehirde örnek gösterebileceğiniz iki gazeteci kimdir?

Gaye GÖL: Ulusal Basın ayağında kendimi bildim bileli Merhum Mehmet Ali BİRAND’ı sık sık takip etmeye çalıştım. Yerel basınımızda da Şafak DELİÇAKAR ‘ı gerek gazeteden gerekse sosyal erişim sayfalarından takip ediyorum. Her ikisinin kalem ve yazılarına önem veriyorum. Mesleğe profesyonel olarak adım atabilirsem bu iki isim kesinlikle rehberim olacaktır.

Saynur ÖZTÜRK: Ulusal medya kanadında favori tuttuğum tek isim Ahmet OKTAY ve yerel medyamızda da Şafak DELİÇAKAR diyorum bende. Bu iki ismin televizyon ve internet sayfalarıyla da yarıştığını ve zaman zaman önde olduklarını da görüyorum. Her ikisinin de güçlü kalemi benimde meslekte mutlaka rehberim olacaktır.

Ş.D.: Sizin hayatınızdaki gazetecilik örneği yani örnek bir gazeteci nasıl olmalıdır ?

Gaye GÖL: İşine sadık, dürüst, adaletli, her konuya objektif davranan, yazmayı  bilen, iyi bir dinleyici sahibi olan, gözlemci, etik, tarafsız yani ayna gibi her gördüğünü yansıtacak ve kalemini satmayacak biri olmalı. Gazeteci elinde bulundurduğu haberi namusu gibi koruyan ve arkasında duran kişi olmalı diye düşünüyorum.

Saynur ÖZTÜRK: İşine sadık olan, son nefesinde bile tekrardan gazeteci olmak isteyen ve asla işi karşılığında karakterinden ödün vermeyen bir gazeteci ve son olarak iyi bir gözlemci olması da çok önemlidir. Toplumun inandığı ve toplum tarafından kabul gören güven duyulan kişi olmalı kanaatindeyim.

Ş.D.: İyi bir gazeteci olsan ne yapmak isterdin?

Gaye GÖL:  Gazeteci olduğum zaman sabah, öğle, akşam vakti insanların arasına dalar, onlara ‘’Güneşin doğuşunu en son ne zaman seyrettiniz? ’’ sorusunu sorar, son bir ayda, son altı ayda, son bir senede ya da bir ömür böyle bir mucizeden mahrum kalanların yüzdesini çıkarır haber yapardım.

Saynur ÖZTÜRK: Gazeteci olduğum zaman mükemmel anne ve babaları tespit eder, yaşları ne olursa olsun böyle anne ve babaların çocuklarıyla röportaj yaparım. Yani toplumumuza, bulunduğumuz çevreye, aidiyetimize örnek olan insanlarla daha çok haşır neşir olmak isterdim. Ayrıca hemen her dakika aldığımız şiddet, taciz, uyuşturucu, fuhuş, trafik kazaları v.s. gibi haberlere en hızlı şekilde nasıl ulaşıldığı merakım olmuştur. Hem gazeteci hem de iyi bir istihbaratçı olmak da bu meslek içerisinde hayallerim içerisinde yer almaktadır. İnşallah mesleğe adım atabilirsem bu alanlarda muvaffak olabilirim.

Ş.D: Arkadaşlar görüşlerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkür ediyorum. Sonuçta bizim mesleğimiz bir bayrak yarışıdır. Bu anlamda Boztepe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ ne minnetlerimi ifade ederek arkamızdan gelen genç nesile bayrağımızı gönül rahatlığıyla teslim edebileceğimiz hissini uyandırma adına gazete ve camiam adına okulunuzun bu hizmeti devam ettirmesini arzu ediyor, sizleri de bundan sonraki hayatınızda aramızda görmek dileği ile başarılar diliyorum.


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız