HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
4 Mayıs 2019 Cumartesi Saat: 10:29

SAĞRA; “ARTIK KİMSE FINDIĞA MİLLİ ÜRÜN DİYEMEZ”

Tüm Köy Sen Ordu Şubesi Başkanı Zekayi Sağra, Ordu’da yapılan fındık çalıştayı sonuç bildirgesini gazeteci Şafak Deliçakar’a verdiği röportajda değerlendirdi. Fındık Çalıştayı’na da dahil edilmeyen Tüm Köy Sen Ordu Şubesi
SAĞRA; “ARTIK KİMSE FINDIĞA MİLLİ ÜRÜN DİYEMEZ”

Tüm Köy Sen Ordu Şubesi Başkanı Zekayi Sağra, Ordu’da yapılan fındık çalıştayı sonuç bildirgesini gazeteci Şafak Deliçakar’a verdiği röportajda değerlendirdi. Fındık Çalıştayı’na da dahil edilmeyen Tüm Köy Sen Ordu Şubesi fındık üreticilerinin temsili noktasında eksik bir Çalıştay yapıldığına da dikkat çeken Sağra, bu yöndede eleştirilerde bulundu.

Şafak DELİÇAKAR: Sayın Sağra, haftanın röportajı sayfamıza hoş geldiniz. Öncelikle bu zamana kadar hep üreticinin yanında olmanıza rağmen bu son fındık çalıştayına dahil edilmediniz neden? Çalıştay günü neler yaşadınız?

Zekayi SAĞRA: Hoşbulduk sayın Deliçakar. Evet bu çalıştayın ama aktörü üretici ve üretici temsilcileri olması gerekirken maalesef ki üretici yok ki biz tüm köy sen olarak şunu gördük yapılan bu çalıştay fındıkta yaşanan sıkıntıların sebebi olan dünyadaki tarım şirketlerinin çıkarları gözetilerek yapılmıştır dolayısıyla da gerçek temsilci olmaması da ondan biz tüm köy sen olarak başvurularımıza rağmen davet edilmedik sonuçta bir çalıştaydır bizim de söyleyecek sözümüz elbet vardır. Fakat otelin kapısından içeri bile alınmadık.

Şafak DELİÇAKAR: Fındıktan 2 milyar dolar bir gelir elde ediliyor. Bu ürün sermaye piyasasına bırakıldığında bu gelir bize yeniden sağlanacak mı?

Zekayi SAĞRA: Biz tüm köy sen olarak bunları sürekli anlattık böyle bir sistem de hiç bir şey üretici lehine değildir Avrupa da durum böyle değil birlikler ve kooperatiflere ürünleri garanti altına almışlar buna en güzel örnek Hollandadır.

Bakanımız 2 milyar dolar olan ihracat gelirimizi 3 milyona çıkarmak istiyoruz diyor bu da demek oluyor ki 50 randıman gelen fındığın 21 liradan satılması bunlar bizim aklımızla dalga geçiyorlar önemli kararlar alınacakmış merakla Bekliyoruz fındığı stratejik ürün olarak ilan edip batılı ülkeler de olduğu gibi birlik ve kooperatifini tesis edip üreticilerin de yönetim kademelerinde hakim rol aldığı bir sistem kurmadıktan sonra bu işin çözümü olmaz

Şafak DELİÇAKAR: Çalıştayda üreticinin tembelleşti  fındık bahçelerini yaşlandırdığı gibi söylemler oldu üretici gelir paraları nedeniyle hazıra alışmış duruma geldi deniyor siz bun konuda neler söyleyeceksiniz?

Zekayi SAĞRA: İşin içine siyaset girdiği zaman her ne olursa olsun artık önemini yitiriyor ziraat odaları artık çks kaydı yapma dışında hiç bir özelliği olmayan kurumlara dönüştü bu sebeple de tekeller fındık siyoları hiç bir bilgi sahibi olmaksızın fındıktan söz edebiliyorlar.

Şafak DELİÇAKAR: Fındıkta alan bazlı destek ürüne mi verilmeli, yoksa alana mı verilmeli?

Zekayi SAĞRA: Ürüne verilmeli. Bu aynı zamanda fındıkta kayıt dışılığında önüne geçen bir anlayış alan bazlı destekte yeterli değil ama bu işler kooperatifler olmayınca olmuyor bütün yöntemleri doğru düzgün yapıldığında üretici tembel de olmaz destek parasına da alışmz.

Bahçeler döküldüğü zaman yeni ürün almak 6-7seneyi buluyor ama devlet burada bu zaman dilimi içinde üreticinin zararını karşılama sözü vermiyor diğer tarafta tekel firmalar bunun sözünü veriyor bu çelişkiyi açıklayabilir misiniz

Bunlar tarımı şirketleştirmenin peşindeler. Bu bizim genel tarım politikamızın sonucu biz bir karar vereceğiz eğer ürünü stratejik olarak belirleyip kooperatifleşerek yasal çerçevede bu sorunu çözmez isek fındık bu şirketlerin elinden kurtulamaz.

Şafak DELİÇAKAR: Şimdiye kadar hiç sorulmayan bir soru soracağım size. Sizce fındık sizce milli bir ürün müdür

Zekayi SAĞRA: Siz çok önemli bir piyasanın yüzde 80nini karşılıyor iseniz tabi ki milli bir üründür. Ama iktidarın yanlış ve yanlı politikası nedeniyle artık kimse fındığa milli ürün diyemez. Parası olanın hüküm sürdüğü bir piyasadır. Fındık diğer ürünlere de benzemez.

Şafak DELİÇAKAR: İhtiyaç halinde TMO piyasaya girecek buradan tam ne anlamalıyız?

Zekayi SAĞRA: Neden ihtiyaç halinde işi hep muallakta tutuyorlar. TMO üreticiye destek olarak var değil mi? Bu da yetersiz olsa da iyi bir durum ama bunların altı hep boştur. Bugün örgütlenmeden korkan bir üretici ile karşı karşıyayız fındığı savunmak iktidar karşıtlığı gibi sunuldu.

Şafak DELİÇAKAR: Tarım bakanı Fiskobirlik regülasyon görevi görmeli dedi. Sizce bakan Pakdemirli burada ne demek istedi?

Zekayi SAĞRA: Bakanın buradaki tavrı üreticinin aklı ile alay etmektir. Fiskobirlik’e ne destek verildi? Fiskobirlik özerk bir kurum haline geldi. Ticaret yapan Fiskobirlik yasal bir kurum eğer tarım bakanı samimi ise mevcut yapıyı değiştirmeli. Fiskobirlik üretici birliği olmaktan çıkmış ticaretini yapıyor, tesisleri hazır kaynağı geliyor o yüzden de tekel firmalara fındığı teslim etmişiz. Örgütlenme ve kooperatiflere geçmek gerekir. Bunun başka açıklaması olamaz. Buradan da söylüyorum, bu tekel aktörler zamanla tarımı, üretimi ele geçirecek, üretici daha da mağdur olacak.

Şafak DELİÇAKAR: Sayın Sağra, verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyorum. 2019 yılı hasat döneminde de mücadelenizde başarılar diliyorum.

Zekayi SAĞRA: Sayın Deliçakar, bende şahsınıza ve Ordu Yeni Haber Gazetesine bizler bu fırsatı sağladığınız için teşekkür ediyor, yayın hayatınızda başarılarınızın devamını diliyorum.

 

 


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız