HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
10 Mayıs 2019 Cuma Saat: 08:56

BAŞ; “MUHASEBECİLİK MESLEĞİNİN MARKA DEĞERİNİ YÜKSELTECEĞİZ”

HAFTANIN RÖPORTAJI
BAŞ; “MUHASEBECİLİK MESLEĞİNİN MARKA DEĞERİNİ YÜKSELTECEĞİZ”

Ordu Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Odası Başkanı Bahadır Baş, 23. Olagan Genel seçimler öncesinde gazeteci Şafak Deliçakar’a verdiği röportajda, bundan sonraki süreçte de muhasebecilik mesleğinin marka değerinin yükseltilmesi için çalışmalara devam edeceklerini söyledi.

Mesleğin ve meslektaşlarının sorunlarına da dikkat çeken Baş, röportajında çok önemli konulara değinerek, Üyeleri ile birlik beraberliğin artması, streslerini atmaları için sosyal kültürel etkinliklere devam etmek en büyük hedefleri arasında olduğunu kaydederek Sosyal kültürel faaliyetleri değişik alanlarda geliştirmek için çalışmaların devam edeceğini aktardı.

Şafak DELİÇAKAR:  Sayın Bahadır Baş, haftanın röportajı sayfamıza hoşgeldiniz. İlk olarak sizleri tanıyabilir miyiz? Bahadır Baş Kimdir?

Bahadır BAŞ: Hoşbulduk sayın Deliçakar. Ben 1970 Ordu Merkez Doğumluyum. İlk Orta ve Lise Öğrenimimi Ordu’da tamamladım. Gazi Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümünden 1993 yılında mezun oldum. 1995 Yılında Ordu’da Özel Sektörde muhasebe departmanında çalışmaya başladım. Devamında aynı şirkette çeşitli kademelerde yöneticilik yaptım. Muhasebe stajına,  1996 yılında rahmetli Rüştü Demirel’in yanında başladım. YMM Muzaffer Mağden’in denetiminde stajımı tamamladım.

Mali müşavirlik yeterlilik sınavlarını 1999 yılında başarılı olarak tamamladım ve mesleğe katılma hakkı elde ettim.2000 Yılı Aralık ayında büromu açtım. Kendi nam ve hesabıma çalışmaya başladım. 2004 Yılı Mayıs ayında Oda Disiplin Kurulu üyeliğine seçildim.2006 Yılında Oda Yönetim Kurulu üyeliğine seçildim. 

2006-2008, 2008-2010 dönemlerinde Oda Yönetim Kurulu Saymanı olarak görev yaptım. 2010-2013, 2013-2016 Oda Yönetim Kurulu Sekreteri olarak görev yaptım. Üç dönem Oda Üst Birlik temsilcisi seçildim.  Mayıs 2016 Yılında yapılan seçimlerde,  üç yıl için Ordu Mali Müşavirler Odası Başkanı seçildim.  Halen bu görevi sürdürmekteyim.

Şafak DELİÇAKAR: Bizlere Ordu Mali Müşavirler Odasından biraz bahsedebilir misiniz?

Bahadır BAŞ: Ordu Mali Müşavirler Odası bugün itibari ile 370 üyesi, 48 stajyeri, 127 aday stajyeri ve 27 SMMM Bitirme Sınavlarına giren stajyeri olan bir sivil toplum kuruluşudur.

Şafak DELİÇAKAR: 3 yıldır, Ordu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanlığı görevini yürütmektesiniz. Başkanlığınız süresince eğitim faaliyetlerinizin yoğun geçtiğini biliyoruz. Eğitim faaliyetlerinizden bizlere bahseder misiniz?

Bahadır BAŞ: 14 Mayıs 2016 yılından bu güne kadar Oda Başkanı olarak görev yapmaktayım. Üyelerimizden aldığımız güç ve içimizdeki heyecan ile hemen faaliyetlerimize başladık. Üyelerimizin mesleki konular ve mesleki mevzuatlar konusundaki yalnızlığını gidermek için eğitim çalışmalarını hep birinci planda tuttuk.

Bu amaçla üç yıl içinde 79 adet seminer ve eğitim çalışması yaptık. Mali Müşavirlik mesleğinde uygulama ve mevzuat değişikliği çok sık olmaktadır. Meslek mensuplarımızın bilgilerini sürekli güncel tutmak ve gelişen teknolojiye ayak uydurmak zorunda kalmaktadırlar. Bizde oda olarak meslektaşlarımıza zamanında, güncel konularda eğitim ve seminerler düzenleyerek işlerini kolaylaştırmaya ve yardımcı olmaya çalışıyoruz.

Her toplantımıza ortalama 120-130 kişinin katıldığını gördük. Pek çok oda, üyelerimizin bu seminerleri sahiplenmesini imrenerek izledi. Ve pek çok oda başkanı Ordu Odası üyelerinin ilgilerinden, katılımlarından dolayı bana bizzat tebriklerini ilettiler. Bu tablo biz oda yöneticilerini mutlu eden, göğsümüzü kabartan bir durumdur. Tercihlerimizin üyelerimiz tarafından da kabul gördüğünün teyididir.

Meslektaşlarımıza, stajyerlerimize ve büro çalışanlarımıza yapmış olduğumuz eğitimlerin yanı sıra yetkili kurumlardan almış olduğumuz destek ile Bilirkişilik Eğitimleri düzenledik. Bilirkişilik Eğitimleri için Ordu’da ilk yetkilendirilen kuruluşlardan biri olmamız nedeniyle bu güne kadar Ordu’da 300 kişinin eğitimlerini tamamladık.

Şafak DELİÇAKAR: Ordu Mali Müşavirler Odasının başka ne tür faaliyetleri ve etkinlikleri vardır?

Bahadır BAŞ: Göreve gelmeden önce oda başkanı olursam yapacaklarımın içerisinde olan muhasebe müzesini hayata geçirdik. Mesleğin geçmişi ve geleceği arasında bağ kurulması adına oluşturduğumuz muhasebe müzesinde eski yıllarda muhasebe mesleğinde kullanılan cihazlar, defter ve belgeleri sergiliyoruz.

Sosyal kültürel etkinlik olarak meslektaşlarımız ile iki defa yurtdışına bir defa yurtiçine olmak üzere üç adet gezi düzenledik. İftar yemeklerimiz, sabah kahvaltılarımız, tiyatro etkinliklerimiz, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Etkinlikleri ile hep bir arada olduk.

Sunay Akın gibi bir değeri Ordu Mali Müşavirler Odası üyeleri ile buluşturduk. Hiçbir meslektaşımızı ötekileştirmedik. Hepsinin sıkıntısına, önerisine büyük bir ilgi ile yaklaştık. Elimizden gelen gayreti göstererek onlarla beraber olduk. Birlik ve beraberliğimizin asıl kaynağını sosyal etkinliklerimizde oluşturduk. Bu konuda emeği geçen bütün meslektaşlarımıza, oda yönetim kurulumuza ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Şafak DELİÇAKAR: Mesleğinizin ve meslektaşlarınızın genel olarak sorunları nelerdir? Çözülmesi yönündeki düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?

Bahadır BAŞ: Öncelikle zamana karşı yarıştığımız bir işi yapmaya çalışıyoruz. Mükellef ile Kurumlar arasında bir köprü görevi görüyoruz ve devlete kamusal bir hizmet sunuyoruz. Benim başkan olarak görevde bulunduğum 3 yıl içerisinde bile 6736-7020-7143 sayılı üç tane çıkarılan af kanunlarını uygulamak zorunda kaldık.

Bunlar meslektaşlar açısından ücreti olmayan ama çok zaman harcanan işlerdir. Bunun gibi birçok iş bedeli alınmadan yapılmak zorunda kalınmaktadır. O nedenle gereksiz iş yüklerinin meslektaş üzerinden kaldırılması, tahsilat sorunlarına çözüm bulunması ve ücret getirisi de olan ek iş alanlarının yaratılması gerekmektedir.

Bu yıl uygulamaya giren Arabuluculuk Müessesi ilk taslak olarak meclise geldiğinde, Bizlere Arabuluculuk yetkisi verilmekte iken nedense meclisten yasa olarak çıkarken sadece Avukatlara bu hak tanınmıştır. Arabuluculuk müessesenin dünya uygulamasında konunun uzmanları tarafından yapılmaktadır. Meslektaşlarımızın zaten uzmanlaşmış olduğu alanlarda arabuluculuk hakkı meslektaşlarımıza da tanınmalıdır.

Şafak DELİÇAKAR: Oda olarak hedefleriniz ve gelecekte yapmayı planladığınız faaliyetleriniz nelerdir?

Bahadır BAŞ: Eğitim ağını genişletmek istiyoruz, meslektaşlarımıza mevzuattaki güncel konularda daha da yakından yanında olmak ve yardımcı olmak istiyoruz. Üyelerimiz ile birlik beraberliğimizin artması, streslerini atmaları için sosyal kültürel etkinliklerimize devam etmek en büyük hedeflerimiz arasındadır. Sosyal kültürel faaliyetlerimizi değişik alanlarda geliştirmek için çalışmalarımız devam edecektir.

Meslektaşlarımızı zamanında ve doğru bir şekilde bilgilendirmek için internet sayfamızı ve sosyal medya hesaplarımızı etkin bir şekilde kullanmaya ve daha da geliştirmeye devam edeceğiz.

Şafak DELİÇAKAR: Geçen 3 Yılı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bahadır BAŞ: Üç tane ilkemiz vardı. Yönetimde eşitlik, yönetim kurullarında şeffaflık, disiplin kurulunda da adalet. Bu ilkeye bağlı olarak faaliyetlerimizi yerine getirdik. Kimseyi ötekileştirmedik. Mesleğimiz ile ilgili her sorunda taraf olduk. Yaptığımız eğitimlerimiz ve etkinliklerimizle Ordu Mali Müşavirler Odası adeta bir üniversite gibi çalıştı. Yapmış olduğumuz eğitim çalışmalarımıza meslektaşlarımız yoğun katılım sağlayarak sahip çıktılar. Buda bizim doğru tercihler yaptığımız anlamına geliyor. Başarılı bir şekilde üç yılı geride bıraktık. Meslektaşlarımın hepsinden de olumlu destekler alıyorum.

Şafak DELİÇAKAR: 22. Olağan seçimli göreve gelen kurul üyelerine buradan söylemek istediğiniz bir şey var mıdır?

Bahadır: BAŞ: 2016 seçimlerinde alınan oy oranlarına göre diğer aday grubundaki arkadaşlar nispi temsil gereği yönetim, denetleme ve disiplin kurulumuza dâhil olmuşlardır. Oda faaliyetlerimizle ilgili hiçbir kararımız polemik konusu yapılmadan, odamız, meslektaşlarımız için her kararımızın uygulamasına sahip çıkmışlardır.

Odamızın büyümesi, gelişmesi için bütün kurullarımız birlik içerisinde çalışmışlardır. Uzlaşı içinde çalıştığımız Yönetim Kurulu Üyelerine, disiplin, denetleme, haksız rekabetle mücadele ve etik kurulu başkan ve üyelerine, Üst birlik delegelerine vermiş oldukları emeklerden, hizmetlerden dolayı ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

 

Şafak DELİÇAKAR: 13 Mayısta gerçekleştirilecek olan seçime çok az bir süre kaldı. Seçim ile ilgili meslektaşlarınıza vereceğiniz bir mesaj var mıdır?

Bahadır BAŞ: 11-12 Mayıs’ta Ordu Mali Müşavirler Odası yeni başkanını seçecek. Hafta sonu yapılacak olan kongrede yeniden adayım. Bizim görevimiz muhasebe marka değerini yükseltmektir. Bizim amacımız üyelerimizin gururla sahip çıkacağı, onları her alanda temsil edecek bir yöneticilik yapmaktır.

Biz işin kolayına kaçmadan yapıyormuş gibi yaparak değil, bu üç yıl içerisinde birlikte her konuda elini taşın altına koyan herkese eşit mesafede bu odanın her belgesini şeffaf bir şekilde üyelerimiz ile paylaşarak, katkı sunmanın gayreti içerisinde hizmet vermeye çalıştık. Bu önümüzdeki üç yıl içinde en önemli çabamız meslektaşlarımıza iyi bir hizmet vererek, onların her konuda yanında olmaya çalışmak olacaktır. 23’ncü Olağan Genel Kurulumuzun ülkemize, mesleğimize ve meslektaşlarımıza katkı sağlamasını diliyorum.

Şafak DELİÇAKAR: Sayın Baş verdiğiniz bilgiler ve yaptığınız değerlendirmeler için teşekkür ediyor, yapacağınız Olağan Genel Seçimlerinde şahsınıza ve ekibinize başarılar diliyorum.

Bahadır BAŞ: Bende başta şahsıma ve Odamıza bu fırsatı sağladığınız için size ve Ordu Yeni Haber Gazetesinin tüm sahip ve çalışanlarına teşekkür ediyor, yayın hayatınızda başarılarınızın devamını diliyorum.

 


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız